ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Βενιζέλος: Η κρίση είναι η νέα κανονικότητα

Η ομιλία του κ. Βενιζέλου στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ΙΝΤΙΜΕ

Στο βήμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπροέδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε την ομιλία του με το μήνυμα πως οι παρατάξεις δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους αλλά για το έθνος και την πατρίδα.

«Δοκιμάστηκε η ταυτότητα και η συνοχή του χώρου μας γιατί τέθηκε σε αμφισβήτηση η αίσθηση ότι όλα θα βαδίζουν πάντα από καλό στο καλύτερο. Έτσι είχε διαπαιδαγωγήσει το ΠΑΣΟΚ της αντιπολίτευσης τις μεγάλες κοινωνικές δυνάμεις. Το κεκτημένο της αντιπολίτευσης αποδείχτηκε όμως σε πολλά σημεία ρηχό. Έχει προφανώς και το ΠΑΣΟΚ το μερίδιο ευθύνης», παραδέχτηκε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως: «Η οικονομική κρίση έδωσε τη θέση της στην πανδημία ως υγειονομική θεσμική, κοινωνική κρίση. Εδώ και τρεις μήνες, η πανδημία συνυπάρχει με την ρωσική στρατιωτική εισβολή, με την ενεργειακή κρίση, την εκτίναξη των τιμών, την επανεμφάνιση του πληθωρισμού, τον κίνδυνο της ύφεσης και του στάσιμου πληθωρισμού, το σπάσιμο των εφοδιαστικών αλυσίδων, τη βίαιη αναδιάρθρωση της παγκοσμιοποίησης, την επισιτιστική κρίση και την απειλή του λιμού. Η κλιματική κρίση τείνει να υποβαθμιστεί. Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο τοπίο εντείνονται νέα μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα έχουν ήδη ξεκινήσει. Ενώ όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την επιστροφή από την κρίση στην κανονικότητα, τώρα έχει καταστεί σαφές ότι η κρίση είναι η νέα κανονικότητα».

Αναφερόμενος στα προβλήματα της Ελλάδας είπε πως «η ανθρωπότητα ζει πια σε διαφορετικές εποχές ταυτόχρονα», αναφερόμενος στην μηχανική μάθηση, την 4η και 5η βιομηχανική επανάσταση, τον κίνδυνο νέων πανδημιών, το φάσμα της πείνας και τις ανοιχτές απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Έκανε επίσης λόγο για προκλητική και ανεξέλεγχτη διόγκωση των ανισοτήτων που δοκιμάζουν τη συνοχή όλων των κοινωνιών και των θεσμών.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε πως η «Δύση δείχνει να συγκροτείται ως στρατιωτική οντότητα μετά την ρωσική εισβολή, με την εταιρική σχέση ΗΠΑ - ΕΕ να λειτουργεί ξανά υπό προτοφανή αμερικανική ηγεμονία.

Η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία δημιουργούν τη διατύπωση της ρωσικής πυρηνικής απειλής και ενεργοποιεί και διαρύνει με ταχύτητα το ΝΑΤΟ. Καθιστά όμως εμφανής τις ασυμμετρίες της ευρωπαϊκής ασφάλειας και το μικρό μέγεθος της Ευρώπης ως πυρηνική δύναμη».

«Η προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή της ταυτότητα και προοπτική είναι όρος αναγκαίος αλλά όχι επαρκής για μια συνεκτική επίκαιρη και διορατική εθνική στρατηγική», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης