ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει - Σταθερός εταίρος και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος που έχουν οι ΗΠΑ και ταυτόχρονα ένας σταθερός εταίρος σε ένα δύσκολο μέρος του πλανήτη, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν την κομβική συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ΜSNBC και τους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski χαρακτήρισε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ σημαντική και μία ευκαιρία για να γιορτάσουν Ελλάδα και ΗΠΑ τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και ταυτόχρονα το μονοπάτι για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. 

Ερωτηθείς για τις ενστάσεις που εγείρονται σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους δημοσιογράφους να απευθύνουν αυτό ερώτημα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Τούρκο Πρόεδρο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε σε αιχμηρό τόνο: «δεν είναι η ώρα η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιείται ως μέσο παζαρέματος». Τόνισε εμφατικά ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ, που έχουν υποβληθεί από την Σουηδία και τη Φινλανδία και χαρακτηρίζοντάς τες, αποφάσεις κυριαρχίας. Φιλοτεχνώντας στον ίδιο καμβά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, ότι «η Ρωσία κατάφερε να ενώσει το ΝΑΤΟ» και με αφορμή τη διεύρυνση έκανε λόγο για «μια καινούργια συμφωνία ασφάλειας».

«Είναι κυρίαρχη απόφασή τους και αναμένω ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Πραγματικά, δεν είναι καιρός να χρησιμοποιήσουμε την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, για να διαπραγματευτούμε κάποια άλλα θέματα που ίσως κάποιες χώρες μπορεί να έχουν στο μυαλό τους. Περιμένω να λυθεί αυτό το ζήτημα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Να διασφαλίσουμε ότι προκαλούμε περισσότερο πόνο στη Ρωσία παρά στους πολίτες μας»

Απαντώντας σε ερώτημα για την ενότητα της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία τις δύσκολες αυτές ώρες για την Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Η Ευρώπη ήταν εξαιρετικά ενοποιημένη όσον αφορά την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Προχωρήσαμε πολύ γρήγορα για να εφαρμόσουμε πολύ, πολύ δραματικές κυρώσεις, και αναμένω ότι αυτή η ευρωπαϊκή ενότητα θα διαρκέσει. Γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι αδιανόητο. Εννοώ ότι τα σύνορα επαναχαράχθηκαν με τη βία. Νομίζαμε ότι μετά τον 20ο αιώνα αυτό δεν θα συμβεί ποτέ στην Ευρώπη. Επομένως, αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι μόνο η κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και η ρύθμιση της ασφάλειας στο σύνολό της. Και γι' αυτό περιμένω ότι η ευρωπαϊκή ενότητα σίγουρα θα είναι δεδομένη».

Στη συνέχεια, είπε:

«Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχουν ζητήματα σχετικά με τις τιμές της ενέργειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι προκαλούμε περισσότερο πόνο στη Ρωσία παρά στους πολίτες μας. Το κάνετε αυτό καταλήγοντας σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου. Υπήρξα υπέρμαχος μιας παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου».

Εξήγησε επίσης, πως η Ευρώπη δεν πρέπει να «πυροβολεί τα πόδια της» με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Είμαστε μεγάλοι αγοραστές και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μόχλευση μας ως μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό το θέμα έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό Ντράγκι όταν βρισκόταν στην Ουάσιγκτον πριν από λίγες ημέρες και πρέπει να αντλήσουμε τους πόρους μας για να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε επίσης στους πολίτες και στα νοικοκυριά μας πρόσθετη υποστήριξη όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε, επίσης, για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη και πώς θα μπορούσε η Ελλάδα αλλά και η Ε.Ε. να καθίσουν ξανά στο τραπέζι με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εφόσον αυτός είναι στην εξουσία.

«Πρώτα πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και οπλισμό στις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι θα τις διατρέξουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπλοκές του στην Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε, επίσης, το μήνυμα της Ελλάδας στον αμερικανικό λαό.

«Η Ελλάδα επέστρεψε» τόνισε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την οικονομική κρίση.

Όπως είπε, η οικονομία έχει επανακάμψει και η χώρα αντιμετώπισε την κρίση του κορωνοϊού καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφέρθηκε, επίσης, στους τουρίστες που φτάνουν στη χώρα μας από τις ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή για μπίζνες» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τόνισε, επίσης, πως για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας σταθερός εταίρος σε μια δύσκολη περιοχή του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης