ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Να ψηφίσουν πρόεδρο στις 15 Μαΐου κι όσοι γίνουν μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας

Ως προς την Κεντρική Επιτροπή, δικαίωμα να ψηφίσουν αλλά και να εκλεγούν έχουν όλα τα μέλη που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Την πρόταση να μπορούν να ψηφίσουν για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κι όσοι γίνονται μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας κατάθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, που συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη.

Ως προς την Κεντρική Επιτροπή, δικαίωμα να ψηφίσουν αλλά και να εκλεγούν έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου.

Ο κ. Τσίπρας προτείνει η ψηφοφορία, σε δύο διαφορετικές κάλπες, για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής να γίνει στις 15 Μαΐου από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.

Η τελική απόφαση κι επί αυτής της πρότασης θα ληφθεί από το συνέδριο της ερχόμενης εβδομάδας.

Υποψηφιότητες και προτάσεις υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου κατατίθενται στο προεδρείο του συνεδρίου μέχρι την Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 κι ώρα 1:00 μμ.
Προϋπόθεση για την ανακήρυξη του υποψηφίου είναι να συνοδεύεται η υποψηφιότητα από 300 υπογραφές εκλεγμένων συνέδρων.

Μπορούν να ψηφίσουν, εκτός από όσους έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου, κι όσοι συμπληρώνουν απογραφικό ένταξης στο κόμμα την ημέρα των εκλογών, το οποίο καταθέτουν στην εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος όπου προσέρχονται να ψηφίσουν.

Ψηφοδέλτια χωρίς σταυρό θεωρούνται λευκά, εκτός αν ο υποψήφιος είναι μόνο ένας.

Σύμφωνα πάντοτε με την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) θα ανακηρύξει τους υποψήφιους μέσα σε προθεσμία τεσσάρων ημερών από τη λήξη του συνεδρίου.

Τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή θα είναι ενιαία και θα καταρτίζονται ανά περιφέρεια.

Ο συνολικός αριθμός των εκλογικών τμημάτων ορίζεται σε 500, με τις εκλογές των μελών εξωτερικού να διεξάγονται με ειδικό πληροφοριακό σύστημα με την ευθύνη της ΚΕΦΕ.

Οι ενστάσεις επί της εκλογικής διαδικασίας θα κατατεθούν στην ΚΕΦΕ το αργότερο δύο ημέρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, με την Επιτροπή να οφείλει να απαντήσει στις τυχόν ενστάσεις μέσα σε δέκα ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας.

Τα μέλη του κόμματος μπορούν να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιλέξουν στην περιφέρειά τους.

Η Κεντρική Επιτροπή θα αποτελείται αποτελείται από 300 μέλη, τα 150 εκ των οποίων προερχόμενα από την Αττική.

Πώς καταμερίζονται οι θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής

Ο καταμερισμός των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής ανά περιφέρεια έχει ως εξής:

α) Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη.
β) Κεντρική Μακεδονία: 34 μέλη.
γ) Δυτική Μακεδονία: 10 μέλη.
δ) Ήπειρος: 10 μέλη.
ε) Θεσσαλία: 12 μέλη.
στ) Ιόνια νησιά: 6 μέλη.
ζ) Δυτική Ελλάδα: 20 μέλη.
η) Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη.
θ) Ατική: 150 μέλη.
ι) Πελοπόννησος: 14 μέλη.
ια) Βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη.
ιβ) Νότιο Αιγαίο:4 μέλη.
ιγ) Κρήτη: 16 μέλη.
ιδ) Εξωτερικό: 2 μέλη.

Η ποσόστωση φύλου ορίζεται με βάση τη σχετική ρύθμιση του καταστατικού όπως αυτό θα εγκριθεί από το συνέδριο, με την πρόταση για άνδρες- γυναίκες να είναι 50- 50.

Η ποσόστωση της διεύρυνσης ορίζεται σε 20% και υπολογίζεται ανά περιφέρεια, εφαρμόζεται δε μετά την εφαρμογή της ποσόστωσης φύλου.

Το όριο εκπροσώπησης των βουλευτών στην Κεντρική Επιτροπή ορίζεται για την περιφέρεια Αττικής στο 15% και για τις υπόλοιπες περιφέρειες στο 20% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέγει κάθε περιφέρεια.

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης ορίζεται μέχρι το 30% των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής που αναλογούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Ψηφοδέλτια με μεγαλύτερο αριθμό σταυρών είναι αυτοδικαίως άκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης