Μητσοτάκης: Προεκλογική στρατηγική με αντίμετρα για τη χαλαρή ψήφο
Ανανεώθηκε:
Ο «γαλάζιος» μηχανισμός έχει πάρει διάταξη μάχης και στον οδικό χάρτη του επόμενου δωδεκαμήνου ξεχωρίζει η ειδική αποστολή με την κωδική ονομασία «αποτροπή της χαλαρής ψήφου», την οποία έχει αναθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα στελέχη και στα μέλη του κόμματος.
Η ώθηση της πρώτης κάλπης
Η φράση «Όλες οι μάχες κερδίζονται στην κάλπη» αποτέλεσε την φυσική προέκταση της ρητής οδηγίας του πρωθυπουργού για την υψίστης σημασίας μάχη στις εκλογές με την απλή αναλογική, την έκβαση της οποίας παρομοίασε ως τον βατήρα για την νικηφόρα τελική ευθεία.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την… κάλπη της απλής αναλογικής στο τέλος της τετραετίας ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς, οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη».
Έτσι, το σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη», πλαισιώνεται από το μήνυμα «κάθε ψήφος μετράει και μπορεί να κάνει τη διαφορά», το οποίο έχει εκπεμφθεί και σε άλλες εκλογικές μάχες, έστω υπό διαφορετικές συνθήκες και συσχετισμούς.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη, με ισχυρότερα ερείσματα από κάθε άλλη αναμέτρηση στην πολιτική ιστορία.
Έως την επόμενη κάλπη, οι γαλάζιες προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μην μείνει χώρος για επιπόλαιες επιλογές, ή για μηνύματα διαμαρτυρίας είτε ανέξοδα σήματα συμπάθειας.
Στρατηγικός στόχος είναι ο πολίτης μην ξοδέψει την ψήφο του σε εύκολα συνθήματα ή να την ακυρώσει σε σχήματα που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.
Η στεγαναποίηση
Τα διλήμματα άλλωστε αναδείχθηκαν ξεκάθαρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο όσο και στην παρέμβασή του, με την οποία έκλεισαν οι τριήμερες εργασίες της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας.
«Σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη. Αυτά που διαθέτουν ισχυρή λαϊκή στήριξη αλλά μπορούν και ταυτόχρονα να αποφασίζουν και να δρουν γρήγορα και δυναμικά», ήταν η προειδοποίηση του πρωθυπουργού.
Τούτων δοθέντων η στεγανοποίηση της χαλαρής ψήφου θα αποτελέσει το αντίβαρο «στην περιχαράκωση των άλλων πολιτικών δυνάμεων», την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέθεσε για ακόμη μια φορά -ταυτόχρονα με την ανάδειξη του στόχου της αυτοδυναμίας:
«Θα διεκδικήσει την αυτοδύναμη κυβέρνηση, όχι ως μια απλή κομματική σκοπιμότητα, αλλά ως εθνική αναγκαιότητα για την αυτοδύναμη Ελλάδα που χρειαζόμαστε σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», ώστε να αποφευχθεί «ο κίνδυνος το τιμόνι της χώρας να μένει μετέωρο, η πορεία να αλλάζει κάθε στιγμή, οι κομματικοί εκβιασμοί να γίνονται ο κανόνας και οι χρήσιμες επιλογές να κυκλοφορούν, να χάνονται σε γραφεία και σε διαδρόμους. Για να συζητιούνται αντί να πραγματοποιούνται».
Σεμνά και ταπεινά
Ταυτόχρονα, οι προεδρικές οδηγίες προς τα «γαλάζια» στελέχη εμπεριείχαν και έναν κώδικα συμπεριφοράς.
Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές για τον κυβερνητισμό και τον παραγοντισμό «που καραδοκούν πάντα» αλλά και για τον εγκλωβισμό «σε αντιλήψεις που πρέπει να ανανεωθούν και σε επιχειρήματα που πρέπει να αναδιατυπωθούν».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε επί της ουσίας να μην εκλείπει από τη δημόσια παρουσία η αυτοκριτική αλλά να μην μετατρέπεται σε αυτομαστίγωμα: «να αναγνωρίζουμε με θάρρος τα λάθη μας αλλά, προς Θεού, να μην υποτιμάμε τις επιτυχίες μας και το σημαντικό έργο το οποίο έχουμε πετύχει».
Ζήτησε η προβολή του κυβερνητικού έργου ταυτόχρονα με τη σεμνότητα της παράταξης γιατί όπως εξήγησε: «όσο ο πολιτικός χρόνος συστέλλεται, τόσο η δική μας πολιτική ευθύνη διαστέλλεται».
Η δεύτερη τετραετία
Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν μέρος της στρατηγικής του κέντρου, θιασώτης του οποίου είναι ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας την Κυριακή ότι εκεί κερδίζονται οι εκλογές.
Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε εκ νέου ότι «έχουμε πρόγραμμα 4ετίας, αλλά έχουμε σχέδιο 8ετίας και έχουμε όραμα 10ετίας για την πατρίδα μας.
Στο σχέδιο της 8ετίας, πάντως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Βήμα της Κυριακής, συμπεριλαμβάνονται και δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει, με τη σύσταση, μεταξύ άλλων, υπουργείου για τη Στεγαστική Πολιτική.