ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γαλλία καταδικάζει την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν

Η Γαλλία καταδικάζει την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν
«Ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση» ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ιράν AP Photo/Thanassis Stavrakis

Εντείνονται οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την κατάσχεση των δύο τάνκερ υπό ελληνική σημαία από τις αρχές του Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Η Γαλλία καταδικάζει την πειρατεία· καταγγέλλει «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και καλεί το Ιράν να απελευθερώσει άμεσα το πλήρωμα και τα πλοία.

Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα», προσθέτοντας: «Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία».

«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς» καταλήγει η ανακοίνωση.

Παρέμβαση Κομισιόν

Την έντονη «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές εξέφρασε νωρίτερα την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ενέργεια της Τεχεράνης.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Στάνο.

«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».

Τα δύο ελληνόκτητα τάνκερ, που κατελήφθησαν στις 27 Μαΐου από τους Φρουρούς της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο, έλαβαν την Κυριακή εντολή να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Tradewinds.

Οι ναυτικοί που βρίσκονται στα καράβια είναι καλά στην υγεία τους, ενώ οι Έλληνες έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους.

Όπως δήλωσε ο πατέρας ενός εκ των ναυτικών, η φρουρά που παραμένει στα τάνκερ επιτρέπει στους ναυτικούς να κυκλοφορούν στο πλοίο ενώ τους έδωσαν πίσω και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Στο Prudent Warrior επιβαίνουν είκοσι τρεις ναυτικοί: 15 Φιλιππινέζοι, επτά Έλληνες και ένας Κύπριος. «Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο», δηλώνει στο site TradeWinds διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην οποία ανήκει το Prudent Warrior.

Το Delta Poseidon από την άλλη πλευρά, έχει 21 Φιλιππινέζους και δύο Έλληνες ναυτικούς.

Βρετανία: Απαράδεκτη η κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν

Η κατάσχεση των τάνκερ έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ» ήταν η απάντηση του Φόρεϊν Όφις στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν οι Φρουροί της Επανάστασης -το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού- κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές. Το Stena Impero όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».

Η Βρετανία όπως και άλλες δυτικές χώρες υποστήριζαν ότι η κατάσχεση του Stena Impero αποτελούσε αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού υπερ-δεξαμενόπλοιου Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, 15 μέρες πριν. Οι Βρετανοί τότε κατηγόρησαν το Grace 1 ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας.

Τελικά το Stena Impero απελευθερώθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Την εποχή εκείνη, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας τα οποία συνόδευαν τα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοια κατά τη διέλευσή τους από τα Στενά του Ορμούζ.

«Πειρατεία» καταγγέλλει η Αθήνα

«Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού, «το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ξεκαθάρισε ότι τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, «σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία».

Το Ιράν μέσω μιας λιτής ανακοίνωσης, επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής (27/5) την κατάληψη των δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) ανέφερε συγκεκριμένα: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα νερά του Περσικού Κόλπου».

Δεν δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις για τις «παραβιάσεις», που επικαλούνται οι Φρουροί της Επανάστασης.

Διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη

Άμεσα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο γενικός γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν», επισημαίνεται.

Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα, όπως σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ: «Νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

»Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

»Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

»Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

»Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.»

Διάβημα διαμαρτυρίας και από το ΥΠΕΞ της Κύπρου για την κατάσχεση των τάνκερ

Την έντονη ανησυχία του για το περιστατικό έχει εκφράσει και το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλήρωμα ενός από τα δύο τάνκερ περιλαμβάνεται και ένας Κύπριος υπήκοος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις ελληνικές αρχές για διαχείριση του όλου ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης και της προξενικής του διάστασης.

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη προβαίνει σε διαβήματα προς τις Ιρανικές αρχές για άμεση επίλυση του όλου θέματος. Παράλληλα, οι κυπριακές αρχές επικοινώνησαν με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού με την οποία θα παραμείνουν σε ανοιχτή επικοινωνία.

Επιπρόσθετα, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη έχει ζητήσει με τη μορφή του κατεπείγοντος συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για να λάβει εξηγήσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πλήρωμα και συγκεκριμένα ο Κύπριος υπήκοος και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της ομηρίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδικάζει την επίθεση στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, η οποία αποτελεί παράβαση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και των κανόνων διεθνούς ναυσιπλοΐας και καλεί για άμεση απελευθέρωση των πλοίων και του πληρώματος.