Τσίπρας: Πατάω σε μία βάρκα, των συμφερόντων της χώρας μας- Όχι σε μη εκλεγμένους πρωθυπουργούς
Ανανεώθηκε:
Συνέντευξη στην δημοσιογράφο του MEGA Channel, Δώρα Αναγνωστοπούλου, στο πλαίσιο του έβδομου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, παραχωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.
Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε προσωπικό επίπεδο, αναφέροντας πως κι ο ίδιος πλήρωσε 200 ευρώ παραπάνω για λογαριασμό ρεύματος.
Τόνισε, ωστόσο, πως τα σοβαρά προβλήματα τα έχει η ελληνική κοινωνία, της οποίας τα εισοδήματα τελειώνουν στην τρίτη εβδομάδα του μήνα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει έλλειμμα κι ενεργειακής στρατηγικής, κάνοντας λόγο για βίαιη απολιγνιτοποίηση, ενώ εδώ και τρία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για πράσινη μετάβαση με έγνοια για τους μικρομεσαίους, σημειώνοντας πως πρέπει να αξιοποιηθούν οι ενεργειακές κοινότητες που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παραλλήλως, στηλίτευσε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, υπενθυμίζοντας πως δεν αύξησε τα τιμολόγια επί κυβέρνησής του.
Παραδέχθηκε ότι η επιχείρηση είχε λογιστικά προβλήματα το 2018, αλλά τα ξεπέρασε κι αύξησε τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.
Ζήτησε, επίσης, να ζητήσουμε τις εξαιρέσεις που πέτυχαν Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς και να μπει πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή ενέργειας για να καταπολεμηθούν τα ουρανοκατέβατα κέρδη.
"Έχει περάσει ένας μήνας από τη συνεδρίαση της Βουλής όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε φορολόγηση των υπερκερδών, αλλά ακόμα μετρά τα κέρδη", ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ο ίδιος μίλησε, επίσης, για ευκταίο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά ανέφικτο με τα σημερινά δεδομένα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε και στο μεγάλο κίνδυνο της διατήρησης ενός πολύ υψηλού πληθωρισμού με οριακή ανάπτυξη και μείωση εισοδημάτων, δηλαδή στασιμοπληθωρισμού.
Υπενθύμισε πως τη δεκαετία του '70 είχαμε υψηλό πληθωρισμό, αλλά δεν είχαμε υψηλό χρέος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε από την ΕΕ να συνεχίσει η ρήτρα διαφυγής από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς κι ευρωομόλογο.
Ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, χαρακτήρισε ατόπημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δώσει το λόγο σε νεοναζί του Τάγματος Αζόφ.
"Έχει τη συμπάθεια κι αλληλεγγύη μας, αλλά όχι διά της πλαγίας να δίνουμε το λόγο στη Βουλή σε νεοναζί. Είναι κακό και για την Ουκρανία, αφού έρχεται να δικαιώσει τη ρητορική του εισβολέα", τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τη Δύση για δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Κύπρο, την ίδια ώρα που αναβαθμίζεται γεωπολιτικά η Τουρκία και παριστάνει την ειρηνευτική δύναμη, ενώ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι αναθεωρητική δύναμη.
Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε, "επιεικώς", επιπολαιότητα τη στάση της χώρας μας να στείλουμε πολεμικό υλικό στην Ουκρανία.
"Πατάω σε μία βάρκα, των συμφερόντων της χώρας μας και των αξιών μας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. Σε αυτή πατούσα κι όσο ήμουν πρωθυπουργός. Αν δεν είχαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα είχαμε τη Ρωσία στα βόρεια σύνορα της χώρας. Δεν είμαστε ούτε φιλορώσοι ούτε φιλοαμερικάνοι".
Κι ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν αρχή, μέση και τέλος στην πολιτική της, συμπληρώνοντας πως είμαστε πρόθυμοι να τα δώσουμε όλα χωρίς αντάλλαγμα.
"Καταργείται ο EastMed, η Γαλλία και η Ιταλία είναι έτοιμες να πουλήσουν όπλα στην Τουρκία, οι ΗΠΑ F-16. Δεν είμαστε, απλώς, προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Θα είμαστε προκεχωρημένοι χωρίς καμία φύλαξη. Είναι μονόδρομος το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των ζητημάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο".
"Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που παρέδωσε γεμάτα ταμεία", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σε πολιτικό επίπεδο σημείωσε πως έχει την "ιδιοκτησία" της απλής αναλογικής, αφού ήταν εκείνος που την έφερε προς ψήφιση στη Βουλή.
Επισήμανε πως σενάρια "καψίματος" της απλής αναλογικής δεν δείχνουν σεβασμό στην ψήφο του ελληνικού λαού, ενώ άφησε αιχμές και για τη στάση του ΚΙΝΑΛ και του Νίκου Ανδρουλάκη: "Απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, όπως στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ένα σχέδιο για την προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, άλλο παραγωγικό μοντέλο, να στηρίξουμε τους νέους. Πριν τις εκλογές να καθορίσει ο καθένας τη στάση του για να ξέρει ο κόσμος, όχι κρυφούς άσους στα μανίκια".
Δήλωσε, μάλιστα, πως τους πρωθυπουργούς πρέπει να τους εκλέγει ο ελληνικός λαός κι όχι το παρασκήνιο, απαντώντας σε σενάριο για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον ίδιο πρωθυπουργό.
"Δεν πιστεύω σε κυβερνήσεις με μη εκλεγμένους αρχηγούς".
Ως προς το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, υπογράμμισε πως στόχος είναι να ενισχύσει την εσωκομματική δημοκρατία: "Ανοίγουμε, αλλά δεν υιοθετούμε το μοντέλο κάποιος να ψηφίζει όταν είναι ψηφοφόρος άλλου κόμματος. Θέλουμε την ενεργό συμμετοχή των μελών μας, γι' αυτό και είμαστε το μοναδικό κόμμα που εκλέγει την Κεντρική του Επιτροπή από τη βάση. Επιθυμούμε να ριζώσουμε στην κοινωνία, στα συνδικάτα, για παράδειγμα, ή στην τοπική αυτοδιοίκηση".
Σε σχέση, τέλος, με τις δημοσκοπήσεις, παρατήρησε πως η ψαλίδα με τη ΝΔ κλείνει, το κυβερνών κόμμα χάνει δύο μονάδες κάθε μήνα και μέχρι το Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μεγάλο πρόβλημα.