ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Κρίσεις και ελληνοτουρκικά στην ατζέντα

«Αερομαχίες» για τουρκικά F16 και ελληνικά F35 Δελτίο τύπου / POOL - INTIME

Την Ουάσινγκτον ως κέντρο εκπομπής των ελληνικών θέσεων αλλά και των σχεδίων που τέμνονται με τις γεωπολιτικές προτεραιότητες της κρίσιμης συγκυρίας, έχει ως ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άμα τη αφίξει του την Κυριακή στη στρατιωτική βάση Άντριους και τη μετάβαση του στο Μπλερ Χάουζ -την επίσημη κατοικία όπου καταλύουν οι ξένοι προσκεκλημένοι του Προέδρου των ΗΠΑ- έχει ξεκινήσει και η προετοιμασία για το τελικό φινίρισμα των παρουσιάσεων και των παρεμβάσεων στις οποίες θα προβεί ο πρωθυπουργός.

Το πρώτο βήμα είναι η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, δεν πρόκειται να είναι μονοθεματική.

Σε κάθε περίπτωση, ιεραρχείται ψηλά και θα διατρέχεται από εμπεριστατωμένες αναφορές για την τουρκική προκλητικότητα.

Θέμα το οποίο δεν είναι άγνωστο σε κανέναν ένοικο του Λευκού Οίκου, και ούτε φυσικά στον Τζο Μπάιντεν, που διαθέτει βαθιά αντίληψη επ’αυτού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όμως, η παρουσίαση Μητσοτάκη προς τον Αμερικανό Πρόεδρο θα συνοδεύεται και από ένα υπόμνημα, το οποίο θα είναι έμπλεο με τα ατράνταχτα στοιχεία της επικίνδυνης παραβατικότητας των Τούρκων στο Αιγαίο.

Αναπόδραστη θα είναι η επισήμανση των ζητημάτων ασφάλειας που εγείρονται στην νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ από αυτήν την αναθεωρητική συμπεριφορά, όπως επίσης η ανάδειξη του αντίστοιχου υποδείγματος που βρίσκει θλιβερή εφαρμογή στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

Η ρωσική εισβολή και τα δυτικά αντίμετρα για την ανάσχεση της, θα αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο με τα θέματα στην εθνική ατζέντα, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στη συζήτηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι ελληνικοί προβολείς θα είναι στραμμένοι στα χαρακτηριστικά που τις καθιστούν αλληλένδετες για να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αντιπαραβάλει την αξιόπιστη στάση που έχει επιδείξει η Αθήνα στο ζήτημα με την τουρκική ουδετερότητα.

Η δε τουρκική «τορπίλη» στις συζητήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ισχυροποιεί περαιτέρω τη βάση των ελληνικών επιχειρημάτων αναφορικά με τη διαφορά συμμαχικής αξιοπιστίας και συνέπειας που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία.

Χαρτί στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν αποτελεί και ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο πολυμερές σχήμα συνεργασίας, 3 συν 1, όπου η Ελλάδα είναι πρωτεργάτρια.

Υπό αυτά τα δεδομένα διανοίγεται η ευκαιρία να εκφραστεί στο υψηλότερο επίπεδο η ελληνική αντίθεση και ανησυχία για το ενδεχόμενο να εγκριθεί το τουρκικό αίτημα για αγορά αλλά και αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών, στην έκδοση Viper.

Στον αντίποδα, και με όπλο την κύρωση της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας, η ελληνική αποστολή αποκτά τον αέρα διερεύνησης των δυνατοτήτων που υφίστανται για ένταξη, με την ιδιότητα της συμπαραγωγού χώρας, στο πρόγραμμα των F-35.

Σε αυτό το πεδίο μάλιστα υπάρχουν κι άλλες πτυχές, όπως η πρόσκτηση μεταχειρισμένων μαχητικών πέμπτης γενιάς, για την οποία οι πληροφορίες εμφάνιζαν, να υπάρχει έδαφος για συζήτηση με την αμερικανική πλευρά.

Η Αθήνα άλλωστε, όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύσει το CNN Greece, έχει επεξεργαστεί όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν, μέσω των προγραμμάτων FMS ακόμη και FMF, μετά από πολλές δεκαετίες.

Φυσική προέκταση της έκθεσης της τουρκικής παραβατικότητας στον Λευκό Οίκο, θα αποτελέσει η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, την Τρίτη το απόγευμα.

Πηγές με γνώση της ελληνικής προετοιμασίας υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από την παρέμβαση 30 λεπτών στην οποία θα προχωρήσει, εκτός από την αναδρομή στις ελληνοαμερικανικές θέσεις θα υπογραμμίζει και τα θεμέλια, τις βάσεις για την μεγαλύτερη εμβάθυνση τους που μπαίνουν μέσω της MDCA.

Ταυτόχρονα όμως θα καταγγείλει στο ανώτατο νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ, τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, με τα απανωτά κρούσματα επιθετικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, που συμπληρώνεται από τις προκλήσεις στα Βαρώσια.

Περίοπτη θέση στην ατζέντα των συζητήσεων θα έχει και το θέμα της ενέργειας, υπό το φως της κλιμάκωσης των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για τη δημιουργία στην Ελλάδα μιας νέας πύλης για την ενεργειακή τροφοδοσία των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε αυτό το κάδρο θα προστεθούν και οι ενέργειες που γίνονται για την έναρξη της αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογοανανθράκων που βρίσκονται στη χώρα μας.

Ένα project που τυγχάνει της αμερικανικής στήριξης με αιχμή και τον νέο πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Ψηλά στην ατζέντα των επαφών βρίσκεται η οικονομία με αιχμή τη διμερή συνεργασία και την αναζήτηση περισσότερων επενδύσεων στη χώρα μας, κατά τα πρότυπα, της Microsoft, της Pfizer και άλλων κολοσσών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης