Η αξιολόγηση περνάει από τη Βουλή
Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συζητείται σήμερα το μεσημέρι το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση μετά τον ελιγμό που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου, επισπεύδοντας την ψήφιση του νομοθετήματος για το βράδυ της Κυριακής. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Επιδίωξη του Μαξίμου είναι να προλάβει την συνεδρίαση του Eurogroup και να οπλίσει με ένα επιπρόσθετο επιχείρημα τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην περίπτωση που κάποιοι από τους ομολόγους του αμφισβητήσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από ανώτερες κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση δεν εξετάζει την πιθανότητα να ζητήσει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από 180, αφενός διότι δεν θέλει να ρισκάρει μία άρνηση της ΝΔ να στηρίξει και αφετέρου για να δείξει στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι μπορεί να αναλάβει μόνη της την ευθύνη της ψήφισης των μέτρων και «όχι με τις υποτιθέμενες πλάτες του κ. Μητσοτάκη».
Γίνεται αντιληπτό πως η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι μπετοναρισμένες οι 153 ψήφοι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και αποκλείει σχεδόν την πιθανότητα να υπάρξουν διαρροές. Αντιθέτως, σε περίπτωση που ζητούσε τους 180 ψήφους και το αίτημα γινόταν δεκτό θα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να καταγράψει κάποιες απώλειες από βουλευτές που θα θεωρούσαν δεδομένη την ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού, κάτι που θα δημιουργούσε τεράστιο εσωκομματικό πρόβλημα.
Το Μαξίμου θεωρεί ότι στην διάρκεια της διήμερης συζήτησης του νομοθετήματος στην Ολομέλεια θα δεχτεί σφοδρή επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γι’ αυτό και ήδη επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την για κιτρινισμό και αξιοποίηση παραποιημένων στοιχείων. Για την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργεί ως δεκανίκι του ΔΝΤ, αν και εσχάτως μέσω του εκπροσώπου της αναγκάστηκε να παραδεχτεί όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες ότι η αξιολόγηση θα κλείσει.
Η κυβέρνηση υπερασπίζεται φορολογικό και ασφαλιστικό, θυμίζοντας ότι παρέλαβε την διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση Σαμαρά, που είχε ήδη συμφωνήσει σε περικοπές κύριων συντάξεων και στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, όπως επίσης στην κατάργηση του αφορολόγητου και της κοινωνικής ασφάλισης.
Πηγές από το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας θα ανοίξει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.