ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Λύση ανάγκης ο λιγνίτης λόγω των διεθνών εξελίξεων

Οικονόμου: Λύση ανάγκης ο λιγνίτης λόγω των διεθνών εξελίξεων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου INTIME/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Το σκεπτικό της τροποποίησης του προγράμματος απολιγνιτοποίησης λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέπτυξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εν αναμονή της ομιλίας Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή και ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να συμφωνήσουν για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

«Μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση αποπληρώνοντας πρόωρα και τις τελευταίες υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ έκλεισε, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ένα γκρίζο κεφάλαιο που άνοιξε τον Μάρτιο του 2020. Η Ελλάδα γύρισε οριστικά σελίδα στο βιβλίο της κρίσης και των μνημονίων και εισήλθε επισήμως σε μια άλλη εποχή. Πρόκειται για μια θυσία όλου του ελληνικού λαού που επιτεύχθηκε με θυσίες αλλά και με κόπους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο λαός μας έδειξε αντοχή, καρτερία και ατσάλινη θέληση», τόνισε ο κ. Οικονόμου μέχρι να έρθει η μέρα της οριστικής αποπληρωμής του ΔΝΤ. Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί και αρκετά νωρίτερα αν δε μεσολαβούσε η εμπειρία του 2015 και το λέω αυτό χωρίς ίχνος μεμψιμοιρίας».

Στο σημείο αυτό τόνισε πως ενώ βρισκόμαστε στη δίνη μιας διεθνούς κρίσεως θα πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι πάντοτε υπάρχουν και χειρότερα αν η διακυβέρνηση χαρακτηρίζεται από ερασιτεχνισμό και καιροσκοπία.

Είπε πως η προεξόφληση που αφορά ποσό 8,2 δισεκ. ευρώ ξεκίνησε από την κυβέρνηση της ΝΔ τον Νοέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από δυόμισι χρόνια παρά τις τρομερές αντιξοότητες που βιώνουμε.

Έκανε λόγο για μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη με ουσιαστικό όφελος για τη χώρα μας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο παγκόσμιος αντίκτυπος είναι θετικότατος. Εξήγησε ότι οι πόροι που εξοικονομούνται διοχετεύονται για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και των ευάλωτων συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα όπως τόνισε η προεξόφληση έχει και συμβολική αξία καθώς μεταξύ άλλων πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και αναδεικνύει τις προοπτικές ανάπτυξης.

«Ενισχύουμε με την πολιτική μας με κάθε τρόπο τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συνεχίζει την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα μεριμνώντας για την ενεργειακή επάρκεια και την αυτονομία της χώρας», τόνισε και έκανε αναφορά στα χθεσινά εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη. Έργο που αποτελεί «αλλαγή παραδείγματος στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας καθώς τροφοδοτεί όχι μόνο με πιο καθαρή αλλά και με πιο φθηνή ενέργεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο και η χώρα θα αποκτήσει τον πρώτο κλιματικό της νόμο στον οποίο θα τίθενται δεσμευτικοί στόχοι για το 2030, 2040 και το 2050. «Στόχος είναι να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια σε αναπτυξιακή ευκαιρία και να πετύχουμε την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Η ρωσική εισβολή τροποποίησε την στρατηγική μας απέναντι στην ενέργεια

Θέλησε επίσης να υπενθυμίσει ότι η απολιγνιτοποίηση είναι μία ευκαιρία η οποία ξεκίνησε και δρομολογείται εδώ και μία δεκαετία. Ξεκίνησε ουσιαστικά στο 2010 και όπως είπε η σχετική απόφαση ήταν σωστή και παραμένει σωστή. «Ο λιγνίτης είναι ρυπογόνος είναι ακριβός και σε κανονικές συνθήκες είναι πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο». Εξήγησε ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το φυσικό αέριο έφθασε σε σχεδόν δεκαπλάσια τιμή και εξήγησε ότι η στρατηγική δεν αλλάζει αλλά πρέπει να τροποποιηθεί γιατί έχουμε πόλεμο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Ο λιγνίτης σε αυτή την περίπτωση αποτελεί μια λύση ανάγκης, τόνισε. «Με αυτά τα δεδομένα είναι λογικό να αυξήσουμε για την επόμενη διετία την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του», υπογράμμισε και μίλησε και προσωρινό μέτρο κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που τηρεί και μιλώντας επίσης για τη διαδικασία εξυγίανσης της ΔΕΗ. Πρόσθεσε πως αποδεικνύεται ότι δίχως την εξυγίανση η ΔΕΗ όχι μόνο δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τις εκπτώσεις προς τους καταναλωτές, όχι μόνο δεν θα μπορούσε να επενδύσει σε ΑΠΕ αλλά θα κινδύνευε και η ίδια η βιωσιμότητά της.

Έκανε στη συνέχεια αναφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Δουλειές Ξανά», αναλύοντας τους στόχους που θα επιτευχθούν μέσω συγκεκριμένων προβλέψεων. «Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής», είπε επίσης τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση και ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζόμενων, ανέργων και των οικογενειών τους, όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας της ΔΥΠΑ για την αύξηση των εσόδων της».

«Η αντίθεσή μας στη ρωσική εισβολή είναι αδιαπραγμάτευτη»

Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις της Μαρίας Ζαχάροβα μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, είπε: «Η αντίθεσή μας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αδιαπραγμάτευτη και αυτό δεν εντάσσεται στις διμερείς σχέσεις» είπε αρχικά ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε:

«Οι σχέσεις αυτές βασίζονται σε αρχές και αξίες και η χώρα σε αυτό είναι απόλυτη».

Παρακολουθήστε την ενημέρωση: