ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Το ταμείο που κάνει η Αθήνα και τα επόμενα βήματα

Καρέ από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες INTIME

Με ψυχραιμία αλλά και ικανοποίηση για το πρώτο βήμα που σημειώθηκε στον ευρωπαϊκό συντονισμό για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει τις οικονομίες της γηραιάς ηπείρου, φαίνεται να εξέρχεται η ελληνική αποστολή από το τερέν της Συνόδου Κορυφής. Στην βαλίτσα της επιστροφής από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός έδειξε με καθαρό τρόπο, ότι μπαίνουν τέσσερις παρακαταθήκες στην εξελισσόμενη συζήτηση για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στο ζέον ζήτημα της αναχαίτισης της εκρηκτικής ανόδου των τιμών στην ενέργεια.

«Καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, τα οποία θεωρώ ότι είναι ικανοποιητικά και νομίζω ότι είναι συμπεράσματα τα οποία θα τα λάβουν υπόψη τους και οι αγορές οι οποίες βλέπουν, ακούν, παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται ότι έχουμε πια διάθεση ως Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουμε και να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας ως πολύ μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου για να σπάσουμε αυτό το παιχνίδι των κερδοσκόπων και για να μην αφήνουμε, να μην δίνουμε, να μην χρηματοδοτούμε ουσιαστικά με τις τιμές που πληρώνουμε, τον πόλεμο της Ρωσίας, διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου.

Στην αιχμή τους βρίσκεται η υιοθέτηση της πρότασης, η οποία προωθήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω του σχεδίου 6 σημείων, για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Αναφορικά με τον αντίκτυπο ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: «τα βήματα αυτά μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα κανονιστικό άμεσο, έχουν όμως αποτέλεσμα στη λειτουργία των αγορών». Πρόσθεσε δε, ότι η αντίδραση των αγορών σε αυτήν την προοπτική ήταν τέτοια που: «Από τη στιγμή που άρχισε να γίνεται η συζήτηση δημόσια για το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν σημαντικά. Σήμερα έκλεισαν κάτω από τα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα. Θα είναι, λοιπόν, μια σταδιακή διαδικασία για να μπορέσει η Ευρώπη να καταλήξει να πάρει μια ευρωπαϊκή απόφαση».

Το αποτύπωμα

Η ενδεχόμενη υιοθέτηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει ένα οικονομικό αποτύπωμα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εξοικονομήσουν, από τους λογαριασμούς τους ηλεκτρικού ρεύματος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε διάστημα τριών μηνών. Η επιβολή του πλαφόν, θα συμπιέσει την ανώτατη τιμή στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο φυσικού αερίου στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η τρέχουσα μέση τιμή της θα κατέλθει σε επίπεδα ισορροπίας, στα 120 ευρώ, από τα πολλαπλάσια ύψη στα οποία κινείται σταθερά το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά το ξέσπασμα της πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία.

Υπό αυτά τα δεδομένα, θα συμπαρασυρθούν προς τα κάτω και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο. Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα θα εξεταστεί, και η αποσύνδεση της τιμολόγησης του ρεύματος από τις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου, πρόταση που επίσης εντάσσεται στο πακέτο των παρεμβάσεων που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί ότι, μέχρι τον Μάιο, θα καταθέσει προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και για το πώς θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός. Μια πανάκριβη, οριακή τιμή φυσικού αερίου να καθορίζει ουσιαστικά την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ασχέτως αν αυτή παράγεται από πολύ πιο φθηνές πηγές, όπως από υδροηλεκτρικά ή από Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όταν σχεδιάστηκε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κανείς δεν φανταζόταν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν εκεί που βρίσκονται σήμερα. Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά αυτή σχεδιάστηκε έχοντας υπόψη της ομαλούς καιρούς και όχι πολεμικές συνθήκες. Και γι’ αυτό και εκεί θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις».

Η Τουρκία στα συμπεράσματα

Στα κέρδη που χτίζουν προοπτική συγκαταλέγεται και η κοινή αγορά προμηθειών φυσικού αερίου, που επίσης συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο των 6 σημείων που υπεβλήθη από τον πρωθυπουργό προς την Κομισιόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι θετικές επιπτώσεις θα διαφανούν στην πορεία, υπογραμμίζοντας τις καλύτερες τιμές που μπορεί να επιτύχει η Ευρώπη αθροίζοντας τη δύναμη της για τη μαζική αγορά φυσικού αερίου έναντι των ξεχωριστών διαπραγματεύσεων των χωρών-μελών: «Διότι αυτή τη στιγμή αυτό συμβαίνει και είναι λάθος. Υπονομεύουμε ο ένας τον άλλον και φυσικά οι μεγάλες χώρες έχουν μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι οι μεσαίες και οι μικρές. Άρα άμεσο αντίκτυπο δεν θα έχει αυτή η απόφαση, όμως είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για το μέλλον. Γιατί αυτή η κρίση δε θα τελειώσει σε μία εβδομάδα ή σε ένα μήνα και θα πρέπει να σχεδιάζουμε μεσοπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα».

Η ελληνική αποστολή στρέφει τους προβολείς και στη συγκεκριμένη αναφορά που γίνεται στα συμπεράσματα για τη απόκλιση της Τουρκίας από την κοινή στάση των δυτικών συμμαχιών στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας: «Διότι εδώ είναι ξεκάθαρο ότι οι κυρώσεις για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να επιβάλλονται από όσο το δυνατόν περισσότερους. Και η Τουρκία δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Είναι δική της επιλογή αλλά είναι και δική μας επιλογή αυτή την επιλογή της, να τη στηλιτεύουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολος συμβιβασμός στη Σύνοδο Κορυφής για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ

Μητσοτάκης στο CNNi: Ήδη πληρώνουμε το τίμημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης