ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το στρατηγικό σχέδιο Τσίπρα που δεν προέκυψε από «καραμπόλες»

ΣΥΡΙΖΑ: Το στρατηγικό σχέδιο Τσίπρα που δεν προέκυψε από «καραμπόλες»
Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέκουν το εγκώμιο της Ράνιας Σβίγκου, τονίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον κομματικό της πατριωτισμό ΙΝΤΙΜΕ

Στρατηγικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο επεξεργαζόταν εδώ και πολύ καιρό και δεν αποδίδουν σε «καραμπόλες», χαρακτηρίζουν στο CNN Greece συνεργάτες του τις επιλογές του για γραμματείς και Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Πλέκουν, μάλιστα, το εγκώμιο της Ράνιας Σβίγκου, τονίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον κομματικό της πατριωτισμό, την εργατικότητα και την οργανωτικότητά της.

Αν και οι αρμοδιότητές της σε σχέση με αυτές του αναπληρωτή της Γιώργου Βασιλειάδη μένει να διευκρινιστούν, εν τούτοις ο κ. Βασιλειάδης φέρεται να αναλαμβάνει το πιο οργανωτικό κομμάτι, που έχει να κάνει με την επαφή με τις Οργανώσεις Μελών και τις Νομαρχιακές Επιτροπές.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, απορρίπτουν το ενδεχόμενο να προκύψει δυαρχία στην πράξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχική επιθυμία του κ. Τσίπρα ήταν να παραμείνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην θέση του γραμματέα, για τον οποίο άλλωστε αναγνωρίζει ότι, πέρα από την προσωπική σχέση δεκαετιών που τους συνδέει, έκανε πολύ καλή δουλειά.

Ειδικότερα, του πιστώνει ότι αποτελμάτωσε την εγγραφή νέων μελών, καθώς και την επιτυχημένη διοργάνωση της προγραμματικής συνδιάσκεψης του περασμένου καλοκαιριού, του συνεδρίου του Απριλίου και των εκλογών του Μαΐου.

Από τη στιγμή, ωστόσο, που ο βουλευτής Α’ Αθηνών του διαμήνυσε πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μια άλλη γραμμή σκέψης που ταύτιζε τις θέσεις των γραμματέων με ασυμβίβαστα ως προς το βουλευτικό και το υπουργικό αξίωμα.

Άνθρωποι, εξάλλου, που γνώριζαν το σκεπτικό του κ. Τσίπρα παρατηρούν στην ιστοσελίδα μας πως με τις προτάσεις του κατάφερε να διασπάσει τις ακραίες πτέρυγες κάθε τάσης, οι οποίες άλλωστε διατύπωσαν και με ομιλίες στην Κεντρική Επιτροπή τις ενστάσεις τους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Παύλο Πολάκη και Θοδωρή Δρίτσα.

«Ανακάτεψε την κομματική τράπουλα, φέρνοντας σε αμηχανία τους σκληρούς κάθε τάσης», αναφέρουν με νόημα, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε τόσο στην πρωτομιλία του όσο, κυρίως, στη δευτερομιλία και τριτομιλία του πως κανένας δεν μπορεί να μιλά εξ ονόματός του- «καρφί» με αποδέκτη κυρίως τον Παύλο Πολάκη-, αλλά και υπογραμμίζοντας πως μετά από τις προτάσεις του περίμενε να δει μόνο χαρούμενα πρόσωπα- η αναφορά αυτή στόχευε κυρίως τον Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος στην τοποθέτησή του άφησε αιχμές και για την Ράνια Σβίγκου, η οποία μολονότι ανήκει στους 53+ όπως κι ο ίδιος αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου.

Υπάρχουν, πάντως, αρκετοί προεδρικοί, ιδίως πασοκογενείς, που θα ήθελαν πιο προωθημένες προτάσεις από την πλευρά του προέδρου.

Ως προς την εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας, ενώ η πρόταση για γραμματείς χαρακτηρίστηκε θετική, δεν ισχύει το ίδιο για την αντίστοιχη για Πολιτική Γραμματεία.

Ειδικότερα, εκφράστηκαν αντιρρήσεις για την επιλογή κάποιων προσώπων που, κατά την άποψή τους τουλάχιστον, δεν διαθέτουν τον απαραίτητο στιβαρό πολιτικό λόγο, την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας δεν πρότεινε άλλους, όπως τον Νίκο Φίλη, που τον διαθέτουν.

Υπάρχουν, πάντως, κι εκείνοι στην Ομπρέλα που εκφράζουν τις ενστάσεις τους και για τα πρόσωπα των γραμματέων.

Αναφέρουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «ο Τσίπρας επέλεξε δεύτερης κατηγορίας στελέχη προκειμένου ο ίδιος να είναι ακόμα πιο αδιαφιλονίκητος ηγεμόνας».

Σημειώνεται, επίσης, ότι πρώτη, με 124 ψήφους, αναδείχθηκε στην ψηφοφορία για την Πολιτική Γραμματεία η Όλγα Γεροβασίλη.