ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Politico: Η Αθήνα διαπραγματεύεται ευρωπαϊκά χρήματα για νέο τείχος στον Έβρο

Politico: Η Αθήνα διαπραγματεύεται ευρωπαϊκά χρήματα για νέο τείχος στον Έβρο
O υπάρχων φράκτης στη Νέα Βύσσα Έβρου ΓΤ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Κομισιόν για ανέγερση τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, επικαλείται η ιστοσελίδα Politico, λέγοντας ότι «η συζήτηση για τα ευρωπαϊκά σύνορα καλά κρατεί». 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η Ελλάδα βρίσκεται σε έντονες συζητήσεις σχετικά με το μεταναστευτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2027.

Όπως αναφέρει, στο πρόσφατο προσχέδιο πρότασης που έστειλε η Αθήνα στην Κομισιόν αναφέρει ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να χτίσει ένα τείχος στα σύνορά της με την Τουρκία.

Το ερώτημα για το αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι για κάτι τέτοιο προέκυψε το περασμένο φθινόπωρο, μετά από επιστολή που έστειλαν 12ευρωπαϊκές χώρες -κυρίως της ανατολικής Ευρώπης αλλά συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- στην Κομισιόν ζητώντας χρήματα για τη δημιουργία τειχών και φρακτών.

Μετά την κατηγορηματική άρνηση της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι για «συρματοπλέγματα και τείχους», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την αντίρρησή του υποστηρίζοντας ότι αυτή η ιδέα νομικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή η επίτροπος για τη Μετανάστευση Ίλβα Γιόχανσον αναμένεται να συναντηθεί με τον Νότη Μηταράκη στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται και οι δύο για το παγκόσμιο φόρουμ μετανάστευσης. Την ίδια ώρα Έλληνες αξιωματούχοι θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για σχετικές συζητήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση, άλλωστε, επιμένει ότι είναι νόμιμη η χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για να χτίσει το τείχος. Ήδη στον Έβρο υπάρχει ένα φράγμα 28 χιλιομέτρων με την Αθήνα να ζητά χρήματα για ακόμη 80 χιλιόμετρα, αίτημα που αναμένεται να φέρει σε αντιπαράθεση την φον ντερ Λάιεν με την Γιόχανσον.

Εξάλλου, «η Αθήνα είναι ήδη υπό έλεγχο για επικαλούμενες καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, κατηγορίες που εν μέρει αρνείται, ενώ πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σύμφωνα με την οποία δεν βρέθηκαν στοιχεία για επαναπροωθήσεις, έπρεπε να αποσυρθεί από την ιστοσελίδα της για παραβίαση των κανόνων GDPR».