ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Φόβοι για επισιτιστική επάρκεια, έγκαιρος σχεδιασμός στήριξης

Τσίπρας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Φόβοι για επισιτιστική επάρκεια, έγκαιρος σχεδιασμός στήριξης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε άμεσα μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου είχε συνάντηση με τον πρύτανη και καθηγητή Βιοτεχνολογίας Τροφίμων και Ανάπτυξης, Σπύρο Κίντζιο, και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, με αφορμή την έκρηξη της ακρίβειας, αλλά και τον κίνδυνο ελλείψεων σε προϊόντα, ακόμα και βασικά είδη διατροφής, στην ελληνική αγορά.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε άμεσα μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, ενώ επανάλαβε τους φόβους του για επισιτιστική ανασφάλεια κι επάρκεια, καθώς και για τις τιμές των τροφίμων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως χρειάζεται έγκαιρος σχεδιασμός στήριξης στον πρωτογενή τομέα.

Ολόκληρη η δήλωση Τσίπρα:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθώ από τον πρύτανη και την ακαδημαϊκή κοινότητα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα. Κινδύνους επισιτιστικής ασφάλειας, επάρκειας τροφίμων και την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρος σχεδιασμός για την αγροτική παραγωγή.

Κυρίως όμως, θέλω να εκφράσω την αγωνία μου σε σχέση με την πορεία της οικονομίας και τις τρομακτικές αυξήσεις στα τρόφιμα και προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Σήμερα ανακοινώθηκε από τη Eurostat πληθωρισμός 8% για τον Μάρτιο, όταν η ΕΕ έχει μέσο όρο 7,5%.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι τρομακτικές αυξήσεις τόσο στην ενέργεια όσο και στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης είναι αυξήσεις που δεν μπορεί να τις αντέξει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Είναι αναγκαίο να υπάρξει τώρα στήριξη των νοικοκυριών με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και προϊόντα μαζικής κατανάλωσης.

Και, ταυτόχρονα, να υπάρξει στήριξη του αγρότη και της αγροτικής παραγωγής. Αν δεν παρθούν μέτρα τώρα, θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι.

Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι αναγκαίο και οι μειώσεις στους φόρους και ενίσχυση των νοικοκυριών, όσο όμως και ο συνολικός σχεδιασμός για τη στήριξη της παραγωγής και του αγρότη. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση, με επάρκεια τροφίμων και κυρίως με προσιτά τρόφιμα για τον καταναλωτή, για τη μεγάλη μάζα της ελληνικής κοινωνίας που σήμερα βρίσκεται μπροστά σε ένα δραματικό οικονομικό αδιέξοδο».

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε το φόβο του για το ενδεχόμενο επικείμενης επισιτιστικής κρίσης. «

Δεν έχουμε δει ακόμα επισιτιστική κρίση, αλλά φοβόμαστε ότι θα την δούμε, μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τον πόλεμο στην Ουκρανία», σημείωσε, εκφράζοντας την αγωνία ότι μπορεί να «είμαστε μπροστά σε μία περίοδο επισιτιστικής ανασφάλειας. Να μην υπάρχει δηλαδή επάρκεια τροφίμων ή να έχουμε πολύ υψηλές τιμές σε τρόφιμα βασικής και μαζικής κατανάλωσης, λόγω του μεγάλου ποσοστού εισαγωγών βασικών προϊόντων από τις εμπόλεμες χώρες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη για «έγκαιρο σχεδιασμό» βασισμένο σε «έγκυρες πληροφορίες και εισηγήσεις» της ακαδημαϊκής κοινότητας, προκειμένου, όπως είπε, «η πρωτοφανής κρίση που βιώνουμε να μην γίνει ανθρωπιστική» και «να αμβλύνουμε τις όποιες επιπτώσεις, να αποφύγουμε τους κινδύνους».

Έκρουσε, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου πως «εάν αργήσουμε και δεν παρέμβουμε άμεσα, τα προβλήματα νομίζω πως θα μεγαλώσουν», ενώ έκανε λόγο για «έκτακτες και κρίσιμες καταστάσεις που αφορούν την ίδια την επιβίωση της κοινωνίας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «έλλειμμα στρατηγικής» το ότι τα τελευταία χρόνια μειώνεται το ποσοστό συμβολής του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία», υπογραμμίζοντας πως «καμία οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί μονάχα στις υπηρεσίες, όσο δυναμικός και αν είναι ο τομέας, ιδιαίτερα του τουρισμού».

«Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχθεί με σχέδιο. Δυστυχώς, ακόμα δεν το έχουμε καταφέρει» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «σημαντική» τη συμβολή της ακαδημαϊκής κοινότητας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην πολιτεία προς αυτήν την κατεύθυνση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

«Είναι σημαντικό να έχουμε τις δικές σας προτάσεις και σκέψεις για να ανασχεδιάσουμε την αγροτική οικονομία και ανάπτυξη, διότι καμία χώρα δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στον τριτογενή τομέα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα».