Κόστα και Σάντσεθ για συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σημαντική η κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων
Χαιρετισμό στις εργασίες του τρίτου συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία απεύθυναν πολλοί προοδευτικοί ευρωπαίοι πολιτικοί και ηγέτες.
Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου προβλήθηκαν τα βίντεο με τους χαιρετισμούς του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας, προερχόμενης από την ισπανική Αριστερά των Ποδέμος, Γιολάντα Ντίαθ, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, καθώς και του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου.
Επίσης, επιστολή με αφορμή το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.
Ο κ. Σάντσεθ εξέφρασε «τις καλύτερες ευχές για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία σε μία τόσο ειδική περίσταση» και τόνισε πως «ζούμε στιγμές ιδιαίτερα περίπλοκες τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο μετά τον αντίκτυπο της πανδημίας και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γι’ αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την ενίσχυση των προοδευτικών φωνών για να μπορέσουμε να δώσουμε δίκαιες απαντήσεις».
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, σε έντονο προσωπικό τόνο στάθηκε στις κοινές μάχες που έδωσαν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλες απέναντι στη λιτότητα και για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για μετρά στήριξης των νοικοκυριών, για την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και στην ενέργεια, για τη στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του, η προσφυγική κρίση, η ανάκαμψη μετά την πανδημία, η κρίση ενέργειας, η αύξηση των τιμών και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν «ισχυρές προοδευτικές πολίτικες δυνάμεις, ενωμένες για να στέκονται στο πλευρό των πολιτών και για να πετύχουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και μια μετάβαση συμπεριληπτική που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Γι’ αυτό είναι σημαντική σήμερα η κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων».
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε ότι «όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια όσο περισσότεροι προοδευτικοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καθόμαστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόσο περισσότερη αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ανάπτυξη μπορούμε να φέρουμε σε όλους τους ευρωπαίους, όχι μόνο σε λίγους».
Με τη σειρά της, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαθ, επισήμανε πως ο κύριος στόχος πρέπει είναι η εναλλακτική στον φόβο.
«Να υπερβούμε τους δισταγμούς, να εξετάσουμε τους λόγους της αμφιβολίας και να προσφέρουμε ορίζοντες αλλαγής που να εμπνέουν τους πολίτες, να τους κάνουν συμμέτοχους σε ένα σχέδιο για τη χώρα τους και σε ένα σχέδιο για την κοινωνική Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε την ανάγκη για κοινή δράση στη βάση ενός διπλού σκοπού: «Να αλλάξουμε το σήμερα και να φανταστούμε το αύριο».
Υπογράμμισε την ανάγκη για μια νέα αίσθηση της κοινής λογικής πέρα από την λιτότητα, που χαρακτήρισε τα σκοτεινά χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξεκίνησε το 2008, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα εργαστεί προκειμένου να εμπνεύσει την κοινωνική πλειοψηφία, τη νεολαία και τις γυναίκες, όλες κι όλους τους πολίτες που αναζητούν πολιτική, κοινωνική και κλιματική ασφάλεια σε καιρούς τόσο αβέβαιους.
«Τώρα είναι η ώρα της ελπίδας, η ώρα να κάνουμε αυτήν την κοινή λογική μόνιμο και δομικό στοιχείο» τόνισε, ενώ θυμήθηκε μια φράση που της είχε πει Αλέξης Τσίπρας στο Σαντιάγο της Κομποστέλα το 2014, «μόνο μια πιθανότητα έχουμε για να χάσουμε: αν δεν περπατάμε μαζί».
Από τη δική του την πλευρά, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και γενικός γραμματέας σήμερα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, απευθυνόμενος στο συνέδριο τόνισε πως η πολιτική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αυτή τη στιγμή είναι μια κοινή μάχη για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης σε μια δραματική στιγμή της ευρωπαϊκής Ιστορίας.
Υπογράμμισε την ανάγκη για μια Ευρώπη της ειρήνης, ενώ μίλησε και για τους κοινούς αγώνες των προηγούμενων χρόνων λέγοντας χαρακτηριστικά, «τα χρόνια που αφήσαμε πίσω μας αγωνιστήκαμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη, αγωνιστήκαμε εκκινώντας από δυο χώρες, την Ελλάδα και την Ιταλία, που έζησαν με διαφορετικό τρόπο, αλλά με την ίδια ένταση, στιγμές μιας τεράστιας κρίσης και μεγάλων δυσκολιών. Αγωνιστήκαμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη».
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μίλησε αρχικά για το δράμα του ουκρανικού λαού μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μετεξελιχθεί σε ένα γενικευμένο πόλεμο ΝΑΤΟ και Ρωσίας με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ευρώπη κι όλο τον πλανήτη.
Ανέφερε ότι παρόλο που «η τοξική προπαγάνδα των εμπόλεμων επιτελείων έφτασε, τούτη την περίοδο, στο σημείο να δαιμονοποιεί ακόμα και τη λέξη ειρήνη, εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να μιλούμε και να απαιτούμε την ειρήνη, τη διεθνή συνεργασία, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζοντας ότι «ο λαός της Κύπρου, θύμα εισβολής και κατοχής ο ίδιος, αντιλαμβάνεται απόλυτα τι σημαίνει πόλεμος, όλεθρος, προσφυγιά. Αντιλαμβάνεται, βέβαια, την ίδια ώρα τι σημαίνουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τι σημαίνει υποκρισία και επιλεκτική ευρωπαϊκή και νατοϊκή ευαισθησία» κι εξέφρασε την εκτίμησή του για την στήριξη και την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, των δυνάμεων της Αριστεράς της Ελλάδας κι όλου του ελληνικού λαού στον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση κι επανένωση, τονίζοντας τη μάχη που δίνει το ΑΚΕΛ για να αποτραπεί η διχοτόμηση.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα της ακρίβειας, επισημαίνοντας πως η αναχαίτισή της αποτελεί πλέον μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την Αριστερά και το εργατικό κίνημα κάθε χώρας.
«Μπροστά στα σημερινά εκρηκτικά αδιέξοδα του καπιταλισμού και των νεοφιλελεύθερων συνταγών ο δρόμος ήταν και είναι ο ίδιος: Η ενότητα δράσης της Αριστεράς και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων πανευρωπαϊκά και διεθνώς», είπε χαρακτηριστικά.