ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές πηγές: Σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει για την προώθηση της σταθερότητας τόσο στην άμεση γειτονία της χώρας, όσο και ευρύτερα, μέσω επαφών με ανερχόμενες περιφερειακές δυνάμεις INTIME/ Φωτογραφία αρχείου

Την πάγια θέση μας για την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και της Αλβανίας υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πρωινό εργασίας το οποίο παρέθεσε τη Δευτέρα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και ομολόγων του της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του πρωινού εργασίας, εξετάστηκε αφενός η ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Νίκος Δένδιας τόνισε παράλληλα, την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή προοπτική του συνόλου των Δυτικών Βαλκανίων, με τη γνωστή αιρεσιμότητα, η οποία θα εμπεδώσει ένα κλίμα ασφάλειας και ευημερίας. Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τη δράση αποσταθεροποιητικών τρίτων χωρών στην περιοχή, δράση, η οποία υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να εντατικοποιηθεί, υπό το φως των εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη. Με την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, μειώνεται το πεδίο δράσης των τρίτων χωρών, αναφέρουν οι πηγές.

Στο εν λόγω πρωινό εργασίας συμμετείχαν 17 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων κρατών-μελών, όπως Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, καθώς και ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ και ο επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει για την προώθηση της σταθερότητας τόσο στην άμεση γειτονία της χώρας, όσο και ευρύτερα, μέσω επαφών με ανερχόμενες περιφερειακές δυνάμεις

Στο πλαίσιο επίσης της προώθησης της διεθνούς σταθερότητας και της προβολής των Ελληνικών θέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, θα μεταβεί αύριο στην Ινδία, όπου θα γίνει δεκτός από τον αντιπρόεδρο της χώρας M. Venkaiah Naidu, και θα συναντηθεί, εκ νέου με τον ομόλογό του Dr. S. Jaishankar.

Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Βραζιλία, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην χώρα σε διάστημα σχεδόν μίας δεκαετίας. Στην Μπραζίλια αναμένεται να συναντήσει, μεταξύ άλλων, τον ομόλογό του Carlos Alberto Franco França. Οι ανωτέρω επισκέψεις, πέρα από τα ανοίγματα της Ελλάδας προς ανερχόμενες περιφερειακές δυνάμεις στον Ινδικό Ωκεανό και στην Λατινική Αμερική αντίστοιχα, υποδηλώνουν και τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη. Σημειώνεται εν προκειμένω, ότι αμφότερες χώρες, είναι μη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέση για την οποία έχει υποβάλει υποψηφιότητα η Ελλάδα για την περίοδο 2025-26.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η Ελλάδα έχει αναγγείλει την υποψηφιότητα της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2029-30, καθώς και για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης