ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στο κείμενο συμπερασμάτων η ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «πετύχαμε μετά από επιμονή τη ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στην πρόταση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου ανάμεσα στις άλλες επιλογές που καλούμε την Κομισιόν να εξετάσει» ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δύσκολη και με εντάσεις ήταν η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το ζήτημα των κινήσεων που πρέπει να γίνουν έναντι της ενεργειακής κρίσης, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Ο ίδιος υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχει συμφωνία και πως στο κείμενο συμπερασμάτων περιλαμβάνεται η ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που επετεύχθη έπειτα από την αποφασιστικότητα που επέδειξε η χώρα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «πετύχαμε μετά από επιμονή τη ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στην πρόταση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου ανάμεσα στις άλλες επιλογές που καλούμε την Κομισιόν να εξετάσει». Σημείωσε, δε, ότι πλέον υπάρχει καλύτερη κατανόηση για το πώς δουλεύει η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου και το γεγονός ότι έχει γίνει πεδίο κερδοσκοπίας.

Τόνισε ότι υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις εντός του Συμβουλίου, ωστόσο η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι είναι αναγκαία μια συγκριμένη κατεύθυνση που να δίνει το στίγμα των προθέσεων και πως σε αυτό το πλαίσιο επέμεινε στην ανάγκη να ενταχθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η πρόταση για το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.

Σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το Μάιο θα καταθέσει προτάσεις για το πως θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι σημαντική και η πρόοδος που επιτυγχάνεται για τη μαζική προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου ενιαία από την Ευρώπη, στο πρότυπο της προμήθειας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Η Ευρώπη θα συζητά με μεγάλους προμηθευτές αερίου για τις προμήθειες και είναι μια πρόταση που θα ωριμάσει και την οποία στηρίζει και η Ελλάδα, όπως είπε.

Ερωτηθείς για την ανάγκη ανακούφισης των πολιτών από την ακρίβεια που έχει επιφέρει η ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση είναι από εθνικούς πόρους και «δεν περιμένουμε την Ευρώπη· εμείς εξακολουθούμε να εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο προϋπολογισμός».

Ερωτηθείς σχετικά με τις καθυστερήσεις ως προς τη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «η ΕΕ δεν αποφασίζει ποτέ σε μια νύχτα. Και για το Ταμείο Ανάκαμψης χρειαστήκαμε 5 μήνες εντατικών διαβουλεύσεων. Κάναμε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Τα βήματα αυτά μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα κανονιστικό, άμεσο. Έχουν όμως επίπτωση στην λειτουργία της αγοράς».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για την ενέργεια και τον αντίκτυπο που αυτή θα έχει στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας είναι καλυμμένη ως προς τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο και πως η συμφωνία δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική αγορά, ωστόσο έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον, του οποίου τις θετικές επιπτώσεις θα δούμε στην πορεία.

Για την παρουσία Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «επιβεβαιώσαμε τον απόλυτο συντονισμό μας. Την επιμονή μας να βαδίσουμε τον δρόμο των κυρώσεων».

Ο πρωθυπουργός άφησε και αιχμή κατά της Τουρκίας για το θέμα της επιβολής των κυρώσεων που έχει αποφασίσει η Δύση εις βάρος της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για «κάποιες χώρες που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ και δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση με το θέμα των κυρώσεων. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν την αποτελεσματικότητας τους».

Σε ό,τι αφορά δε, το ζήτημα της επισιτιστικής ανασφάλειας λόγω του πολέμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στην Ελλάδα», ενώ χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «για να δούμε πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για μια ενδεχόμενη κρίση».

Αναφερόμενος ειδικότερα στον πόλεμο και τη στρατηγική της Μόσχας, υπογράμμισε ότι «θα είναι ευχής έργον εάν η Ρωσία αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική των επιθέσεων χωρίς καμία διάκριση με αθώα θύματα τη στριμώχνει ακόμη περισσότερο στη γωνία και κάνει ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη μιας εκεχειρίας».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Στη συζήτηση για την ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του αερίου και αντιμετώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση των μεγάλων Ευρωπαίων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που ζητούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να χτυπήσουν τη ρίζα του προβλήματος και να εξετάσουν πλαφόν στην τιμή χονδρικής του αερίου σε επίπεδο που θα προστατεύει πραγματικά τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

«Πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε όσους σπεκουλάρουν και έχουν κάνει περιουσίες», τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε τη στήριξή του στην κοινή προμήθεια αερίου από την ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης