ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απόσυρση των τουρκικών S-400 στρώνει το χαλί στη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν AP Photo/Evan Vucci

Η έξυπνη βόμβα της Ουάσιγκτον  να επαναφέρει στο προσκήνιο τους τουρκικούς S-400 με την παραπομπή στην Άγκυρα για το είδος της εξοπλιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, φτιάχνει το φόντο στο ραντεβού Μπάιντεν Ερντογάν στο ΝΑΤΟ που προανήγγειλε ο εξ 'απορρήτων του Τούρκου Προέδρου. «Ναι, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και άλλους συμμετέχοντες ηγέτες. Ο αριθμός των συναντήσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μια μέρα είναι περιορισμένος, αλλά αυτές οι συναντήσεις θα γίνουν όσο μπορούμε και όπως το επιτρέπει το πρόγραμμα», είπε ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Η αμερικανική διπλωματία μέσω του ΣΚΑΪ είχε φωτογραφίσει τους s-400 της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ουκρανικός στρατός. Στην ίδια παρέμβαση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθύμιζε στην κυβέρνηση Ερντογάν, την πάγια πρόσκλησή της για απόσυρση των S400 από το τουρκικό οπλοστάσιο. Πηγές από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, διευκρίνιζαν προς το CNN Greece, ότι αυτή η πρόταση δεν είναι τίποτε άλλο, από ένα τεστάρισμα της αμερικανικής διπλωματίας η οποία έχει δώσει στην Άγκυρα δυο επιλογές: είτε να καταστρέψει τους S-400, είτε να τους μεταφέρει εκτός τουρκικής επικράτειας.

Συμπλήρωναν δε, ότι η συζήτηση για ενδεχόμενη παραχώρηση στην Ουκρανία των τουρκικών συστοιχιών προφανώς έχει γίνει αλλά αποτελεί μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι του αμερικανοτουρκικού διαλόγου, χωρίς όμως να υφίσταται το έδαφος για την προώθησή της. Όπως εξηγούσαν τα ανταλλάγματα που θα διεκδικούσε η τουρκική ηγεσία για μια τέτοια κίνηση προσκρούουν στην απουσία διαδικασίας στο Κογκρέσο μέσω της οποίας η κυβέρνηση Ερντογάν θα αποκτούσε πρόσβαση σε αμυντικούς εξοπλισμούς, από τους οποίους έχει αποκοπεί μέσω του νόμου για τις αμερικανικές κυρώσεις.

Την μετριοπαθή αντίδραση τουρκικών πηγών που χαρακτήριζαν την πρόταση αφενός μη ρεαλιστική και αφετέρου απούσα από οποιοδήποτε τραπέζι αμερικανοτουρκικού διαλόγου, διαδέχτηκε ο ακραίος τόνος στην αντίδραση του πολιτικού ηγέτη των γκρίζων λύκων και συγκυβερνήτη του Ταγίπ Ερντογάν. «Καμία χώρα δεν μπορεί να μας δώσει μάθημα Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα ανθρωπιάς. Δεν μπορεί να καθορίζει κατεύθυνση. Δεν μπορεί να μας πει ''γιατί δεν εφαρμόζετε τις κυρώσεις; Γιατί πήρατε τους S-400;"», ανέφερε στην πρόσφατη παρέμβασή του, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στο μπαϊράκι της τουρκικής διπλωματίας για την υπενθύμιση των ευρωπαϊκών προειδοποιήσεων μέσω των ρητών αναφορών στο κείμενο για την Στρατηγική Πυξίδα της Ε.Ε. ήρθε η απάντηση των Βρυξελλών, οι οποίες μέσω υψηλόβαθμου αξιωματούχου, έδειχναν στην Άγκυρα ότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι για αυτήν την αντιμετώπιση: «είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε μία ισχυρή σχέση με την Τουρκία, η οποία είναι πολύ σημαντική χώρα για εμάς και να προσπαθήσουμε να έχουμε εποικοδομητική, όσο πιο θετική σχέση γίνεται με αυτή τη χώρα. Αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή και γι'αυτό είναι στην Πυξίδα».

Η ίδια πηγή μάλιστα συμπλήρωνε, ότι το περιεχόμενο της επίμαχης παραγράφου για την Ανατολική Μεσόγειο, που έχει προκαλέσει την τουρκική ενόχληση, είναι πανομοιότυπο με τα όσα σταθερά διατυπώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης