Κεραμέως για Σαϊντού Καμαρά: Αναμένουμε την απόφαση της Αρχής Προσφυγών
Εν αναμονή της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών, που στις 30 Μαρτίου θα εκδικαστεί η προσφυγή κατά της απορριπτικής απόφασης παραμονής στην Ελλάδα του ασυνόδευτου πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τους καθηγητές και μαθητές τού 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου ενίσχυσαν τον φάκελό του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον.
Ανάρτηση για την υπόθεση του 18χρονου αριστούχου πρόσφυγα που κινδυνεύει με απέλαση έκανε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μέσω Twitter. Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας γράφει:
«Σχετικά με την υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά, ο Διευθυντής, οι Καθηγητές, οι συμμαθητές του & το Υπ. Παιδείας μεριμνήσαμε για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον. Θα αναμένουμε την απόφαση της Αρχής Προσφυγών».
Στο ψήφισμα εκπαιδευτικών, μαθητών και συλλόγου γονέων του σχολείου τονίζεται πως «ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας».
«Η απορριπτική απόφαση συνεπάγεται προφανή κίνδυνο ζωής, βίαιη διακοπή της επιτυχημένης ένταξής του στην ελληνική κοινωνία, αναίρεση της σκληρής προσπάθειας που έχει καταβάλει για την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος, ακύρωση της επίμοχθης προσπάθειας για μόρφωση» σημειώνεται επίσης.
Σύμφωνα με το νόμο, ο Σαϊντού Καμαρά θα απελαθεί από τη χώρα μόλις ενηλικιωθεί, δηλαδή σε ηλικία 18 ετών και τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Προσφυγών θα κρίνει, σε δεύτερο βαθμό, το αίτημά του για άσυλο.
Η ιστορία του πρόσφυγα Σαϊντού
Πριν από περίπου τρία χρόνια ο Σαϊντού Καμαρά ήρθε από τη Γουινέα, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας και πέρασε από «40 κύματα» για να καταλήξει στη χώρα μας.
Έφυγε από τη χώρα του για να ξεφύγει από σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας που αντιμετώπιζε. Πήγε στη Σενεγάλη, έπειτα Τουρκία για να καταλήξει στην Κάλυμνο όπου ναυάγησε. Εκεί αφού περισώθηκε μαζί με άλλους, κατέληξε σε μία προσφυγική δομή και από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι για την Αθήνα και συγκεκριμένα για την περιοχή του Αγίου Δημητρίου.
Έκανε την εγγραφή του στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου και έχοντας συνειδητοποιήσει από μικρή ηλικία πόσο σκληρή είναι η ζωή, έβαλε ένα στόχο: Να αριστεύσει στο σχολείο και να πετύχει κάτι σπουδαίο στη μετέπειτα ζωή του. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ονειρικά για εκείνον, παρόλο που ζει σε μία ελεύθερη χώρα.
Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, Νικόλας Κακλαμάνος.
«Ο Σαϊντού ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε», λέει ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος τον στηρίζει καθώς και τονίζει ότι «η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το νεαρό πρόσφυγα που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την παραμονή του στη χώρα».
«Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» είπε ο κ. Κακλαμάνος και πρόσθεσε ότι οι πάντες έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τον μαθητή.
«Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει το μαθητή του», ανέφερε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου επισημαίνοντας ότι ο Σαϊντού θέλει να παραμείνει στη χώρα μας.
Ο Σαϊντού Καμαρά ήρθε στην Ελλάδα το Νοέμβρη του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης / εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και πλέον μένει σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, συνδέθηκε με παρέες, έλαβε την ελληνική παιδεία, αρίστευσε. Ωστόσο, το Δεκέμβρη έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου, που είχε υποβάλλει με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να εγκαταλείψει αναγκαστικά τη χώρα.