ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς η «στρόφιγγα» της Αλεξανδρούπολης μετατρέπει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο

Πώς η «στρόφιγγα» της Αλεξανδρούπολης μετατρέπει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο
Η μονάδα της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο βήμα στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ελλάδας για διεύρυνση των δυνατοτήτων υποδοχής και αποθήκευσης LNG ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στρατηγική κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα που δίνει ώθηση στους εθνικούς αλλά και στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών και διαδρόμων της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ελλάδας, των Βαλκανίων αλλά και της νοτιανατολικής Ευρώπης, αποτελεί για την κυβέρνηση η δημιουργία του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Για την ολοκλήρωση του έργου έχει δοθεί σήμα επιτάχυνσης, με παράδοση προς λειτουργία κατά ένα εξάμηνο νωρίτερα, σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Με το FSRU Aλεξανδρούπολης θα δημιουργηθεί η τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Η μέγιστη δυναμικότητα παροχής θα ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 8,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση, ενώ βάσει των σχεδιαστικών προδιαγραφών του, η αποθηκευτική ικανότητα προσδιορίζεται στα 170.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το αέριο μέσω του αγωγού IGB, που ολοκληρώνεται στα μέσα του 2022, θα φτάνει στη Βουλγαρία και μελλοντικά στη Σερβία μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Σερβίας, όπως και στη Βόρεια Μακεδονία μέσω του προωθούμενου σχεδίου διασύνδεσης με την Ελλάδα.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 363,7 εκατ. ευρώ, αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το αέριο θα μεταφέρεται στο εθνικό σύστημα μεταφοράς.

Όπως εξηγείται από κυβερνητικές πηγές, «ο πλωτός σταθμός θα αποτελέσει μία νέα ενεργειακή πύλη η οποία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας».

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν ότι «η ανάπτυξη του FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης συνιστά έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη, ειδικά δεδομένης της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία».

Ταυτόχρονα η λειτουργία του, διευρύνει την περίμετρο των στρατηγικών υποδομών που έχουν περάσει ή αναμένεται να περάσουν σε τροχιάς δημιουργίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε αυτές συγκαταλέγονται οι αγωγοί TAP και IGB καθώς και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας.

Παράλληλα, θα αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης LNG στην Ελλάδα, προσθέτοντας ένα ακόμα στρατηγικό σημείο πέραν της μονάδας της Ρεβυθούσας, η οποία σήμερα έχει χωρητικότητα 225.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η μονάδα της Αλεξανδρούπολης είναι το πρώτο βήμα στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ελλάδας για διεύρυνση των δυνατοτήτων υποδοχής και αποθήκευσης LNG, με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό.

Σχεδιάζεται η ανάπτυξη δεύτερου σταθμού ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης καθώς επίσης μιας πλωτής μονάδας ανοιχτά της Κορίνθου.

Σύμφωνα με παράγοντες που έχουν γνώση των κυβερνητικών σχεδιασμών, πρόκειται για υποδομές με τις οποίες θα παρέχονται, αφενός οι δυνατότητες πλήρους κάλυψης των αναγκών της ελληνικής αγοράς και αφετέρου θα συμβάλλουν σημαντικά στο ενεργειακό μείγμα πολλών βαλκανικών χωρών.

Αντανάκλαση του στρατηγικού αποτυπώματος του FSRU της Αλεξανδρούπολης, για την ενεργειακή σταθερότητα σε περιφερειακό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν και οι παρουσίες που συγκεντρώνει η επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού.

Την ευρωπαϊκή ηγεσία θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το παρών θα δώσουν και ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ και ο Πρωθυπουργός Kίριλ Πετκόφ της Βουλγαρίας.

Η ισχυρή υποστήριξη της Σόφιας στο project, αντικατοπτρίζεται στην μετοχική εμπλοκή, με ποσοστό 20%, στην εταιρεία Gastrade δια της κρατικής Bulgartransgaz EAD.

Παρόντες επίσης, θα είναι ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Ατράνταχτο δείγμα του ενδιαφέροντος, με το οποία περιβάλλει ο αμερικανικός παράγοντας, το συγκεκριμένο έργο, συνιστά και η συμμετοχή του απερχόμενου Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάϊατ.

Το πολύπειρο στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας, μάλιστα, αναμένεται εντός του προσεχούς διαστήματος, με εντολή του Προέδρου Μπάιντεν, να αναλάβει το κρίσιμο, στην τρέχουσα συγκυρία, χαρτοφυλάκιο της ενέργειας ως υφυπουργός.