ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση: Αισιοδοξία Μαξίμου για θετική έκβαση

Eurokinissi

Στην τελική ευθεία έχει μπει η κυβέρνηση καθώς απομένουν μόνο έξι ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαΐου το οποίο θα κρίνει το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος και στο σημερινό Euroworking Group καθώς εκτιμά ότι στη συνάντηση αυτή θα διαφανεί το κλίμα αλλά και οι προθέσεις για τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει στο σημερινό Euroworking Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται τις επόμενες μέρες να έχει τηλεφωνικές επαφές με τους ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και προπαρασκευαστική συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το κλίμα στην Αθήνα είναι αισθητά βελτιωμένο μετά και τις χθεσινές δηλώσεις των Μοσκοβισί, Τουσκ και Σόιμπλε και το κυβερνητικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι το αργότερο μέχρι το Eurogoup της 24ης Μαΐου θα έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Άλλωστε, οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά και σύμφωνα με τις πληροφορίες στην παρούσα στιγμή οι δύο πλευρές επιχειρούν να βρουν το νομικό τρόπο για τον μηχανισμό λήψης εφεδρικών μέτρων.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η πρότασή του για την αυτόματη ενεργοποίηση ενός μηχανισμού διόρθωσης πιθανών δημοσιονομικών αποκλίσεων ικανοποιεί τα κριτήρια που έθεσε το αμέσως επόμενο Eurogroup. Συγχρόνως, όμως, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει και νέους συμμάχους μη αρνούμενη να προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές που θα ικανοποιήσουν τα περισσότερα μέρη, με εξαίρεση ενδεχομένως το ΔΝΤ που επιμένει να ζητεί συγκεκριμενοποίηση και των μέτρων που θα ενεργοποιούνται όταν θα ανάβει ο διακόπτης του περίφημου κόφτη.

Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης και τις ομολογουμένως θετικές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, παραμένουν ανοιχτά δύο σημαντικά ζητήματα που αν δεν ξεπεραστούν η αξιολόγηση δύσκολα θα κλείσει. Το πρώτο αφορά την απομείωση του ελληνικού χρέους και τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων ενώ η δεύτερη αφορά την επιμονή του Ταμείου για συγκεκριμενοποίηση και κοστολόγηση των προληπτικών μέτρων κάτι που η Αθήνα επιμένει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί.

Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο;

Αν και επισήμως από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν έχουν μπει στη διαδικασία της εκπόνησης «Plan B» , σε περίπτωση που η αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα θα ενεργοποιηθούν τα σενάρια που καιρό τώρα εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ένα από αυτά προβλέπει και η κυβέρνηση να περάσει τα επόμενα μέτρα με διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ζητώντας 180 ψήφους από την Ολομέλεια της Βουλής. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα τέτοιο σενάριο όμως αν τελικά επιλέξουν να προχωρήσουν σε αυτό ευελπιστεί ότι με τις κατάλληλες πολιτικές κινήσεις θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης