ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας για Ουκρανικό: Οι λαοί πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή τα κέρδη πολλών

Η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί ως "άλλοθι" τον πόλεμο για την ακρίβεια INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Για τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, τις γαλλικές εκλογές και την ακρίβεια μίλησε μεταξύ άλλων ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όσον αφορά τις εκλογές στη Γαλλία είπε ότι «το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική των γαλλικών κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με τον εκφυλισμό του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος της Γαλλίας, συνιστούν παράγοντες τροφοδότησης της ακροδεξιάς».

Ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε στα Παραπολιτικά, ότι «εδώ και χρόνια διεξάγεται σφοδρή διαπάλη ανάμεσα στον ευρωατλαντισμό (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) και τη Ρωσία, για το ποιος θα έχει προβάδισμα στους πόρους, τα εδάφη, το δυναμικό της Ουκρανίας» και πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτή τη σφοδρή σύγκρουση ο Πούτιν θεώρησε πως μπορεί να αξιοποιήσει τα στρατιωτικά μέσα για να "γύρει την πλάστιγγα" με το μέρος της ρωσικής αστικής τάξης. Η εξέλιξη της εισβολής δείχνει πως κερδίζουν πολλές και διάφορες μερίδες του κεφαλαίου και από τις δυο πλευρές της σύγκρουσης και χάνουν οι λαοί, που πληρώνουν πολύ ακριβά αυτά τα κέρδη, τόσο με το αίμα τους, όσο και με την ακρίβεια, τη χειροτέρευση της ζωής τους».

Σχετικά με άρθρα ή σκίτσα «που βάζουν στο ίδιο κάδρο τον Χίτλερ και τον Πούτιν με τον Στάλιν» είπε ότι «ο κάθε λογικός άνθρωπος δεν μπορεί παρά να νοιώθει οργή για την ιστορική διαστρέβλωση, όχι όμως και έκπληξη. Είναι γνωστή η -ευρωΝΑΤΟϊκής έμπνευσης- θεωρία «εξίσωσης φασισμού-κομμουνισμού». Μάλιστα, με αυτή τη θεωρία διώκονται σήμερα κομμουνιστές σε διάφορες χώρες, ενώ αποκαθίστανται οι ιδεολογικοί και πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού-χιτλερισμού».

«Η εικόνα της Βουλής, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τα ναζιστικά τάγματα Αζόφ, ήταν αποκαλυπτική. Ευτυχώς απ' αυτό το σόου έλειπε το ΚΚΕ, σ' αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα. Φυσικά, ούτε αυτές οι αντικομμουνιστικές "χοντράδες", που βλέπουμε σε διάφορα Μέσα, καταφέρνουν να νομιμοποιήσουν στον ελληνικό λαό το αμερικανοΝΑΤΟϊκό "αφήγημα" για τον χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία. Αφήστε που δείχνει και την κατάντια τους, να καταγγέλλουν δηλαδή τον Πούτιν αυτοί που τον "πήραν αγκαλιά" τα προηγούμενα χρόνια -όπως και όλη την κλίκα των προκατόχων του- και τους επιβράβευαν επειδή ανέτρεψαν το σοσιαλισμό, με τον οποίο προσπαθούν σήμερα να τους ταυτίσουν. Αλήθεια, ανεγκέφαλοι είναι ή απλά προπαγανδιστές της κακιάς ώρας;» επισήμανε.

Ως προς την «ορθότητα» για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, εξήγησε ότι αν η ερώτηση αφορά «σε τμήματα του κεφαλαίου στην Ευρώπη και στη χώρα μας, που θα θησαυρίσουν απ' αυτές τις κυρώσεις, είτε γιατί θα μεταφέρουν το πανάκριβο αμερικανικό LNG, είτε γιατί θα επενδύσουν στον τομέα της λεγόμενης "πράσινης οικονομίας", τότε αυτές οι κυρώσεις για αυτούς είναι "ορθές", γιατί είναι συμφέρουσες».

«Αν αναφέρεστε στους λαούς, που θα πληρώσουν τις κυρώσεις, δεν είναι ούτε ορθές, ούτε μπορούν πραγματικά να σταματήσουν τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους. Αντίθετα τους προωθούν παραπέρα, ανάβουν το φιτίλι ενός πιο γενικευμένου πολέμου» υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση έχει ως άλλοθι τον πόλεμο για να δικαιολογήσει την ακρίβεια»

Ερωτηθείς αν το κύμα ακρίβειας και οι αυξήσεις στις τιμές θα έχουν κοινωνικό αντίκτυπο και αν μπορεί να επαναληφθούν όσα ζήσαμε μετά το 2010, απάντησε ότι «οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες θα συνεχιστούν», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η πείρα αποδεικνύει πως όταν οι αγώνες σου περιορίζονται στο στόχο μόνο κάποιας κυβερνητικής εναλλαγής, αφήνοντας στο απυρόβλητο το σύστημα του κεφαλαίου, τότε το μόνο που καταφέρνεις είναι να δίνεις ανάσες στους εκμεταλλευτές του λαού».

Είπε ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί ως "άλλοθι" τον πόλεμο, αλλά η πραγματικότητα την διαψεύδει», καθώς «ο "πόλεμος" των ανατιμήσεων ξεκίνησε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως απόρροια της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου, που εκτόξευσε τον πληθωρισμό και της στρατηγικής στην ενέργεια, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις».

«Φυσικά ο πόλεμος επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, όμως ας σκεφτούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν αντί για εισαγωγές φυσικού αερίου πριν και του αμερικάνικου LNG μετά, η χώρα μας αξιοποιούσε όλες τις εγχώριες πηγές της. Αν αντί να καταστρέφει καλλιέργειες και να κάνει εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, συνέχιζε την παραγωγή τους, καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες του λαού» πρόσθεσε.

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τις ομοιότητες και διαφορές με την κυβέρνηση Τσίπρα, είπε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απογειώσει την αντιλαϊκή πολιτική σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας αυτό να το εμφανίσει ως "πρόοδο" και "κανονικότητα". Αυτό που αξιοποιεί -κυρίως στο πεδίο των ιδεών- είναι η συντηρητικοποίηση, που επήλθε εξαιτίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου δυστυχώς εμπεδώθηκε σε λαϊκές δυνάμεις ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε μνημόνια, υπηρέτησε πιστά ΕΕ, ΝΑΤΟ».

«Πολιτικές διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα φυσικά και υπάρχουν, γιατί είναι και ζωογόνες για το ίδιο το σύστημα προκειμένου να εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Διαφορές στρατηγικής δεν υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής εκ μέρους του ΚΚΕ σε «προοδευτική κυβέρνηση», ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «η ανοχή θα σήμαινε συνενοχή στο να επαναληφθεί το έργο της περιόδου 2015-2019 και μάλιστα σε ακόμη χειρότερη έκδοση, γιατί και οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί διεθνώς και στη χώρα μας. Ούτε φυσικά μας ξεγελάνε τα συνθήματα περί "προόδου" και "σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας", που θυμίζουν τον αλήστου μνήμης Γιώργο Παπανδρέου λίγο πριν φέρει το μνημόνιο».

«Κυβερνητικές συνεργασίες μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κι άλλους που μοιράζονται την ίδια στρατηγική. 'Αλλωστε, η πλειοψηφία των νομοσχεδίων της ΝΔ έχει ψηφιστεί από αυτά τα κόμματα. Αυτοί θα τη βρουν την άκρη, το θέμα είναι να τη βρει κι ο λαός και αυτό μπορεί να γίνει με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ» τόνισε, καταλήγοντας στη συνέντευξή του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης