ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Στις 20 - 21 Απριλίου το έκτακτο επίδομα - Αυτή την εβδομάδα η πλατφόρμα για τα καύσιμα

Οικονόμου: Στις 20 - 21 Απριλίου το έκτακτο επίδομα - Αυτή την εβδομάδα η πλατφόρμα για τα καύσιμα
Σε απευθείας μετάδοση η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τις πολιτικές εξελίξεις INTIME

Στις 20 - 21 Απριλίου θα δοθεί το έκτακτο επίδομα των 200 ευρώ προς τους ευάλωτους, ενώ η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων θα ανοίξει μέσα σε αυτή την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση θα σταθεί αμείλικτη σε φαινόμενα αισχροκέρδειας: «Φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα και οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα για να βοηθήσει «τον καθένα πολίτη ανάλογα με τις ανάγκες του και αξιοποιώντας κάθε δυνατό πόρο».

«Θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 4 δισ. για την στήριξη της κοινωνίας.

«Η εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί οικονομικές επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη», υπογράμμισε ακόμα.

«Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό για αυτό και η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά, απαριθμώντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την κρίση, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο πρωτογενής τομέας των αγροτών και κτηνοτρόφων αποτελούν προτεραιότητα «για να είμαστε έτοιμοι σε πιθανή αναταραχή».

Κάθε ευρώ πρέπει να ενισχύσει το εισόδημα της κοινωνίας, ανέφερε επίσης ο ίδιος, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια.

Κυβερνητικές δράσεις ανάχωμα στην ενεργειακή ακρίβεια

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου, είπε ότι προκαλεί «σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη».

«Ήδη ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε υψηλό δεκαετιών, η ακρίβεια σαρώνει το εισόδημα των νοικοκυριών και οι ρυθμοί ανάπτυξης δέχονται πολύ ισχυρή πίεση», σημείωσε απριθμώντας τις κυβερνητικές δράσεις που έχουν ληφθεί σε εθνικό, όσο ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να περιορίσει το αποτύπωμα της κρίσης:

Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Οικονόμου:

«Σε εθνικό επίπεδο από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα διαθέσαμε πάνω από 4 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,2 δισ. ευρώ τον μήνα αυτό, τον μήνα Απρίλιο.

Αφορούν:

  • Την αυξημένη επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Την επιδότηση κατά 15 λεπτά το λίτρο της τιμή του πετρελαίου κίνησης.
  • Τη επιδότηση της βενζίνης με 22 λεπτά ανά λίτρο στην ηπειρωτική χώρα και στα 28 λεπτά στα νησιά μας.
  • Την έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.
  • Τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Την καταβολή διπλή δόσης σε 250.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Την καταβολή μιάμιση επιπλέον δόσης επιδόματος στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού.
  • Την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου με σειρά μέτρων, όπως:
  • Την αναστολή και φέτος του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται σε κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., όπως επίσης και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.
  • Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022.
  • Την επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Την μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στο 6%.
  • Την περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων, με βάση το τζίρο του 2021 που θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι την Παρασκευή κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για συμπληρωματικό Προϋπολογισμό 2,6 δισ. ευρώ. Αυξάνονται κατά 2 δισ. οι πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού και κατά 600 εκατ. οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την Παρασκευή - πρόσθεσε - η χώρα μας πήρε, τρίτη κατά σειρά από τις «27» της Ε.Ε.- την πρώτη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», τονίζοντας ότι σύντομα μπαίνει σε εφαρμογή και το «Εξοικονομώ» μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Στις δράσεις με κοινωνικό πρόσημο που έχουν ενεργοποιηθεί συμπεριέλαβε τις ακόλουθες:

  • Προσωπικό Βοηθό ΑμΕΑ: Έχει εκδοθεί η πρόσκληση και από 14 Απριλίου ξεκινούν οι αιτήσεις των ΑμεΑ για την επιλογή προσωπικού βοηθού.
  • Τα προγράμματα κατάρτισης νέας γενιάς για 80.000 ανέργους: Έχουν δρομολογηθεί και, ήδη, εκδόθηκε η πρόσκληση προς τους παρόχους κατάρτισης για να εγγραφούν στο αντίστοιχο μητρώο.
  • Το πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων άνω των 45 ετών που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή.α
  • Το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης, με πρώτη δράση αυτή για τον καρκίνο του μαστού.

Εντείνονται οι έλεγχοι για φαινόμενα κερδοσκοπίας

Για την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέδρειας ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι μπήκε ήδη σε εφαρμογή η πλατφόρμα για την καταγραφή των αποθεμάτων ώστε να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την επάρκεια αγαθών, αλλά και για να μην υπάρχουν δικαιολογίες για αυξήσεις τιμών.

«Φαίνεται, μάλιστα, από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής της χώρας, σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας, ενώ η άνοδος και -σε κάποιες περιπτώσεις η εκτόξευση- της τιμής δεν οφείλεται στις διαθέσιμες ποσότητες, αλλά κυρίως στο ενεργειακό κόστος», υπογράμμισε.

Όπως είπε, οι έλεγχοι στην αγορά εντείνονται και τις τελευταίες ημέρες επιβλήθηκαν νέα πρόστιμα ύψους περίπου 120.000 ευρώ, σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, όπου διαπιστώθηκε ότι πωλούσαν με μεγαλύτερο μικτό περιθώριο κέρδους, από αυτό που ο νόμος -που εμείς θεσπίσαμε- επιτρέπει.

Σε ό,τι αφορά στη δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων, στις οποίες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας, είπε ότι αυτή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση στη Βουλή της αναγκαίας διάταξης.

«Καλούμε όλους, ιδίως τους πλέον ισχυρούς παράγοντες στην αγορά, να επιδείξουν την απαιτούμενη από τις περιστάσεις ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία και τους καταναλωτές», σημείωσε.

Πρόσθετες εθνικές παρεμβάσεις εάν χρειαστεί

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συναρμόδιοι υπουργοί συνεχίζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την προσπάθεια για ευρωπαϊκές λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο και σίγουρα πανευρωπαϊκό.

Υπάρχουν ήδη στο τραπέζι οι προτάσεις που ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός με την επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανέλαβε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επεσήμανε ο κ. Οικονόμου επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πρωθυπουργού, ότι η ενεργειακή κρίση καθιστά κρίσιμη προτεραιότητα τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.

«Κανένας εθνικός προϋπολογισμός -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η «έκρηξη» στην αγορά ενέργειας, η οποία πυροδοτείται και συντηρείται από τη φωτιά του πολέμου στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

«Η Κυβέρνηση, ωστόσο -όπως προανήγγειλε από τους Δελφούς ο Πρωθυπουργός- δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει -και πάντως δεν προχωρήσει γρήγορα- στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Ελλάδα θα πάρει αποφάσεις για πρόσθετες εθνικές παρεμβάσεις».

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε να μας ρουφήξει άλλος ένας κύκλος φθοράς σαν και αυτό από τον οποίο με πολύ κόπο βγήκαμε», σημείωσε.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι προετοιμάστηκε και θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης στους 14 μήνες από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Προετοιμάζεται, επίσης, νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθμών.

«Υπάρχει σχέδιο, υπάρχει γνώση και θέληση. Βαδίζουμε μέσα σε ένα περιβάλλον φοβερά δύσκολο, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι και ψύχραιμοι και με συγκεκριμένα αποτελέσματα προσπαθούμε να μετριάσουμε το αποτύπωμα της κρίσης στις ζωές των πολιτών», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.