Ανεβαίνει η «θερμοκρασία» στο Αιγαίο: Το Τσεσμέ «βγάζει» η Τουρκία, ψύχραιμη αντίδραση Αθήνας
Ανανεώθηκε:
Ένα «θερμό» καλοκαίρι στο Αιγαίο προοιωνίζεται από την κλιμάκωση των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας. Μετά την επιθετική ρητορική -με τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη-, τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από εδάφους και θαλάσσης, τώρα η Άγκυρα «βγάζει» για έρευνες το Τσεσμέ. Με ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα απαντά η Αθήνα.
Συγκεκριμένα, νέα παράνομη Navtex για υδρογραφικές έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου εξέδωσε η Τουρκία. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, μετά την αποστολή του Yunus εκδόθηκε νέα παράνομη Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «TSG Cesme» σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Μυτιλήνης.
Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου.
Η έκδοση αναγγελιών στην εν λόγω περιοχή ανήκει στην Ελλάδα και όπως τονίζει η κρατική τηλεόραση, καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.
Η Τουρκία έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από τη θετική έκβαση του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ειδικά επειδή στις συζητήσεις τέθηκαν το ζήτημα της πώλησης F-16 στην Τουρκία, καθώς και το ενδεχόμενο απόκτησης F-35 από την Ελλάδα.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε σχετικά στην περιβόητη δήλωση:
«Ο Μητσοτάκης συστήνει στις ΗΠΑ να μην δώσουν F-16 στην Τουρκία. Για μένα πλέον δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Εμείς πορευόμαστε με πολιτικούς έντιμους, με προσωπικότητα. Τη συνέχεια ας την σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συνομιλεί με όποιους θέλει, ας δώσει βάσεις σε όποιους θέλει. Εμείς είμαστε αυτάρκεις».
Ψύχραιμη και αποφασιστική η αντίδραση της Αθήνας
Μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας στον απόηχο των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και τη συζήτηση του με τον Πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική, κληθείς να σχολιάσει τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.
«Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μήνυμα Δένδια σε εταίρους και συμμάχους
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας στέλνει μήνυμα σε εταίρους και σύμμαχους της χώρας να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας, με όποιον «μανδύα» και αν αυτοί περιβάλλονται.
Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η χώρα μας είναι παράγοντας αξιοπιστίας και σταθερότητας και όχι επιτήδειος ουδέτερος.
Ο ίδιος εξήγησε πως τις τελευταίες εβδομάδες «και παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής πλευράς, είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Και σημειώνει πως η απάντηση της Ελλάδας στις προκλήσεις αυτές εδράζεται σε τρεις σταθερές παραμέτρους:
«Πρώτον, αντιδράμε με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμαστε από την πέραν του Αιγαίου ακραία ρητορική. Επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσουμε».
«Δεύτερον, σεβόμαστε και προωθούμε τις θέσεις αρχής, στις οποίες έχουμε θεμελιώσει την εξωτερική μας πολιτική: Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των κρατών».
«Τρίτον, δεν έχουμε και δεν επιδιώκουμε να έχουμε μια τουρκο-κεντρική εξωτερική πολιτική, η οποία απλώς αντιδρά στις ενέργειες της γείτονος» επισημαίνει και προσθέτει: «Έχουμε θέσει με σαφήνεια το πλαίσιο, μέσα στο οποίο προσφερόμεθα να συζητήσουμε τη μοναδική μας διαφορά».