ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση GPO: Ικανοποίηση από το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Ανησυχία για την ακρίβεια

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν και κυρίως η ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, κρίνεται πολύ θετικά από τους πολίτες σε δημοσκόπηση της GPO AP Photo / J. Scott Applewhite

Θετικά κρίνουν οι πολίτες το ταξίδι και τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ωστόσο, παραμένει η ανησυχία για την ακρίβεια, όπως φαίνεται από τα συμπεράσματα νέας δημοσκόπησης της GPO.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύται στα «Νέα Σαββατοκύριακο», δείχνει πως η κυβέρνηση αντέχει τις πιέσεις σε όλα τα μέτωπα, με τους πολίτες να εκφράζουν ακόμη εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρά την ανησυχία για το μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, το πολιτικό αποτύπωμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, με τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν και κυρίως την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, κρίνεται πολύ θετικά από τους πολίτες, ακόμα και από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντιδράσεις περί «αποτυχημένου ταξιδιού στις ΗΠΑ» που έδωσε η Κουμουνδούρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες που ρωτήθηκαν (57,9%) κρίνουν ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα θα λειτουργήσει θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα. Το ίδιο λένε τρεις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ποσοστό 31,2%, περίπου δηλαδή ένας στους τρεις.

Στη δε ερώτηση για το ποια κυβέρνηση, μεταξύ μιας της ΝΔ και μιας του ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστεύονται περισσότερο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η απόσταση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει σχεδόν το 20%: μια κυβέρνηση της ΝΔ εμπιστεύονται το 47,2% των ερωτηθέντων, έναντι 28,7% μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η αποδοχή της κυβέρνησης δεν είναι τόσο μεγάλη, ούτε και η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ατζέντα αλλάζει και πηγαίνει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, ακόμα και της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της ΝΔ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας πέφτει στο 39,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 31,4%. Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, οι πολίτες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συμφωνούν δηλαδή με όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση για ολιγωρία.

Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος (46,2% θετικές γνώμες, έναντι 50,1% αρνητικών), τρεις στους τέσσερις θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα ήρθαν αργά —ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ η σχετική αρνητική κρίση φτάνει στο 58,9%, σχεδόν έξι στους δέκα δηλαδή, γεγονός που δείχνει δυσφορία για την κυβέρνηση και από τους ψηφοφόρους της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης