ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακή κρίση: Κερδίζει πόντους η πρόταση Μητσοτάκη – Μάχη Βορρά και Νότου

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Στον αστερισμό της κομβικής Συνόδου Κορυφής περνά σταδιακά η Αθήνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει εντός της ημέρας κύκλο προπαρασκευαστικών συνομιλιών με υψηλόβαθμους παράγοντες της Ε.Ε. Για την ελληνική αποστολή πάντως τα πρόδρομα σημάδια, ενόψει του κρίσιμου ραντεβού των «27», θεωρούνται αρκούντως ενθαρρυντικά.

Συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν το σχέδιο έξι σημείων, που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός, στην προμετωπίδα του οποίου βρίσκεται η επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, να αποτελεί μια ισχυρή υποψηφιότητα, σε ότι αφορά στα μέτρα που θα υιοθετήσει η Κομισιόν για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης. Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν την πρόταση Μητσοτάκη, να εντάσσεται εκτός απροόπτου, στον τελικό κατάλογο των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί το κλίμα που διαμορφώνεται υπέρ του ελληνικού σχεδίου στους κόλπους της Ε.Ε. Από τη μια η απήχηση του διευρύνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα αποκτώντας μάλιστα γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη δε, η τάση υποστήριξης της ελληνικής πρότασης ενισχύεται και από την κατάρριψη των γερμανικών ισχυρισμών περί του παροδικού χαρακτήρα του φαινομένου.

Ο ευρωπαϊκός Νότος, ήδη στοιχίζεται δίπλα στο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως και άλλα κράτη – μέλη που αλλάζουν στάση, λαμβάνοντας ανοιχτά θέση υπέρ των λύσεων που θα ανακόψουν το κερδοσκοπικό ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και συνεπακόλουθα στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Όταν οι αγορές δεν ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, όταν γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, και πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη, έρχεται η ώρα για μια πολιτική παρέμβασης. Και η ώρα αυτή είναι τώρα», ήταν το σήμα που εξέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις ρεαλιστικές του προτάσεις στην Σύνοδο Κορυφής.

Το αποτύπωμα

Η υιοθέτηση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, απόφαση που πρέπει να ληφθεί ομόφωνα στο Συμβούλιο των «27», θα έχει ένα οικονομικό αποτύπωμα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα εξοικονομήσουν, από τους λογαριασμούς τους ηλεκτρικού ρεύματος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε διάστημα τριών μηνών. Η επιβολή του πλαφόν, θα συμπιέσει την ανώτατη τιμή στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο φυσικού αερίου στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η τρέχουσα μέση τιμή της θα κατέλθει σε επίπεδα ισορροπίας, στα 120 ευρώ, από τα 300 ευρώ που κινείται σήμερα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, θα συμπαρασυρθούν προς τα κάτω και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο. Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα έχει τεθεί προς εξέταση, και η αποσύνδεση της τιμολόγησης του ρεύματος από τις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου, πρόταση που επίσης εντάσσεται στο πακέτο των παρεμβάσεων που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι «τσιγκούνηδες» του Βορρά

Το μπλοκ των λεγόμενων φειδωλών χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά, που συγκροτούν η Γερμανία μαζί με την Ολλανδία, την Δανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, επιμένουν στη διατήρηση του υπάρχοντος μοντέλου και ανθίστανται στις αλλαγές με κεντρικό επιχείρημα την παροδικότητα της κρίσης.

Η μεταβολή στο κλίμα ωστόσο είναι ήδη ορατή, εντείνοντας τις πιέσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες για αλλαγή πλεύσης. «Καμία Κυβέρνηση, καμία χώρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είτε ψεύδεται ενσυνείδητα, ή αδυνατεί να κατανοήσει την πραγματικότητα. Και γι’ αυτό απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προϊδεάζοντας για τις σκληρές διαβουλεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των «27».

Μετά και το ραντεβού της Ρώμης πάντως και την διαφαινόμενη ενίσχυση των θέσεων του εντός ευρωπαϊκού συμβουλίου, ο ευρωπαϊκός νότος μπαίνει στο τερέν της Συνόδου Κορυφής με ενιαία στάση και επιδίωξη για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στα προβλήματα της ενεργειακής κρίση. Ο Μάριο Ντράγκι μάλιστα θα ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας ενώ Εμμανουέλ Μακρόν θα επαναφέρει την πρόταση του για το ευρωομόλογο, δυο προτάσεις ωστόσο που προσκρούουν στην κάθετη άρνηση του Βερολίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης