Σύνοδος Κορυφής: Η τουρκική προκλητικότητα στην «ατζέντα» Μητσοτάκη
Να ενισχύσει την εθνική οχύρωση απέναντι στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Με «φόντο» και τους πρόσφατους λεονταρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκθέσει στους «27» τα κρούσματα της τουρκικής κλιμάκωσης.
Ταυτόχρονα, θα σημάνει το καμπανάκι των κινδύνων που εγκυμονεί η τουρκική κλιμάκωση σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
Θα υπογραμμίσει δε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι σε «ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο, το τελευταίο που χρειάζεται στην περιοχή είναι ακόμη μια εστία έντασης».
Το στίγμα των ελληνικών θέσεων θα συμπληρώνεται από το μήνυμα αποφασιστικότητας, το οποίο με ευκρίνεια θα επανεκπέμψει ο πρωθυπουργός:
«Η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή» αναμένεται να τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των Ευρωπαίων συμμάχων, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.
Είναι αναπόφευκτο οι Ευρωπαίοι να αντιπαραβάλουν το ελληνικό μήνυμα με την αχαλίνωτη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Πρέπει να είναι ενωμένοι οι Τούρκοι διότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα, χτίζοντας το όραμα μας για το 2053, να καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας», διακήρυξε απειλητικά, ο Τούρκος Πρόεδρος, από το βήμα των εορτασμών για τα 569 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Σε μια εμφανή προσπάθεια να διεγείρει τα εθνικιστικά ένστικτα, ο Ερντογάν επιστράτευσε αναφορές και στον Μωάμεθ τον Πορθητή, ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Δεν πήρε μόνο την Κωνσταντινούπολη. Κατέκτησε τη Σερβία, το Μοριά, την Αθήνα, τη Μολδοβλαχία, τη Βοσνία - Ερζογοβίνη και την Αλβανία. Eίναι και ο Πορθητής των νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου για να έχουν λόγο οι Οθωμανοί εκεί».
Με τις δημόσιες τοποθετήσεις στις οποίες προέβη μέσα σε ένα 24ώρο, ο Τούρκος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι κλείνει ερμητικά την πόρτα του διαλόγου και επιλέγει την κλιμάκωση.
Στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν και μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατέστησε επί της ουσίας σαφές ότι παίρνει αψήφιστα τις πρόσφατες, ευρωπαϊκές νουθεσίες και επετέθη εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Από εδώ και πέρα o Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική ως προσωπικότητες. Μιλάμε, τρώμε, λέμε “ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας”, μου το υπόσχεσαι. Περνούν 15 μέρες, πας στις ΗΠΑ, μιλάς κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Για ποιο λόγο; Για το χειροκρότημα που θα πάρεις από εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς. Δεν υπάρχει τίποτα να γίνει με αυτούς που τρέχουν αυτήν τη διαδικασία. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μας, αλλά ένα πράγμα πρέπει να ξέρουν καλά, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται απέναντι σε αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό…», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους, προδίδοντας για ακόμη μια φορά την ενόχλησή του για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
Λαβές που αποδεικνύουν τον τουρκικό εκνευρισμό για την αναβάθμιση του ελληνικού ρόλου σε περιφερειακό επίπεδο, αποτέλεσαν και οι διακριτές αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν στην ενίσχυση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια:
«Λοιπόν, εναντίον ποιων δημιουργούνται αυτές οι βάσεις, γιατί υπάρχουν αυτές οι βάσεις; Να τι λένε: “Ενάντια στη Ρωσία”. Ψέματα. Δεν είναι ειλικρινείς».
Κατεύθυνε δε τα βέλη του για ακόμη μια φορά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτυγχάνοντας να κρύψει τόσο την αγωνία για την τύχη του αιτήματος που έχει υποβάλλει η Άγκυρα στις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, όσο και την προσωπική απογοήτευση για την υποδοχή που έτυχαν οι παρεμβάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Μπροστά σε όλα αυτά είναι εμφανής η στάση τους απέναντι στην Τουρκία. Eίδατε τι έκαναν στον Μητσοτάκη τις προάλλες. Στην Αμερική άνοιξαν τις πόρτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και τον έβαλαν να μιλήσει εκεί. Σε αυτήν την ομιλία χειροκρότησαν; Toν χειροκρότησαν. Μέσα σε αυτά έφεραν πάλι και το θέμα των F-16; Το έφεραν», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.
Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές, μιλώντας στο CNN Greece, εκτιμούν ότι η ρητορική έξαρση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί δείγμα της στρατηγικής της ελεγχόμενης έντασης την οποία εφαρμόζει για να μεγιστοποιήσει τα τουρκικά οφέλη στο πολυεπίπεδο, ανατολίτικο παζάρι στο οποίο έχει αποδυθεί.
Κατά την ίδια ανάλυση δεν θα αποτελέσει έκπληξη, εάν μετά την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Τούρκος Πρόεδρος προχωρήσει σε μια απότομη αποκλιμάκωση.