ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα για κυβέρνηση και πολίτες

Επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα για κυβέρνηση και πολίτες

 Η ανάπαυλα των διακοπών του Πάσχα ολοκληρώθηκε και όλοι – κυβέρνηση, δανειστές και πολίτες – επιστρέφουν στην σκληρή πραγματικότητα. 

Η κυβέρνηση αναζητά νέο σχέδιο για τον αυτόματο μηχανισμό που θα ισχύσει εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ώστε να πειστεί το ΔΝΤ και να δώσει τη συγκατάθεσή του για θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Ήδη στο παρασκήνιο γίνονται διαβουλεύσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια ότι το ταμείο έχει αλλάξει γραμμή.

Παρά το γεγονός ότι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, διαμηνύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ψηφίσει εκ των προτέρων συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα, το τοπίο παραμένει θολό και υπάρχουν ορισμένοι στην ΕΕ που θεωρούν πως ούτε την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει κατάληξη. Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και η αξιολόγηση της Moody’s, η οποία διαπιστώνει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, όσο αργεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, τόσο αυξάνεται το ρίσκο νέων προβλημάτων ρευστότητας για την οικονομία και καθυστερεί η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, πλήττοντας έτσι την εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Moody’s οι συζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν ως τον Ιούλιο, ενώ οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόωρες εκλογές.

Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο καθώς πολλά κορυφαία στελέχη, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, διαμηνύουν ότι δεν θα περάσουν από τη Βουλή τα προληπτικά μέτρα, κάτι που ερμηνεύεται ως απειλή ή και απόφαση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Την ίδια ώρα, ατού της κυβέρνησης στη διελκυστίνδα με το ΔΝΤ αποτελούν οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, όπου στην έκθεσή της για την Ελλάδα, η Επιτροπή τονίζει ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2015. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και να ενισχυθεί το 2017, χάρη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του κράτους αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, μετά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 και το εφεδρικό πακέτο μέτρων που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, έσπευσε να δηλώσει ότι «οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμα φορά, ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο άντεξε στην κρίση, αλλά βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της ανάκαμψης. Η εικόνα αυτή δικαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από την στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Παράλληλα η κυρία Γεροβασίλη σπεύδει να σχολιάσει πως «αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα και αποτυχίες προσδοκώντας πολιτικά οφέλη, θα απογοητεύονται, ημέρα με την ημέρα, ολοένα και περισσότερο. Τους ευχόμαστε καλό κουράγιο και ταχεία προσγείωση στην πραγματικότητα».

Πέραν του διμέτωπου αγώνα με το ΔΝΤ αλλά και το εσωτερικό της, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για τις επόμενες ημέρες, λόγω των σκληρών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό αλλά και των δυσβάστακτων φορολογικών επιβαρύνσεων που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα έσοδα του κράτους.

Επιπλέον και οι ίδιοι οι πολίτες επιστρέφοντας από τις διακοπές του Πάσχα θα αρχίσουν να υπολογίζουν τις μηνιαίες επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τις αλλαγές και σε ασφαλιστικό και φορολογικό κάτι που μπορεί να διευρύνει τα ποσοστά δυσαρέσκειας για το κυβερνών κόμμα. Σε αυτά ακόμη δεν έχει συνυπολογιστεί το γεγονός ότι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν και το φόρο εισοδήματος, ενώ ακολουθεί και ο νέος λογαριασμός από τον ΕΝΦΙΑ καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου.