Μητσοτάκης στην τετραμερή: Η Ελλάδα θα αναλάβει την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στο μαιευτήριο της Μαριούπολης, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του μέσω τηλεδιάσκεψης (σ.σ. νοσεί λόγω Covid-19) στις εργασίες της τετραμερούς Συνόδου των μεσογειακών χωρών που διεξήχθη στην Ρώμη.
«Να δηλώσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία σήμερα και ειδικά στη Μαριούπολη. Η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον, καθώς κατοικούν περισσότεροι από 100.000 ελληνικής καταγωγής Ουκρανοί», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει όταν τελειώσει με το καλό ο πόλεμος να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης ως μία μικρή έμπρακτη στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία, σύντομα ελπίζουμε, όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι το μαιευτήριο στη Μαριούπολη είχε βομβαρδιστεί την 1η Μαρτίου από πυρά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Μητσοτάκης: Η αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση
Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης συνιστά «κορυφαίο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή των λαών μας».
«Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μίας τέτοιας πρόκλησης απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Δράσεις δηλαδή που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός.
«Συμφωνούμε πως οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνον εθνικές», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του.
«Προτείνουμε σε πρώτη φάση να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρέμβασης απέναντι στους κερδοσκόπους, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε απαιτείται μία ευρωπαϊκό παρέμβαση. Στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις. Πρέπει να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο, πρόκειται και για μία νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα γιατί αυτή η κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού», είπε και συμπλήρωσε:
«Εμείς στην Ελλάδα πληρώσαμε βαρύ τίμημα την προηγούμενη δεκαετία. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις διασυνδέσεις, να επενδύσουμε στις διασυνδέσεις μας με την Αφρικανική Ήπειρο. Συμφωνήσαμε το κείμενο που θα εγκρίνουμε. Τα γεγονότα στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας στην Ευρώπη, την αύξηση των στρατιωτικών μας δαπανών και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς είναι σαφές πως θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μας».