ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε μία εβδομάδα η ενεργοποίηση της πλατφόρμας προκαταγραφής Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας

Σε μία εβδομάδα η ενεργοποίηση της πλατφόρμας προκαταγραφής Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας
Μία 82χρονη ηλικιωμένη μαζί με τον 3 ετών εγγονό της κατάφεραν και πέρασαν με ασφάλεια τα σύνορα της Ουκρανίας και έφτασαν στη Μολδαβία για να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς (AP Photo/Sergei Grits)

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η δημιουργία της πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας λόγω του πολέμου από τη Ρωσία

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η δημιουργία της πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας λόγω του πολέμου από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη στις 28 Μαρτίου. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους και να λαμβάνουν εξατομικευμένο ραντεβού προσέλευσης στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου για να εκδώσουν ταυτότητα προσωρινής προστασίας, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Η διαδικασία παροχής προσωρινής προστασίας θα ξεκινήσει στις 4 Απριλίου στα περιφερειακά γραφεία Ασύλου Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Κρήτης.

Σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, το καθεστώς προσωρινής προστασίας θα εφαρμοστεί αναδρομικά για όσους έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα.

«Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, οι εκτοπισθέντες πλέον θα είναι σε θέση να επιλέξουν ελεύθερα το πού θα μείνουν εντός της Ελλάδας», επισήμανε ο κ. Μηταράκης. Επίσης, θα έχουν άμεση πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δικαίωμα στην εργασία. Το υπουργείο θα θέσει σε λειτουργία και ειδική σελίδα εύρεσης εργασίας, όπου θα αναρτώνται αγγελίες με θέσεις εργασίας για Ουκρανούς πρόσφυγες. Στην ιστοσελίδα αυτή θα αναρτώνται αγγελίες και από εταιρείες που μπορούν να παρέχουν άμεσα θέσεις εργασίας σε Ουκρανούς εκτοπισθέντες.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τις 10.000. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε εξαγγείλει τις προηγούμενες ημέρες την ανάγκη για τη δημιουργία πλατφόρμας έτσι ώστε να έχουν καλύτερη μεταχείριση οι Ουκρανοί πολίτες που έρχονται στη χώρα μας. Άλλωστε, κρίνεται αναγκαίο να βρεθεί χώρος για διαμονή και στη συνέχεια εργασία σε όλους τους ενήλικες, οι οποίοι σε πρώτη φάση φιλοξενούνται από συγγενείς τους στην Ελλάδα ή σε δομές.

Τις πρώτες μέρες του πολέμου, πολλοί Ουκρανοί πολίτες επιχειρούσαν να μιλήσουν με την Ουκρανική κοινότητα στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν μία προσωρινή στέγη ή μία κατευθυντήρια γραμμή για το πως πρέπει να κινηθούν αποφεύγοντας την ταλαιπωρία για τους ίδιους και τα παιδιά τους.