Ανοιχτά μέτωπα αλλά και αισιοδοξία στην κυβέρνηση ενόψει Eurogroup
Πυρετός διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου, το οποίο αναμένεται να κρίνει πολλά για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.
Πάντως από ελληνική πλευράς διαφαίνεται κλίμα αισιοδοξίας πως θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση και θα καμφθούν οι απαιτήσεις των δανειστών για την νομοθέτηση των λεγόμενων μέτρων-ρεζέρβα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, αντί για προληπτικά μέτρα, είναι πλέον η βάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά την πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κυβερνητικές πηγές είπαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι κατά τη σύσκεψη αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγμάτευσης προς το Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για θετικό κλίμα, που ενισχύεται από τα στοιχεία της Eurostat για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2015 και από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.
Κατά τη σύσκεψη επίσης εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι «διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή».
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Euroworking Group στο οποίο η ελληνική πλευρά έδινε μεγάλη σημασία καθώς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία του Eurogroup.
Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος την Τρίτη είχε συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται τις επόμενες μέρες να έχει τηλεφωνικές επαφές με τους ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και προπαρασκευαστική συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
Πάντως ενδεικτική της μεταστροφή του κλίματος που διαφαίνεται σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι και η σημερινή τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε από το Βερολίνο πως «δε θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά».
Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης και τις ομολογουμένως θετικές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, παραμένουν ανοιχτά δύο σημαντικά ζητήματα που αν δεν ξεπεραστούν η αξιολόγηση δύσκολα θα κλείσει. Το πρώτο αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους και τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων ενώ η δεύτερη αφορά την επιμονή του Ταμείου για συγκεκριμενοποίηση και κοστολόγηση των προληπτικών μέτρων κάτι που η Αθήνα επιμένει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί.
Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο;
Αν και επισήμως από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν έχουν μπει στη διαδικασία της εκπόνησης «Plan B» , σε περίπτωση που η αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα θα ενεργοποιηθούν τα σενάρια που καιρό τώρα εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ένα από αυτά προβλέπει και η κυβέρνηση να περάσει τα επόμενα μέτρα με διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ζητώντας 180 ψήφους από την Ολομέλεια της Βουλής. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα τέτοιο σενάριο όμως αν τελικά επιλέξουν να προχωρήσουν σε αυτό ευελπιστεί ότι με τις κατάλληλες πολιτικές κινήσεις θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους.