ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιράν: Και το δεύτερο ελληνικό τάνκερ οδηγήθηκε στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς

Στο ίδιο λιμάνι βρίσκονται τα δύο ελληνικά τάνκερ που κατασχέθηκαν από το Ιράν από όπου θα ακολουθήσει επικοινωνία των πληρωμάτων με τις εταιρείες τους και με το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας AP Photo / Thanassis Stavrakis

Εν μέσω διεθνών αντιδράσεων για την κατάσχεση των δύο τάνκερ υπό ελληνική σημαία από τις αρχές του Ιράν στον Περσικό Κόλπο, την Τετάρτη «έδεσε» στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς και το δεύτερο ελληνικό πλοίο, το Delta Poseidon, δίπλα στο Prudent Warrior.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί, θα ακολουθήσει επικοινωνία των πληρωμάτων με τις εταιρείες τους, καθώς και επικοινωνία με το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις επόμενες κινήσεις, τις οποίες θα έχει κοινοποιήσει το Ιράν στην ελληνική κυβέρνηση.

Το πρώτο που θα γίνει, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι η μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν τα δύο τάνκερ. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί εντολή από την Τεχεράνη.

Η Τεχεράνη επικρίνει το Παρίσι και το Βερολίνο για την «ανάμιξή» τους

Εν τω μεταξύ, το Ιράν κατήγγειλε την «ανάρμοστη ανάμιξη», όπως τη χαρακτήρισε, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες καταδίκασαν την κατάληψη από την Τεχεράνη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο.

«Μια τέτοια ανάρμοστη ανάμιξη στην ανεξάρτητη δικαστική διαδικασία της χώρας μας δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας καταδίκασαν με χωριστές ανακοινώσεις τους την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων από το Ιράν και κάλεσαν την Τεχεράνη να τα απελευθερώσει μαζί με τα πληρώματά τους.

Το Βερολίνο κατήγγειλε «μια αδικαιολόγητη ανάμιξη στις θαλάσσιες μεταφορές» και «μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων».

Το Παρίσι, από την πλευρά του, επανέλαβε «την προσήλωσή του στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα» και κάλεσε το Ιράν «να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία».

Ο Χατιμπζαντέχ κατήγγειλε ότι η Γαλλία και η Γερμανία διαμαρτύρονται για μια «νόμιμη» κατάσχεση, ενώ οι ίδιες χώρες «μένουν σιωπηλές μπροστά στην παράνομη κατάσχεση (σ.σ.: από την Ελλάδα) ενός πλοίου» που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.

Στις 27 Μαΐου, οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα, μερικές εβδομάδες μετά τη σύλληψη από την Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, ενός πλοίου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης δικαιολόγησαν τη σύλληψη των ελληνικών πλοίων επικαλούμενοι «παραβιάσεις» που φέρεται να διέπραξαν, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Εντείνονται οι αντιδράσεις Ευρώπης και ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταδικάσει έντονα από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες την κατάσχεση των δεξαμενόπλοιων και ζητούν την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Η Τεχεράνη από πλευράς της καλεί σε συνεργασία με την Ελλάδα δίχως ανάμειξη της Ουάσινγκτον.

Η Γερμανία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που «καταδικάζει την κράτηση των δύο υπό ελληνική σημαία πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο από το Ιράν», με σχετική δήλωση εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ενέργεια του Ιράν συνιστά αδικαιολόγητη παρέμβαση στην εμπορική ναυτιλία και συνεπώς σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανονισμών», αναφέρει ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πλοία και τα πληρώματά τους και να σεβαστεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στη θάλασσα».

Προηγήθηκε και νέα καταδίκη από τη Βρετανία, ενώ τη Δευτέρα, o επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησε να απελευθερωθούν άμεσα τα δύο υπό ελληνική σημαία τάνκερ, τα φορτία και το πληρώματά τους.

Την κατάσχεση έχει καταδικάσει σε εξίσου έντον τόνο η Γαλλία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει, διά του αρμοδίου για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, «έντονη ανησυχία», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την ενέργεια της Τεχεράνης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα, κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Άντονι Μπλίνκεν, αναφέρεται πως ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέφερε την έντονη καταδίκη των ΗΠΑ για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από τo επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Σε ανάρτηση του Άντονι Μπλίνκεν στο Twitter, καθώς και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζεται ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, σύμμαχο-κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο μας, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Τεχεράνη καλεί σε συνεργασία την Ελλάδα, χωρίς ανάμειξη των ΗΠΑ

Το Ιράν από πλευράς του κάλεσε την Ελλάδα, να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον τον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη. [...] Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες», είπε προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης