Μέτρα - ψαλίδι για το ρεύμα: Νέα τιμή κιλοβατώρας τον Ιούνιο, σημαντική παρέμβαση και για το Μάιο
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει τα αποκαλυπτήρια του εθνικού σχεδίου, το οποίο θα θέσει σε εφαρμογή προκειμένου να κοντύνει τα εξωφρενικά ύψη των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, επαναφέροντας οριζόντια τους λογαριασμούς στα επίπεδα κανονικότητας του προηγούμενου έτους.
Ο «λευκός καπνός» που βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη, στην πολλοστή σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας αλλά και τους αρμόδιους επιτελείς της οδού Νίκης, δρομολογεί –σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες- και τις ανακοινώσεις εντός της ημέρας στις οποίες θα προβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα τις διαδεχτεί η εξειδίκευση των μέτρων από τους συναρμόδιους υπουργούς ένα εικοσιτετράωρο αργότερα.
Η διαμόρφωση των τελικών προτάσεων, ταυτίζεται με το πλάνο που εγκαίρως είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, ενώ αντανακλά την διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης για μια ισχυρή παρέμβαση που θα ελαφρύνει τις δυσβάσταχες επιβαρύνσεις που επωμίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως οι πιο ευάλωτες κατηγορίες.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αναμένεται να παρουσιάσει ένα καλά επεξεργασμένο και κοστολογημένο πακέτο ρυθμίσεων, το οποίο θα αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα των αυξήσεων και θα αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης που διαθέτει.
Ωστόσο οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο του 2020, όταν οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί -και ειδικά του φυσικού αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί - τον τελευταίο χρόνο.
Αυτό θα αποτυπωθεί και στην τιμή της κιλοβατώρας, η οποία με το νέο μοντέλο οριζόντιας στήριξης θα οδηγηθεί στα κάτω και από τα 16 λεπτά που παρουσιαζόταν ως η επικρατέστερη εκδοχή.
Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει καταλήξει σε λύση που ρίχνει την τιμή της κιλοβατώρας στα 15 λεπτά από τα 0,35 ευρώ που είναι σήμερα.
Η νέα τιμή θα ισχύσει από τον Ιούνιο ενώ για τον Μάιο οι ίδιες πληροφορίες κατατείνουν σε μια εξίσου σημαντική παρέμβαση.
Όπως αναφέρεται, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο το σύνολο της επιδότησης να υπερβεί την περιοχή των 60 ευρώ, ώστε να αλλάξει δραστικά - όπως επιδιώκεται - η αριθμητική εικόνα των λογαριασμών που οι πάροχοι της ενέργειας αποστέλλουν τους τελευταίους μήνες στους οικιακούς καταναλωτές καθώς επίσης στους επαγγελματίες.
Η φόρμουλα στην οποία έχει καταλήξει η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια μεικτή παρέμβαση.
Καταρχάς θα προβλέπει -εκτός απροόπτου- την επιβολή ενός πλαφόν στην χονδρική τιμή που θα συνδυάζεται με την απευθείας και πιθανώς αυξημένη επιδότηση στη λιανική.
Πεδίο στο οποίο δεν αποκλείεται, σύμφωνα με διαφορετική πηγή πληροφοριών, να μπουν και κάποιες δικλείδες, όπως για παράδειγμα η πρόβλεψη να πληρούνται κάποια κριτήρια.
Περαιτέρω, το τραπέζι των συζητήσεων, φαίνεται να έχει οδηγήσει στη συμπερίληψη στο εθνικό σχέδιο της εισήγησης για αντιμετώπιση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Σε ό,τι αφορά στη διάσταση της χρηματοδότησης, το εθνικό σχέδιο, όπως αναφέρει εδώ και καιρό το CNN Greece, αναμένεται να στηριχθεί σε τρεις πυλώνες.
Οι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού είναι ένας από αυτούς και θα συμπληρωθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, καθώς επίσης από τον «κουμπαρά» των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας τα οποία θα φορολογηθούν κατά 90%, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από βήματος της Βουλής.
Συνολικά η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να κινητοποιήσει, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, κεφάλαια ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ περίπου άλλα τόσα θα επιστρατευτούν για την χρονική επέκταση- εάν απαιτηθεί- της οριζόντιας στήριξης έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2023.
Μέρος του εθνικού σχεδίου, θα αποτελούν και οι διατάξεις για την αναδρομικότητα της ισχύος των μέτρων.
Όπως έχουν προϊδεάσει κυβερνητικά στελέχη, επιδίωξη είναι και αυτή η παρέμβαση να εκτείνεται σε χρονικό βάθος.
Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλουν οι έκτακτοι πόροι που θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση από την φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, η οποία θα γίνει μέσα στο Μάιο.
Εν τω μεταξύ, και ενώ εντείνεται το αντιπολιτευτικό πρέσινγκ από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την κατάθεση τροπολογίας για την αποτροπή των διακοπών ηλεκτροδότησης στις παροχές ρεύματος που έχουν υπέρογκες χρεώσεις λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό για τη ΔΕΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια επίδειξη ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων, έχει ζητήσει αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αμερική να διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της ενέργειας.