ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το ενεργειακό ο Πούτιν «ζεσταίνει» τις σχέσεις με την Ελλάδα

Με το ενεργειακό ο Πούτιν «ζεσταίνει» τις σχέσεις με την Ελλάδα
REUTERS/Pavel Golovkin/Pool

Το ενεργειακό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που θα φέρει προς συζήτηση ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 28 Μαΐου και στις επαφές που θα έχει με κυβερνητικά στελέχη.

Λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια της έναρξης των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και από εκεί στην Αλβανία και στην Ιταλία και ενώ δύο μεγάλα ρωσικά σχέδια, ο South Stream και ο Turkish Stream, που θα ήταν οι ανταγωνιστικοί του αγωγού αυτού, έχουν εγκαταλειφθεί, η Μόσχα συντηρεί τη συζήτηση για έναν νέο αγωγό στη Νότια Διαδρομή, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Έθνος της Κυριακής.

Το περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, καθώς η πτώση των τιμών στερεί από τις εταιρείες την αναγκαία ρευστότητα για τέτοιου μεγέθους επενδύσεις, η Μόσχα και η Gazprom επικεντρώνονται κυρίως στο έργο Nord Stream ΙΙ, που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, παρά τη σθεναρή στήριξη του Βερολίνου, ενώ η ιδέα νοτίου διαδρόμου για το ρωσικό φυσικό αέριο προσκρούει στην ανελαστική θέση της Ουάσιγκτον για περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, αλλά και στους πολλούς περιορισμούς που θέτουν η Κομισιόν και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Αθήνα «γνωρίζει ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα τόσο λόγω των δεσμεύσεων έναντι της Ουάσιγκτον, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι το όποιο νέο ρωσικό σχέδιο θα απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες για την υλοποίησή του και θα είναι ευάλωτο σε πολιτικές και διπλωματικές αναταράξεις. Τα τελευταία 26 χρόνια η Ελλάδα ήλπισε τρεις φορές ότι θα γίνει ενεργειακός κόμβος με τη στήριξη της Ρωσίας, βλέποντας όμως τα σχέδια αυτά να μένουν στα χαρτιά».

Οι σχεδιασμοί της Ρωσίας όμως επηρεάζονται και από τις κινήσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, που στοχεύουν στη σταδιακή απεξάρτηση των χωρών των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που θα οδηγήσει και σε περιορισμό της πολιτικής επιρροής της Μόσχας.

Μια τέτοια τελευταία σημαντική εξέλιξη είναι η πρώτη εξαγωγή LNG σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη.

Ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας, Αμος Χοχστάιν, σε δηλώσεις του αποκάλυψε ότι εξετάζεται η μεταφορά αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τερματικά LNG σε Κροατία και σε Ελλάδα.

Ο αμερικανός αξιωματούχος μάλιστα διευκρίνισε ότι τα τερματικά αυτά θα μπορούν να δεχθούν LNG και από άλλες χώρες και να καλύπτουν έτσι τις ενεργειακές ανάγκες χωρών όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, ακόμη και οι Βαλτικές χώρες. Σε έναν σχεδιασμό που βασικό ρόλο θα έχει και ο διασυνδετηριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας.