ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακρίβεια: Νέο πακέτο στοχευμένων μέτρων δρομολογεί η κυβέρνηση

Το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει παρεμβάσεις έναντι των τιμών καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας Pixabay

Στοχευμένα μέτρα δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, των συνεχών ανατιμήσεων και της αύξησης του πληθωρισμού, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει παρεμβάσεις έναντι των τιμών καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εξετάζεται η περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Σε ό,τι αφορά βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επέκταση και διεύρυνση της επιδότησης τους επόμενους μηνές, που θα συνεπάγεται την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του Fuel Pass.

Το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ εξετάζεται να αυξηθεί στα 40.000 ευρώ, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση του ποσού της επιδότησης στα 40-60 ευρώ το τρίμηνο από 30 έως 50 ευρώ.

Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται επίσης η παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο, ενώ εξετάζεται η αναπροσαρμογή του ποσού προς τα πάνω, που σήμερα βρίσκεται στα 12 λεπτά το λίτρο χωρίς ΦΠΑ.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το σενάριο μιας δεύτερης επιταγής ακρίβειας, ανάλογη με το έκτακτο δώρο Πάσχα που δόθηκε σε περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχους, ύψους και πάλι 200 ευρώ.

Για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και την ανησυχία που επικρατεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η πλατφόρμα Power Pass για τις αιτήσεις επιδότησης ρεύματος έως 600 ευρώ αναμένεται να ανοίξει τα επόμενα 24ωρα και θα παραμείνει ενεργή μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ το ποσό αναμένεται να πιστωθεί στους δικαιούχους στις αρχές Ιουλίου.

Προς νομοθέτηση το πλαφόν στην αγορά ενέργειας

Όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζονται βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Όπως εκτιμάται, για την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων θα απαιτηθούν σχεδόν τέσσερα δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τροπολογία για την επιβολή έμμεσου πλαφόν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να ξεκινήσει ένα προσωρινό καθεστώς ελέγχου των τιμών του ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, θέτοντας όριο είτε στην αμοιβή της προσφερόμενης τιμής ρεύματος (ανά τεχνολογία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή ενιαία), είτε στο φυσικό αέριο που κυριαρχεί στην ελληνική ηλεκτροπαραγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει ως εξής:

  • Το ύψος του πλαφόν θα καθορισθεί με βάση την ανάγκη για μηδενισμό ή δραστικό περιορισμό των ρητρών αναπροσαρμογής στα τιμολόγια λιανικής που καλούνται να πληρώσουν οι τελικοί καταναλωτές.
  • Για να υπάρξει αποκλιμάκωση τιμών, το πλαφόν θα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από το κόστος λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών μονάδων, οι οποίες κατά συνέπεια θα χρειάζεται να αποζημιωθούν.

Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης μελετώνται δύο διαφορετικές εναλλακτικές:

  • Να υπολογιστεί για κάθε τεχνολογία παραγωγής (φυσικό αέριο, λιγνιτικά κ.λπ.) μια «εύλογη τιμή» που θα αντικατοπτρίζει το μεσοσταθμικό κόστος παραγωγής συν κάποιο μικρό κέρδος. Οι μονάδες θα αποζημιώνονται επιπλέον με τη διαφορά ανάμεσα στο πλαφόν και στην εύλογη τιμή η οποία θα εξασφαλίζει το κόστος παραγωγής συν ένα μικρό κέρδος.
  • Να μην τεθεί μια εύλογη τιμή για κάθε τεχνολογία, αλλά μια ενιαία τιμή αποζημίωσης για όλες τις τεχνολογίες. Αυτή η λύση δίνει πλεονέκτημα στη ΔΕΗ, αλλά θεωρείται λιγότερο αποτελεσματική, λόγω των μεγάλων διαφορών στο μεσοσταθμικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και ανά μονάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης