Διπλωματικές πηγές προς Άγκυρα: Οι θέσεις της Ελλάδας είναι αποδεκτές από εταίρους και συμμάχους
Ανανεώθηκε:
Οι θέσεις της Ελλάδας είναι αποδεκτές από τους εταίρους και τους συμμάχους της, σχολιάζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, ως απάντηση στις βολές της Άγκυρας προς το Βερολίνο, που έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η «αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας είναι μη αποδεκτή».
«Αναφορικά με πρόσφατες αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνεται ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», σχολίαζαν χαακτηριστικά ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στην παγίδα της Ελλάδας πέφτει η Γερμανία
Νωρίτερα η Άγκυρα κλιμακώνοντας την επιθετική ρητορική της έστρεψε αυτήν τη φορά τα «βέλη» και προς την πλευρά της Γερμανίας, που προχώρησε σήμερα σε ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ της Ελλάδας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το Βερολίνο πέφτει στην παγίδα της Ελλάδας, η οποία είναι η «μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα».
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε:
«Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, που παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας στον εναέριο χώρο της χώρας μας και στον διεθνή εναέριο χώρο, αγνοώντας το γεγονός ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
»Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν τουλάχιστον άγνοια να χαρακτηριστούν οι πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως "παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου". Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία του γείτονά του, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αυτός είναι η Ελλάδα.
»Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, κατά παράβαση των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Επιπλέον, επιμένει στην παράνομη και άδικη θέση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων εις βάρος των ζωτικών συμφερόντων της χώρας μας και της ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
»Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη κανενός. Ωστόσο, ουδείς πρέπει να περιμένει ότι θα κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας, κατά ανοικτή παράβαση από την πλευρά της Ελλάδας των πολύ σαφών διατάξεων των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού.
»Αναμένουμε από τη Γερμανία, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της Συμμαχίας, να καλέσει την Ελλάδα να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες.»