ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό πίεση η κυβέρνηση για φορολογικό-ασφαλιστικό

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε κλοιό πίεσης βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία φέρνει εκτάκτως στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο το Σαββατοκύριακο, ενώ τα συνδικάτα απαντούν με γενικευμένες κινητοποιήσεις.

Σε 48ωρη απεργία προχωράνε την Παρασκευή και το Σάββατο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας έτσι στην ενέργεια της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ μαζί με το ΠΑΜΕ θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στο κέντρο της πόλης και έξω από τη Βουλή. Μαζί τους και οι αγρότες, που οργανώνουν συλλαλητήριο στην Ομόνοια, το κέντρο του Σαββάτου.

Νωρίτερα το ΠΑΜΕ αιφνιδίασε τις δυνάμεις ασφαλείας έξω από το Μαξίμου και περίπου 100-150 άτομα μαζεύτηκαν κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν η ΠΝΟ, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, τα μέσα ενημέρωσης , ενώ ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισαν το 24ωρο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Κυριακή 8 Μαΐου. Η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και μετρό την Παρασκευή και το Σάββατο. Επίσης η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε την συμμετοχή της στην απεργία κάτι που σημαίνει πως η χώρα θα μείνει χωρίς τρένα από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έως και την Κυριακή. Σε 48ωρη απεργία προχωρά η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο. Σήμερα ξεκίνησαν και καταλήψεις σε ΧΥΤΑ, δημοτικά γκαράζ, και σε άλλα δημοτικά κτίρια από εργαζομένους της Αυτοδιοίκησης.

Στην Ολομέλεια της Βουλής ασφαλιστικό-φορολογικό

Η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια, θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου στις 10 το πρωί και θα συνεχιστεί την Κυριακή. Αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται η ψήφισή του με στόχο να έχει στα χέρια του κάτι "χειροπιαστό" στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι γίνεται κατόπιν πίεσης των δανειστών που θέλουν να είναι βέβαιοι ότι τα δύο νομοσχέδια έχουν εγκριθεί χωρίς κυβερνητικές απώλειες ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως σημειώνουν ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων πριν το Eurogroup αποδεικνύει τη δυνατότητα της Αθήνας για νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το όσο το δυνατό γρηγορότερο κλείσιμο της αξιολόγησης και για αυτό κάνει ό,τι περνάει από το δικό της χέρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης