ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ρίχνει τους τόνους ο Τσίπρας, εμμένει ο Τσακαλώτος μετά την ένταση

O κ. Τσακαλώτος ζήτησε να διεξαχθεί καταστατικό συνέδριο σε δύο μήνες προκειμένου να καταλήξει σε όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Συναινετικός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε σύντομες παρεμβάσεις του ύστερα από την ένταση που προκλήθηκε γύρω από ορισμένες καταστατικές αλλαγές, κυρίως αυτή που αφορά την εγγραφή νέων μελών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος- το χαρακτήρισε συλλογικό- να μην συμπεριληφθούν στην πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου και οι καταστατικές αλλαγές στις κάλπες που θα στηθούν στις 15 Μαΐου ώστε να ψηφίσουν και τα οργανωμένα μέλη για αυτές.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δική του παρέμβαση σχολίασε πως η πλειοψηφία είναι «large» μόνο όταν το αποτέλεσμα είναι «τσίμα τσίμα».

Ζήτησε, μάλιστα, να διεξαχθεί καταστατικό συνέδριο σε δύο μήνες προκειμένου να καταλήξει σε όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε, επίσης, στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και πλέον και για ορισμένες καταστατικές διατάξεις να μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι εγγράφονται με αυτοπρόσωπη παρουσία μέχρι τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με όσα προβλέπει το ισχύον καταστατικό.

Ανταπαντώντας, ο κ. Τσίπρας απόρριψε το ενδεχόμενο καταστατικού συνεδρίου, σημειώνοντας πως το κόμμα διαθέτει διαδικασίες που μπορούν να ακολουθηθούν- είτε με διαρκές συνέδριο είτε και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών- ώστε να προχωρήσουν αλλαγές στο καταστατικό, το οποίο αποκάλεσε «Σύνταγμα» του κόμματος.

Ως προς το ποιοι θα μπορούν να ψηφίσουν στις 15 Μαΐου, υπενθύμισε πως όσοι θα εμφανιστούν στις κάλπες εκείνη την ημέρα είναι προφανές ότι θα έχουν εγγραφεί αυτοπροσώπως κι όχι ηλεκτρονικώς, συνεπώς μπορούν να λάβουν μέρος με βάση και το παρόν καταστατικό.

Ομοφωνία, πάντως, υπήρξε στην πρόταση για την ποσόστωση φύλου 50- 50 για τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα όργανα και στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Νωρίτερα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε ζητήσει να στηθούν κάλπες και για την έγκριση του κειμένου θέσεων του κόμματος.

Ένταση για τα νέα μέλη - Κάλπη και για καταστατικές αλλαγές στις 15 Μαΐου

Προηγήθηκε ένταση στο συνέδριο όταν τέθηκε ζήτημα από σύνεδρους για ορισμένες καταστατικές αλλαγές, κυρίως αυτή που αφορά τον τρόπο εγγραφής νέων μελών στο κόμμα.

Η «Ομπρέλα» κατάθεσε τροπολογία με την οποία ένα υποψήφιο μέλος θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια φορά από την Οργάνωση Μελών πριν εγγραφεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εσωκομματική αντιπολίτευση ήθελε να καταθέσει άλλες έξι τροπολογίες, οι οποίες δεν πρόλαβαν να συζητηθούν γιατί ελήφθη απόφαση να τεθεί το σύνολο των καταστατικών αλλαγών στις κάλπες της 15ης Μαΐου.

Είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξαν έντονοι διάλογοι κι ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη.

Στη πρώτη διά ανάτασης των καρτών διαπίστευσης ψηφοφορία διαπιστώθηκε ισοπαλία, αν όχι και επικράτηση της άποψης που έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, πως κι όσοι εγγράφονται μέσω του isyriza μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Κατόπιν παρέμβασης τόσο του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Τζανακόπουλου, όσο και της επικεφαλής του προεδρείου, Όλγας Γεροβασίλη, διακόπηκαν προσωρινώς οι εργασίες του συνεδρίου, αλλά και η ψηφοφορία που διεξαγόταν για την εκλογή Επιτροπής Δεοντολογίας και Εξελεγκτικής Επιτροπής προκειμένου να ψηφίσουν κι όσοι βρίσκονταν στο χώρο της εκλογικής διαδικασίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκουρλέτης πήρε το λόγο και ζήτησε να ψηφίσουν εκείνη την ώρα όσοι βρίσκονταν στο χώρο του συνεδρίου.

Οι περισσότεροι σύνεδροι, ωστόσο, της περιφέρειας, οι οποίοι ανήκουν κατά συντριπτική πλειοψηφία στους προεδρικούς, έχουν ήδη αποχωρήσει με Ι.Χ. και λεωφορεία.

Τελικώς, επικράτησε η πρόταση Τζανακόπουλου να στηθεί κάλπη στις 15 Μαΐου όχι μόνο για τον τρόπο εγγραφής των νέων μελών, αλλά και για το σύνολο των καταστατικών αλλαγών- πλην της ποσόστωσης φύλου 50- 50 που εγκρίθηκε ομοφώνως από το σώμα του συνεδρίου- και να έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο όσοι διαπιστεύτηκαν για το συνέδριο κι όχι το σύνολο των 5.784 σύνεδρων που είχαν εκλεγεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης