ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύρωση ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας με 181 «ναι»

ΙΝΤΙΜΕ

Χωρίς εκπλήξεις επικυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. «Υπέρ» ψήφισαν 181 βουλευτές, ενώ «κατά» τάχθηκαν 119.

Ειδικότερα, «ναι» στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία είπαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ, οι 22 του ΚΙΝΑΛ, καθώς και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Κωνσταντίνα Αδάμου.

Κατά τάχθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε συζήτηση σε υψηλούς τόνους.

Κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ στη σκιά των τουρκικών F-16

Σε μετωπική σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη - Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, επεσήμανε ότι αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας που αποτελεί πλέον βασικό εταίρο και συνομιλητή τους, ενώ από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα.

Λίγα 24ωρα πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για την Ουάσινγκτον το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε τον Απρίλιο από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 επισκίασε τη συζήτηση, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης όπου περιελάμβανε αναφορές στους Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Πάνο Καμμένο και τον Μάρκ Τουέιν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε διαδικαστικό το θέμα που ανέκυψε, σημειώνοντας πως τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνει το Κογκρέσο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συζητήσει την πώληση καινούργιων οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, θεωρώντας μη αξιόπιστο εταίρο.

Περνώντας δε, στην αντεπίθεση επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς στη συνάντηση του με τον τέως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, σύμφωνα με δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ το περιεχόμενο της συμφωνίας καθορίστηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Κυβερνήσατε 4,5 χρόνια και υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που πιστοποιεί τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε την σχέση σας με τις ΗΠΑ. Και καταγράφει το πόσο γρήγορα ξεχάσατε τις πορείες και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ ως στρατηγικό εταίρο».

Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε μάλιστα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν έθιξε στο ταξίδι του προς τις ΗΠΑ την προμήθεια των F-35 από την Τουρκία. Σημείωσε ακόμη, ότι θα ήταν ευχής έργο εάν έστω και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επαναξιολογούσε τη στάση του, επανερχόμενος σε όσα έπραττε ως κυβέρνηση. Αποκάλεσε «σκόρπιο» και «εθνικά ανορθόγραφο» τον Αλέξη Τσίπρα που «μεταμορφώνεται» κάθε φορά που είναι το κόμμα του στην αντιπολίτευση.

Θύμισε μάλιστα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμπιστεύθηκε την εθνική άμυνα της χώρας στον τότε πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο που είχε προτείνει να υιοθετηθεί ως εθνικό νόμισμα το δολάριο και να μετατραπεί το αεροδρόμιο της Καρπάθου σε νέο Κανάβεραλ.

Δεν έλειψαν και αναφορές στον Μάρκ Τουέιν με τον πρωθυπουργό να ξεκινά την ομιλία του λέγοντας πως «ο Αμερικανός συγγραφέας Μ. Τουειν έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις την χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνηση όταν το αξίζει». Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Ξεκινήσατε ομιλία σας με απόφθεγμα του Μ. Τουέιν ο οποίος όμως είπε και κάτι άλλο. Είπε πως «Πίστη στην πατρίδα πάντα. Πίστη στην κυβέρνηση όταν το αξίζει» για να επανέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας: «Πείτε στους συνεργάτες σας ότι ακριβώς αυτό το απόφθεγμα του χρησιμοποίησα. Όχι άλλο. Είστε σε κάποια σύγχυση».

Οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και η «διαρροή» για τα τουρκικά F-16, προκάλεσε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη που χαρακτήρισε «ψέμα» ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να δώσουν στην Τουρκία 40 F-16. «Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία με αμερικανική προτροπή και οι ΗΠΑ στέλνουν F-16 να πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Το τι είναι ψέμα θα φανεί όταν σταθείτε δίπλα στον Τζο Μπάιντεν». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάει με άδεια χέρια στις ΗΠΑ, αλλά να αναστείλει την ψήφιση της συμφωνίας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ όταν επανέλθει στην κυβέρνηση θα επαναδιατυπώσει. Φράση που έδωσε το ερέθισμα στον πρωθυπουργό να θυμίσει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε «έξω οι βάσεις του θανάτου» και όταν το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην κυβέρνηση υπέγραψε την παραμονή τους.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι θα κάνει δώρο στον Αλέξη Τσίπρα ένα βιβλίο με τη μεταπτυχιακή του εργασία στην οποία αναδείκνυε τη διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου. Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η σύγκριση της δικής του στάσης με αυτή του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 όταν από τα συνθήματα για την αποχώρηση των αμερικανικών βάσεων υπέγραψε στην συνέχεια ως κυβέρνηση την ελληνοαμερικανική συμφωνία είναι τιμητική.

«Κάνετε την Ελλάδα χώρα – δορυφόρο», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά για να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως η ΔΕΗ, το ενεργειακό ή η ακρίβεια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πως γίνονται δυο κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις με την προς κύρωση συμφωνία, η πρώτη αφορά στην απεμπόληση του δικαιώματος ετήσιας ανανέωσής της και η δεύτερη την παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

«Ο ελληνικός λαός δεν αξίζει μια κυβέρνηση που τον οδηγεί από ήττα σε ήττα, και κοινωνική και εθνική», είπε, ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές Μητσοτάκη περί κρυφών συναντήσεων του με τον Τζέφρι Πάιατ, είπε πως ο πρωθυπουργός αναγόρευσε τον πρέσβη των ΗΠΑ σε πολιτικό παράγοντα, «κάτι που έχει να συμβεί από την εποχή του Παπάγου».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρά τις επιφυλάξεις του θα στηρίξει την συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ αποσαφήνισε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως το κόμμα δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση.

Καταψηφίζει τη συμφωνία το ΚΚΕ με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να την αποκαλεί «έκτρωμα» και να την χαρακτηρίζει κατ' όνομα αμυντική και επί της ουσίας επιθετική.

Την άποψη ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να πάει στις ΗΠΑ όχι ως εκπρόσωπος μιας χώρας που επαιτεί και θεωρείται δεδομένη, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης