ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πρόταση της κυβέρνησης για τα μέτρα-ρεζέρβα

Νέα πρόταση της κυβέρνησης για τα μέτρα-ρεζέρβα

Νέα πρόταση θα καταθέσει η κυβέρνηση για τον μηχανισμό αυτόματης ενεργοποίησης των μέτρων-ρεζέρβα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, όπως ξεκαθάρισαν κυβερνητικές πηγές στο CNN Greece: «επ’ουδενί θα ψηφιστούν εκ των προτέρων συγκεκριμένα μέτρα ή θα καταγραφούν αναλυτικά σε μία λίστα», καθώς όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές μία τέτοια κίνηση «θα ισοδυναμούσε με εκ των προτέρων αποδοχή και υιοθέτηση και υλοποίηση των μελλοντικών μέτρων».

Πέραν του γεγονότος ότι δεν επιτρέπεται συνταγματικά η προληπτική ψήφιση μέτρων, στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο δεν μπορεί να θεωρηθεί λογικό ότι θα αποφασιστούν μέτρα, χωρίς να έχουν επέλθει συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα. «Είναι διαφορετικό να περιγράψεις ένα πλαίσιο - για παράδειγμα αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι θα περικοπούν ανάλογες δαπάνες - και διαφορετικό να προσυπογράψεις εκ των προτέρων ότι θα περικοπούν οι μισθοί ή θα γίνουν απολύσεις», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο πρωθυπουργός στις τηλεοπτικές επικοινωνίες που έχει με ξένους ηγέτες και παράγοντες της διαπραγμάτευσης, οι οποίες θα συνεχιστούν καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μέχρι τη σύγκληση του Eurogroup. Στόχος της κυβέρνησης είναι στο euro της 8 Μαΐου να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και να έχει συμφωνηθεί και το πλαίσιο λειτουργίας του μηχανισμού ώστε από τη μία πλευρά να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ - έστω και εν μέρει – και από την άλλη να μπορέσει να ανοίξει για τη συμφωνία του ΔΝΤ για τον αυτό και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Επί της ουσίας στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι εάν το ΔΝΤ συμφωνήσει στον αυτόματο μηχανισμό τότε και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό που ζητά το ΔΝΤ, δηλαδή να ανοίξει η συζήτηση για συμφωνία περί μείωσης του ελληνικού χρέους.

Που ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση

Η Αθήνα ποντάρει αρκετά στις εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017 που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη και, σύμφωνα με ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, θα ενισχύσουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η προπαρασκευαστική συνάντηση που θα έχει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να ετοιμάσουν το Eurogroup.

Ο επικεφαλής του Eurogroup θα έχει συναντήσεις και με τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών, Μάριο Ντράγκι, Ζον-Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λανγκάρντ. Όπως σημειώνουν πρόσωπα με γνώση όσων συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις αυτές οι συναντήσεις είναι αρκετές φορές σημαντικότερες από τις ίδιες τις συνεδριάσεις του Eurogroup και για αυτό το λόγο ο έλληνας υπουργούς Οικονομικών και το επιτελείο του δίνει ιδιαίτερη έμφαση.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και διαμηνύει ότι από την πλευρά της έχει τηρήσει τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και θα πρέπει και οι δανειστές να κάνουν το ίδιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει, σε κάθε ευκαιρία, τη βεβαιότητα ότι τελικώς θα βρεθεί τρόπος να καμφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ και να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Χαμηλές προσδοκίες για το Eurogroup

Χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για το έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις.

Δυο πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις δήλωσαν στο Reuters ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία σε ότι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα.

«Πραγματοποιούμε αργή πρόοδο. Δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στις 9 Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα υπάρξουν κάποιες εβδομάδες μετά από αυτό», δήλωσε το ένα από τα δυο πρόσωπα και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων.

Ο ίδιος ανέφερε πως θα ήταν προτιμότερο να επέλθει συμφωνία πριν από την 23η Ιουνίου, που πραγματοποιείται στη Βρετανία το δημοψήφισμα για το Brexit, προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια δόση έως τα μέσα Ιουλίου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος.

Η δεύτερη πηγή τόνισε στο πρακτορείο ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να γεφυρωθούν τα κενά μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση χρέους.