ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακή κρίση: Σενάρια για ισχυρή παρέμβαση στο ρεύμα – Επιμένει στα εθνικά αντίμετρα η κυβέρνηση

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Το νέο σήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για λήψη ευρωπαϊκών αποφάσεων, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς επίσης για την ετοιμότητα της Αθήνας να ανακόψει πάση δυνάμει το ράλι ανόδου στους λογαριασμούς του ρεύματος, εκπέμφθηκε τη στιγμή που ανεβάζει στροφές η προετοιμασία για την κατάρτιση της νέας παρέμβασης στην οποία δεν αποκλείεται να προβεί η κυβέρνηση ακόμη και πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφή στα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις συντεταγμένες που έχουν υποδειχθεί από την Ελλάδα για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η ευρωπαϊκή λύση:

«Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη. Εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, φυσικά, τους προϋπολογισμούς μας. Αλλά αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, θα είναι μια ευρωπαϊκή αποτυχία».

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν ότι στις καθημερινές συσκέψεις εξετάζονται όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες ώστε να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το «ηλεκτροσόκ» που υφίσταται το διαθέσιμο εισόδημα τους από τα τιμολόγια της ενέργειας και ειδικά του ρεύματος.

Κεντρικός στόχος είναι, όπως άλλωστε έγραφε το CNN Greece, η αναπλήρωση αυτών των απωλειών να έχει ένα ευμέγεθες αποτύπωμα στην τσέπη των καταναλωτών, ώστε να μην δίνεται το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας του μέτρου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν εισηγήσεις για αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος με κρατική ενίσχυση για συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων.

Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξει επέκταση, και μάλιστα με αυξημένη χρηματοδότηση, της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για τους υπόλοιπους δικαιούχους.

Παρότι στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν κλειστά χαρτιά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προϊδέασε για το εύρος της νέας παρέμβασης:

«Υπομονή οι πολίτες λογικό είναι να μην μπορούν να κάνουν, όταν τους πλήττει το ρεύμα, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση θα παρέμβει και θα παρέμβει σημαντικά. Θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Περιμένουμε να δούμε και τις εξελίξεις στην Ευρώπη και η παρέμβαση θα γίνει και με δημοσιονομικό αποτύπωμα, προφανώς», είπε κατά την χθεσινή παρέμβασή του στη συζήτηση για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η υιοθέτηση της ισπανικής ή της πορτογαλικής συνταγής δεν θεωρείται ότι θα αποδώσει τα επιδιωκόμενα οφέλη για τους πολίτες που πιέζονται από τις αυξήσεις.

Υπερθεματίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, εξηγώντας εκ νέου γιατί δεν πληροί τα κριτήρια που προτάσσονται στον εν εξελίξει σχεδιασμό:

«Αντί η κυβέρνηση να ισοφαρίσει με ένα πλαφόν, δίνει απευθείας αυτήν την επιδότηση στον καταναλωτή. Εάν βάζαμε πλαφόν, ενδεχομένως να μην βλέπαμε αυτής της έκτασης την έκπτωση, που βλέπουμε στους λογαριασμούς τώρα. Ο καλύτερος τρόπος να ενισχύεις, είναι να δίνεις απευθείας χρήματα στους ανθρώπους και κυρίως σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Όπως εξηγείται από την κυβέρνηση, και επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις επαφές του με τον Βέρνερ Χόιερ, τόνισε ότι το πλαφόν είναι σημαντικό στην τιμή χονδρεμπορικής, γιατί εκεί θα άλλαζε εντελώς το ράλι τιμών σε διεθνές επίπεδο.

Λύση που μπορεί ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επιβολή ανώτατης τιμής στη χονδρεμπορική, εκεί που διαμορφώνονται οι τιμές διεθνώς.

Στον αντίποδα, αυτή η φάση των συζητήσεων, και παρά τη συνεχή ανατροφοδότηση του σχετικού σεναρίου, δεν δείχνει -προσώρας- να βγάζει λευκό καπνό, ώστε να χρησιμοποιηθεί από την κυβερνητική φαρέτρα το όπλο της μείωσης του ΦΠΑ.

Όπως έγραφε το CNN Greece,στις ασκήσεις επί χάρτου, έχει εξεταστεί η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% σε συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης, άλευρα, δημητριακά, ηλιέλαιο.

Ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ με κόστος πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο, καθώς επίσης και διατήρηση μέχρι το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, με κόστος 250 εκατ. ευρώ.

Πλειοψηφούσα άποψη είναι ότι η μετάταξη κάποιων αγαθών πρώτη ανάγκης, σε χαμηλότερο συντελεστή δεν θα έφτανε στην τελική τιμή με την οποία οι καταναλωτές θα τα αγοράζουν στις προθήκες από τις προθήκες.

Στον αντίποδα συγκεντρώνει περισσότερους υποστηρικτές η άποψη για ένα νέο επίδομα κατά τα πρότυπα του χρηματικού βοηθήματος που θα χορηγηθεί πριν από το Πάσχα.

Από την άλλη στην κυβέρνηση θέλουν να μετρήσουν τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τον Απρίλιο και θα τρέξουν σταδιακά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε συνδυασμό με τα στοιχεία για το έλλειμμα και τα άλλα μεγέθη της οικονομίας, θα αποφασιστούν τα τελικά βήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης