Σύνοδος Κορυφής: Έρχεται παράταση για την ενέργεια, το ευρωπαϊκό «καρφί» στην Τουρκία
Το μαραθώνιο «παζάρι» για το έκτο πακέτο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας μετατοπίζει το φόρτο για την εξεύρεση λύσης στη, πρόκληση των ξέφρενων ανατιμήσεων στην ενέργεια στο δεύτερο γύρο της ευρωπαϊκής συνόδου.
Εκτός από την ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα των υψηλών τιμών, κατά τη διεξαγωγή των συζητήσεων, ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει στους «27» ακόμη μια ευρωπαϊκή προτεραιότητα –την αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει δρομολογήσει τη συζήτηση με τα μηνύματα αφύπνισης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και αποφασιστικότητας προς την Άγκυρα.
Μηνύματα που έχει εκπέμψει από την έναρξη της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Παρότι ο δρόμος και των σημερινών διαβουλεύσεων είναι μακρύς, στην ελληνική αποστολή συγκρατούν το έμμεσο σήμα που έχουν επιφυλάξει οι Βρυξέλλες για την Άγκυρα, στο κείμενο των συμπερασμάτων.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να εντείνει τις πιέσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία για να αποτρέψουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ. Κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων ή βοήθειας της Ρωσίας με άλλα μέσα πρέπει να σταματήσει».
Αυτή η διατύπωση «φωτογραφίζει» τις τουρκικές ενέργειες στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Στο μέτωπο της ενέργειας, πάντως, η Αθήνα κρατά «μικρό καλάθι» αναφορικά με την ισχύ της ευρωπαϊκής λύσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναφέρει την ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να εξορθολογιστεί η αγορά και να συμπιεστεί προς τα κάτω η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνει στον καταναλωτή.
Η πρόταση Μητσοτάκη συγκεντρώνει τη στήριξη αρκετών χωρών του Νότου, ωστόσο βρίσκει αντίθετες τις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες από τον ευρωπαϊκό βορρά.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο πήχης των προσδοκιών για την επίτευξη μιας συμφωνίας βρίσκεται χαμηλά, και τα μηνύματα που μεταδίδονται θέλουν το ζήτημα να μετατίθεται για την επόμενη Σύνοδο 24-25 Ιουνίου.
Σε αυτό το ορόσημο αναμένεται να κληθεί η Κομισιόν να παρουσιάσει ένα πλάνο μείωσης των τιμών με επιλογές που θα περιλαμβάνουν και το πλαφόν.
Από την άλλη, η κατάληξη στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συνέκλινε με τις ελληνικές προβλέψεις αλλά και τις θέσεις που είχαν διατυπωθεί σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών.
Ο «λευκός καπνός» που βγήκε έστω και μεταμεσονύκτια, δικαίωσε και την αισιοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Οι επιμέρους ενστάσεις μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής.