ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μπούμερανγκ» οι χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας»: Πώς η Αθήνα ανέδειξε την τουρκική προκλητικότητα

Η ελληνική στρατηγική φαίνεται πως επιδείνωσε το ήδη αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Να στρέψει την αμερικανική προσοχή στα όπλα της τουρκικής προπαγάνδας, όπως οι χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας», μαζί με τα ατράνταχτα πειστήρια των υπερπτήσεων και άλλων παράνομων ενεργειών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, επεδίωξε η εκστρατείας ενημέρωσης που ξεδιπλώθηκε από την ελληνική αποστολή στο παρασκήνιο των συναντήσεων με τα πρόσωπα που κατέχουν θέσεις επιρροής στις ΗΠΑ.

Η εν λόγω ελληνική στρατηγική -η παρουσίαση δηλαδή των ντοκουμέντων της τουρκικής παραβατικότητας- φαίνεται πως επιδείνωσε το ήδη αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας.

Η αντίδραση της Νάνσι Πελόζι ενώπιον του περιβόητου χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» για τον «απαράδεκτο αναθεωρητισμό», όπως χαρακτηρίστηκε, δεν ήταν η μοναδική της αμερικανικής δυσαρέσκειας που εκφράστηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στις κατ’ ιδίαν επαφές των Ελλήνων και των Αμερικανών αξιωματούχων.

Η μετατροπή του «όπλου» των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων σε αχίλλειο πτέρνα για την Άγκυρα, διέλαβε άλλες διαστάσεις και στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» τοποθετήθηκε δίπλα στην στοχευμένη απεικόνιση των έκνομων τουρκικών τακτικών επί των σημείων ελληνικής κυριαρχίας.

Η εν λόγω απεικόνιση συμπληρωνόταν από ημερολογιακή αποτύπωση αλλά και σύνδεσή τους με ορόσημα -όπως η επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Αποτέλεσε, μάλιστα, σημείο αναφοράς το στατιστικό στοιχείο που αποδείκνυε τον διπλασιασμό των παραβιάσεων εκείνη την ημέρα.

Η ίδια δομημένη παρουσίαση, διέτρεξε τις συζητήσεις σχεδόν με όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας ενώ βρέθηκε σε πρώτο πλάνο και στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας.

Ήταν δε χαρακτηριστική η αποστροφή Αμερικανού βουλευτή, ότι αυτές οι παραβιάσεις θα γίνονται με τα αναβαθμισμένα F-16 που ζητάει η Άγκυρα.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, για πλήρη ευθυγράμμιση με την αιχμή των ελληνικών επιχειρημάτων κατά την αμφίδρομη ενημέρωση για το πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών αεροσκαφών.

Σφυγμομετρώνοντας το κλίμα στο Κογκρέσο -που είναι άλλωστε και το καθοριστικό όργανο- η ελληνική αποστολή εκτιμούσε πως η έγκριση του τουρκικού αιτήματος για τα αναβαθμισμένα F-16 δείχνει να συγκεντρώνει από μηδαμινές έως περιορισμένες πιθανότητες.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπογράμμισε ότι από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού σε όλα τα επίπεδα, δεν προκύπτει ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να ενδώσουν στο παζάρι που έχει ξεκινήσει η Άγκυρα, με αφορμή την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα θα εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να «παγώσει» κάθε εξέλιξη.

Όπως διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει «όσες δυνατότητες έχει, όπου τις έχει για να σταματήσει την αναβάθμιση των τουρκικών οπλικών συστημάτων στο βαθμό που η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, μάς απειλεί, συνεχίζει με το casus belli».

Όπως πρόσθεσε μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο STAR:

«Εάν κάποτε μιλήσουμε για μια άλλη Τουρκία, τότε θα υπάρχει και μια άλλη ελληνική στάση. Και η Ελλάδα εύχεται πάντα με συνέπεια να υπάρξει αυτή η άλλη Τουρκία».

Τις προσεχείς ώρες αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν η ενημέρωση για το ταξίδι στις ΗΠΑ, που θα παράσχει ο πρωθυπουργός στα πολιτικά κόμματα, θα γίνει με τη διεξαγωγή μιας ειδικής συζήτησης στη Βουλή ή εάν λόγω της ευαίσθητης φύσης του αντικειμένου θα επιλέγει το μοντέλο των κατ’ ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης