Το tweet της Κάμαλα Χάρις για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο
«Σήμερα προήδρευσα μιας κοινής συνεδρίασης στο Κογκρέσο με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ισχυροί και γίνονται ακόμα ισχυρότεροι κάθε ημέρα»: με το tweet αυτό σχολίασε η Κάμαλα Χάρις, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, την ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου.
Ο πρωθυπουργός έστειλε πολλαπλά μηνύματα τόσο για το ουκρανικό, όσο και για την τουρκική προκλητικότητα και αναφέρθηκε εκτενώς στις στενές ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Κυπριακό και το ενεργειακό.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, από την έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία για να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του λαού που αγωνίζεται και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να πετύχει ο Πούτιν» και τα απολυταρχικά καθεστώτα ανά τον κόσμο.
Κάνοντας ένα συγκινητικό παραλληλισμό μεταξύ της πολύπαθης Μαριούπολης και του αγώνα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα απερίφραστα στέκεται δίπλα στην Ουκρανία κόντρα στην επιθετικότητα του Πούτιν.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και το Κυπριακό.
Αφενός ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να δεχτεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο», αφετέρου υπογράμμισε: «Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις· αυτό θα πρέπει να σταματήσει άμεσα».
Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενεργειακό, κάνοντας μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης και τονίζοντας τις επενδύσεις που γίνονται για υγροποιημένο φυσικό αέριο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους γείτονές μας.
Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών και λαών, ενώ χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι μιλά στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την παρουσία δύο γυναικών, της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμαλα Χάρις και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
«Δεν έρχομαι για να αναζητήσω εκτίμηση. Έρχομαι εδώ για να γιορτάσω ένα θαύμα. Που ενώνει τους Έλληνες μαζί με τους Αμερικανούς. Τη Δημοκρατία. Καμία κοινωνία πριν από εκείνη των Ελλήνων δεν τολμούσε να πιστέψει ότι η τάξη και η δημοκρατία ήταν συμβατές.»