Σε νέα φάση η ένταση στα ελληνοτουρκικά - «Δεν μπλοφάρουμε» λέει η Αγκυρα για τις απειλές της
Με μία γλώσσα η οποία είναι μεν ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο της ρητορικής έντασης που ακολουθεί η Άγκυρα, αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά αναβαθμισμένα σε σχέση με το παρελθόν εμφανίστηκε τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας λίγες ώρες αργότερα.
Πριν από λίγους μήνες υπήρχαν ενδείξεις ότι η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινούνταν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Η Άγκυρα προσπαθούσε σε διάφορα μέτωπα να αποκαταστήσει τις διαλυμένες σχέσεις με τους γείτονές της, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη με θέα το Βόσπορο, λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, άνοιξε ένα παραθυρο αισιοδοξίας. Τα γεγονότα ωστόσο κινούνται γρήγορα και φτάσαμε στις σημερινές εξελίξεις.
Η απειλή που διατύπωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν συγκεκριμένη, ίσως η πλέον συγκεκριμένη από την εποχή της κρίσης των Ιμίων: «Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Τα νησιά δόθηκαν υπό όρους. Αν η Ελλάδα που επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο δεν συμμορφωθεί θα πάμε τα πράγματα παραπέρα».
«Είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο η αλλαγή από την Ελλάδα του καθεστώτος των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των συμφωνιών ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Όποιον λόγο και αν επικαλεστεί η Ελλάδα, ο λόγος αυτός δεν ισχύει. Ποιοι είναι οι όροι; Δεν θα εξοπλίσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα τα εξοπλίζει από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν σταματήσει θα ανοίξει η συζήτηση για την κυριαρχία. Σαφώς και ξεκάθαρα...» ανέφερε.
Περαιτέρω, στρώνοντας το έδαφος, «χτίζοντας» στην πραγματικότητα επιχειρηματολογία, για μελλοντικές πιο δραστικές από τις συνήθεις τουρκικές κινήσεις κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με τη στάση της στο Αιγαίο απειλεί την Τουρκία: «Τα περί επεκτατικής πολιτικής της Τουρκία, ότι εποφθαλμιά τα εδάφη μας, είναι λόγια κενά που δεν πρέπει να λέγονται. Στην πραγματικότητα, τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία».
Όσο δεν σταματάμε την στρατιωτικοποίηση των νησιών θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, ήταν η κατακλείδα των δηλώσεών του στους δημοσιογράφους, που τον συνόδευαν στην πτήση της επιστροφής από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Λίγες μόλις ώρες αργότερα ήρθε η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που συνεδρίασε επί τρεις ώρες υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Συζητήθηκαν οι ολοένα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να κινηθεί σε πνεύμα συνεργασίας. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση θα συνεχιστεί χωρίς παρέκκλιση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας», αναφέρει η γραπτή δήλωση.
Το θέμα των συμμαχιών τις οποίες εκμεταλλεύεται η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στη δήλωση του Συμβουλίου, είναι μία έμμεση πλην σαφής αιχμή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία τους με νέες βάσεις στην Ελλάδα, γεγονός που έχει ενοχλήσει την Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι τύποις ΗΠΑ και Τουρκία παραμένουν σύμμαχοι.
Την ενόχληση αυτή διατύπωσε πιο ξεκάθαρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Το είπαμε ανοικτά στις Ηνωμένες Πολιτείες: Τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο υπάρχει μία πολιτική ισορροπιών… Εμείς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει παρέκκλιση από αυτή την ισορροπία. Το είπαμε αυτό και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπλίνκεν, και προειδοποιήσαμε».
Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για Αιγαίο
Επιστολή στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει στην επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά )(του Ανατολικού Αιγαίου) είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους» με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) είναι «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι».
Διβάστε αναλυτικά: Η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις αιτιάσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο