Τσιάρας: Ανησυχητική έξαρση περιστατικών έμφυλης βίας και δολοφονιών γυναικών
Κατακόρυφη αύξηση σημειώνουν στην Ελλάδα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που άγγιξαν τα 1632 μόνον στην Αττική για το διάστημα Οκτωβρίου 2021-Ιανουαρίου 2022 και 592 στη Θεσσαλονίκη με τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σε έγγραφη απάντηση του σε ερώτηση 19 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής την Ευαγγελία Λιακούλη, να κάνει λόγο για ανησυχητική έξαρση του φαινομένου.
Σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή σε άλλη ερώτηση βουλεθυτών του ΣΥΡΙΖΑ στο τρίμηνο 11 Οκτωβρίου 2021 - 31 Ιανουαρίου 2022 στην περιφέρεια Β/Α Αττικής «καταγγέλθηκαν» 256 περιστατικά, στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής 425, στη ΔΑ Αθηνών 508, στην περιφέρεια Ν/Α Αττικής 176, στη ΔΑ Πειραιώς 229 και στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής 38 περιστατικά. Μόνον στο ΑΤ Λευκού Πύργου στη Θεσσαλονίκη καταγγέλθηκαν από τις 11/9/2021 έως τις 31/1/2022 120 περιστατικά, ενώ για το ίδιο διάστημα στη ΔΑ Θεσσαλονίκης συνολικά 592 περιστατικά.
Πάντως, ο Κώστας Τσιάρας στην έγγραφη απάντησή του προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ επιμένει ότι «η πρόβλεψη ενός νέου ποινικού αδικήματος «γυναικοκτονίας» θα οδηγήσει σε μία ανεπίτρεπτη τόσο συνταγματικά όσο και ηθικά, σχετικοποίηση της ανθρώπινης ζωής, που είναι το υπέρτατο αγαθό και προστατεύεται απόλυτα».
Όπως αναφέρει «τα περιστατικά έμφυλης βίας και οι δολοφονίες γυναικών αποτελούν διαχρονικό φαινόμενο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Την τελευταία περίοδο, σημειώνει ανησυχητική έξαρση και στη χώρα μας και για το λόγο αυτό επιχειρείται η ολιστική αντιμετώπισή του, αφενός σε επίπεδο καταστολής, αφετέρου σε επίπεδο πρόληψης».
Παράλληλα, αναφέρεται στις τροποποιήσεις στον ΠΔ που ψήφισε επί υπουργίας του η Βουλή και σημειώνει ότι : «Σε επίπεδο πρόληψης, επιχειρούμε τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας μέσω του ποινικού δικαίου, με την καθιέρωση του αξιόποινου χαρακτήρα για τη μη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση που επιβάλλει απαγόρευση προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ προσώπων και αποτελεί τη συνηθέστερη απόφαση των δικαστηρίων για την προστασία των γυναικών. Έπειτα από τη σημαντική τροποποίηση του Π.Κ., αυτό που έχει πραγματικά σημασία, πλέον, είναι η επαναξιολόγηση του νομικού πλαισίου για την 2 ενδοοικογενειακή βία και η ανάπτυξη υποστηρικτικών δομών για τη στήριξη των θυμάτων. Η εξέταση και επεξεργασία συνολικά του νομοθετικού πλαισίου για την αποτροπή της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων αυτής είναι η κατεύθυνση στην οποία κινείται συνολικά η κυβέρνηση καθώς η όλη προσπάθεια απαιτεί συνέργειες από τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Υγείας προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό αλλά και κοινωνικό υποστηρικτικό περιβάλλον (κοινωνικές υπηρεσίες, δομές φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας), ώστε να αποφευχθούν νέα περιστατικά έμφυλης βίας / δολοφονίας γυναικών στο μέλλον και να υπάρξει πλήρης και αποτελεσματική προστασία και στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας».