ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης για Τουρκία: Γνωστή η πολιτική του «επιτήδειου ουδετέρου»

Αναστασιάδης για Τουρκία: Γνωστή η πολιτική του «επιτήδειου ουδετέρου»
«Η Κύπρος είναι από εκείνες τις χώρες που στηρίζουν και υποστηρίζουν μέτρα που τείνουν στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης AP/Ludovic Marin

Σε δηλώσεις του στα κυπριακά ΜΜΕ τη Δευτέρα, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σχολίασε το ρόλο που προσπαθεί να παιξει η Τουρκία ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, πως «δεν μεταφράζω ή δεν θέλω να μεταφράσω τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου, είναι γνωστή η πολιτική της Άγκυρας, του επιτήδειου ουδετέρου».

Η απάντηση αυτή δόθηκε από τον Κύπριο πρόεδρο, σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς μεταφράζει αυτές τις κινήσεις της Τουρκίας από τη στιγμή μάλιστα που η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

«Η Κύπρος είναι από εκείνες τις χώρες που στηρίζουν και υποστηρίζουν μέτρα που τείνουν στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας.

Εκείνο που παρατηρώ με λύπη είναι τη στάση των όσων έχουν συνασπιστεί και βρίσκονται στην ίδια γραμμή πλεύσης ενάντια στον πόλεμο. Δηλαδή, ενώ αποφασίζει η ΕΕ και όχι μόνο, την επιβολή κυρώσεων, παρακολουθούν με απάθεια τα όσα η Τουρκία, δυστυχώς, πράττει μη υλοποιώντας την οποιαδήποτε κύρωση, με την ανάπτυξη της θεωρίας ότι δεν είναι κυρώσεις οι οποίες επεβλήθησαν από τον ΟΗΕ. Είναι θλιβερό αυτό που παρακολουθούμε».

Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως οι χώρες που έδωσαν διαβατήρια σε Ρώσους να τα πάρουν πίσω, ο πρόεδρος είπε ότι «εξ όσων γνωρίζω, από τους 850 τόσους που έχουν μπει στον κατάλογο των απαγορευμένων ολιγαρχών ή μελών της Δούμας, μόνο ένας έχει κυπριακό διαβατήριο».

Ερωτηθείς αν θα αφαιρεθεί σε αυτό τον ένα το κυπριακό διαβατήριο, ο πρόεδρος είπε «θα δούμε, είμεθα μέχρι σήμερα από εκείνους οι οποίοι στηρίζουν και υποστηρίζουν μέτρα που τείνουν στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Συνεπώς, μια ανάλογη απόφαση πρέπει να θεωρείται δεδομένη και από δικής μας πλευράς».

Ερωτηθείς αν είναι καιρός η Ευρώπη να στρέψει την προσοχή της στο φυσικό αέριο της Κύπρου, ο πρόεδρος είπε ότι «είναι ακριβώς τα όσα έχω πει, είναι θέματα που έχω θίξει τόσο ενώπιον του προέδρου Μπάιντεν, ήμουν ένας εκ των επτά που είχαν προσφωνήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και έχω κάνει εκτενή αναφορά για όλα όσα έχουμε προαναφέρει».

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω των ενεργειακών αναγκών και της συνεργασίας της.

«Αξιολογούμε κι εμείς ορισμένα όρια που θέτει ο ΟΗΕ όσον αφορά τις κυρώσεις, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι δυνατόν να παραμερίσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Ξέρετε, το έχω εξηγήσει εδώ και πολύ καιρό. Γιατί και μονό το φυσικό αέριο να υπολογίσουμε, σήμερα προμηθευόμαστε περίπου το ήμισυ του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε από τη Ρωσία. Εξάλλου, κατασκευάζουμε το πυρηνικό εργοστάσιό μας στο Άκουγιου με τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να το παραμερίσουμε αυτό. Όταν το είπα αυτό στον Μακρόν, μου απάντησε "έχεις δίκιο"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και συνέχισε λέγοντας:

«Άρα δεν υπάρχει τίποτα να γίνει σε αυτό το σημείο. Πρέπει να διατηρήσουμε την ευαισθησία μας σε αυτό το θέμα. Πρώτον, δεν μπορώ να αφήσω τους ανθρώπους μου στο κρύο του χειμώνα. Δεύτερον, δεν μπορώ να σταματήσω τη βιομηχανία μας. Πρέπει να τα υπερασπιστούμε».