ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Φρένο» για εκλογές, ανασχηματισμό, εκλογικό νόμο – «Γκάζι» για τον μεσαίο χώρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Φρένο» για εκλογές, ανασχηματισμό, εκλογικό νόμο – «Γκάζι» για τον μεσαίο χώρο
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο βήμα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ INTIME

Με το χρονόμετρο της προεκλογικής περιόδου να μετράει ήδη αντίστροφα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει τον προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας προς το πολιτικό κέντρο. Με διαδοχικές παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός καθιστά ολοένα και πιο ευκρινή την επένδυση του στην εδραίωση της  δυναμικής αλλά και της διεύρυνσης της απήχησης του κόμματος σε μεγαλύτερα πολιτικά μήκη και πλάτη του μείζονος σημασίας, για τις εκλογές, χώρου.

Στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός στρέφει εκ νέου τους προβολείς στον στρατηγικό στόχο διατήρησης των γαλάζιων σκήπτρων στον μεσαίο χώρο, προς τον οποίο επιχειρείται μια πολιτική διεμβόλιση από το ΚΙΝΑΛ. «…Είναι κάτι το οποίο λέω εδώ και χρόνια οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο και ναι η χώρα πρέπει να κυβερνιέται από το κέντρο», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσθέτει, δε: «Ως πεδίο συγκερασμού των πλειοψηφικών δυνάμεων, γιατί πάντα οι περισσότεροι πολίτες προσδιορίζονται κοντά στο κέντρο».

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι πολλές από τις κυβερνητικές πολιτικές: «έχουν σίγουρα προοδευτικό πρόσημο» και υπογραμμίζει: «Άρα τι σημαίνει προοδευτικό; Αριστερό; Δεξιό; Κεντρώο; Έχει σημασία τελικά; Είναι πολιτικές σε αντιστοιχία με τις ανάγκες της κοινωνίας». Όπως σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης: «αν η κοινωνία αλλάζει πιο γρήγορα από ότι η πολιτική τότε υπάρχει πρόβλημα». Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «στόχος είναι η αυτοδυναμία» και υπενθύμισε ό,τι: το είχα πει και την προηγούμενη φορά με σύνθημα μας την αυτοδύναμη Ελλάδα όχι την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης: «Nομίζω ότι αποδείξαμε αυτά τα τρία χρόνια ότι για εμάς αυτοδυναμία δεν σημαίνει μονοκρατορία της Νέας Δημοκρατίας». Φιλοτεχνώντας πάνω σε αυτόν τον καμβά, προσθέτει: «Έχουμε διευρύνει την παράταξη, έχουμε αξιοποιήσει πολύ σημαντικό στελεχιακό δυναμικό, το οποίο δεν ανήκε στη Νέα Δημοκρατία και δεν θα φανταζόμασταν ποτέ, ότι θα μπορούσε να ενταχθεί μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την πολιτική διεύθυνση την έχουμε κάνει πράξη». Υπογραμμίζει δε, ό,τι: «η αυτοδυναμία διευκολύνει στη λήψη γρήγορων αποφάσεων και αυτό είναι το ζητούμενο για εμάς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιχαρακώνοντας τη δεξιά κατάκτηση στο χώρο του κέντρου άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δυστυχώς εξακολουθεί να επενδύει στην τοξικότητα και στο διχασμό». Προανέφερε δε: «Είναι σαν να μην έχουν μάθει απολύτως τίποτα λένε τα ίδια πράγματα, με τα ίδια πρόσωπα, με την ίδια ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν το ‘12, ούτε καν το ‘15. Δεν έχω ακούσει μία καινούργια ιδέα δεν έχω δει ένα καινούργιο πρόσωπο αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα».Κλιμακώνοντας μάλιστα τις αιχμές του σημειώνει: «σίγουρα δεν είναι καλό για τον τόπο να παρουσιάζει τέτοια ένδεια τεκμηριωμένων θέσεων και προσώπων κατά την άποψή μου».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αμετακίνητος από τη θέση του να στηθούν κάλπες στο τέλος της τετραετίας: «Οι εκλογές θα γίνουν σε 12 μήνες για να είμαστε σαφείς. Την άνοιξη του 2023». Απέρριψε επίσης και τη σεναριολογία περί ανασχηματισμού που αναπτύχθηκε μετά το καμπανάκι που χτύπησε προς, κάποια από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σχετικά με «Δεν ήταν η δήλωσή μου, προάγγελος κυβερνητικών αλλαγών. Ήταν πιστεύω μια δικαιολογημένη υπενθύμιση, ότι το πρώτο μέλημα των υπουργών είναι τα κυβερνητικά τους καθήκοντα». Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης: «Ήταν μια αυθόρμητη και ανθρώπινη παρατήρηση, δεν ήταν καν προγραμματισμένη. Όλοι έχουμε περάσει από αυτή την διαδικασία και ο σταυρός είναι στο μυαλό οποιουδήποτε βουλευτή».

Ο πρωθυπουργός ήταν κάθετος και σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, το σενάριο που έχει επανακάμψει στο προσκήνιο: «Δεν αλλάζω τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν τους προσαρμόζω στις τρέχουσες συνθήκες και στις δικές μου προτεραιότητες» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επανέλαβε μάλιστα την πάγια διατυπωμένη θέση του, ό,τι: «Θα ήταν μέγιστο θεσμικό πλήγμα για τη δημοκρατία μας. Ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος και μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία με τον νόμο που έχουμε ψηφίσει, το οποίο θεωρώ σωστό και δίκαιο».

«Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι προσαρμόζονται οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Είναι σαν να μην έχουν μάθει απολύτως τίποτα, λένε τα ίδια πράγματα με τα ίδια πρόσωπα με την ίδια ξύλινη γλώσσα, που χρησιμοποιούσαν το '12 ούτε καν το '15 δεν έχω ακούσει μία καινούργια ιδέα, δεν έχω δει ένα καινούργιο πρόσωπο, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα. Δεν θέλω να ασχοληθώ πολύ με την αξιωματική αντιπολίτευση, πέραν του να παρατηρήσω, ότι σίγουρα δεν είναι καλό για τον τόπο, να παρουσιάζει τέτοια ένδεια τεκμηριωμένων θέσεων και προσώπων, κατά την άποψή μου. Δυστυχώς, εξακολουθεί να επενδύει στην τοξικότητα και στο διχασμό. Το μεγάλο πρόβλημα των κοινωνιών σήμερα, το οποίο επιτείνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ο διχασμός και η ψηφιακή γκετοποίηση των ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να ακούν μόνο απόψεις ταυτόσημες με τις δικές τους. Και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της δημοκρατίας».