ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με επίτροπο Ενέργειας: Επί τάπητος το ευρωπαϊκό αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου την Κάντρι Σίμσον, αρμόδια Επίτροπο για την Ενέργεια, τη στιγμή που η Κομισιόν επεξεργάζεται την κατεύθυνση που θα επιλέξει για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει οδηγηθεί σε ένα από κρισιμότερα σταυροδρόμια των τελευταίων δεκαετιών.

Αναπόδραστα η ευρωπαϊκή απάντηση στο μείζον ζήτημα που ταλανίζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και μεγεθύνει τις αβεβαιότητες για την πορεία εκτέλεσής τους, τίθεται στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με την κ. Σίμσον. Από την αφετηρία άλλωστε, της – εν εξελίξει- διαβούλευσης των «27», η Αθήνα έχει ρίξει το «σπόρο» για την ευρωπαϊκή λύση η οποία θα ενισχύσει τις εθνικές γραμμές άμυνας απέναντι στην επιθετική τροχιά που διαγράφει το ενεργειακό ζήτημα.

«Καμία παγκόσμια πυρκαγιά αυτής της έκτασης δεν μπορεί να σβήσει, μόνο με εθνικά μέσα», ήταν το καμπανάκι της υπενθύμισης προς τις Βρυξέλλες, που έκρουσε για ακόμη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έδειξε από την Κοζάνη τις ελληνικές συντεταγμένες της διεξόδου από την ενεργειακή κρίση, όπως αυτές αντανακλώνται στο σχέδιο των 6 σημείων που έχει μπει στο τραπέζι της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

Αυτό διαμορφώνει και την ατζέντα των επαφών που έχουν προγραμματιστεί σε λίγες ώρες από τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επίτροπο Σίμσον. Ενιαία προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου, καθορισμός μιας ανώτατης τιμής στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου και αποσύνδεση της από την εξίσωση των τιμολογίων του ρεύματος, τα οποία -όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως ο κ. Μητσοτάκης, αποτελούν έρμαιο των κερδοσκοπικών παιχνιδιών.

Από συγκλίνουσες πληροφορίες μάλιστα, προκύπτει η διόρθωση αυτής της στρέβλωσης συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες να ενσωματωθεί στο σχέδιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η οποία αναμένεται να συγκληθεί περί τα τέλη του ερχόμενου μήνα. Ταυτόχρονα όμως οι ελληνικές επιδιώξεις, επικεντρώνονται και στην διεκδίκηση ενός διαφορετικού και σαφώς πιο ενισχυμένου ρόλου στα ενεργειακά δρώμενα στο γεωπολιτικό σκηνικό που έχει αλλάξει άρδην μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Αθήνα δεν έχει κρύψει ότι στην χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη σταδιακή απεξάρτηση από τη ρωσική τροφοδοσία, επιζητά τη διάνοιξη εντός ελληνικού εδάφους της ευρωπαϊκής πύλης για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, υφίστανται προς αξιοποίηση οι δυνατότητες που προσφέρουν η Μέση Ανατολή και η Αφρική για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας μέσω ενός διαφορετικού μίγματος.

Οι Βρυξέλλες έχουν επικροτήσει τη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο ενώ ταυτόχρονα σε ελληνικό έδαφος επιταχύνεται η δημιουργία ΑΠΕ Από τα εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την άμεση κατάθεση του νομικού πλαισίου για τον τρόπο αδειοδότησης και υλοποίησης έργων μεγάλης κλίμακας ως προς τα αιολικά στη θάλασσα, ενώ προανήγγειλε νομοθετικές παρεμβάσεις για την αδειοδοτική επιτάχυνση και τη χωροταξική τακτοποίηση ΑΠΕ.

Στη σύγκρουση που ενέσκηψε μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για αύξηση της παραγωγής λιγνίτη για την επόμενη διετία, ώστε να γίνει η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, να γίνει όσο πιο ανώδυνη γίνεται, έβαλε αντίδαση το Μέγαρο Μαξίμου περνά στην αντεπίθεση για τα «ψέματα της Κουμουνδούρου», όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση. «Είναι τουλάχιστον προκλητικό να χύνουν κάποιοι κροκοδείλια δάκρυα. Κάποιοι κλαίνε για τον λιγνίτη όταν δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα για να προετοιμάσουν την περιοχή για τη μέρα μετά το λιγνίτη», ανέφερε δηκτικά ο πρωθυπουργός. Κλιμακώνοντας δε την κυβερνητική αντεπίθεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθύμισε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50 Από 19,5 τεραβατώρες ετησίως σε 10 τεραβατώρες ετησίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης