ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης στον Economist: Τέλος Μαρτίου ξεκινούν οι μαστογραφίες του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά»

Πλεύρης στον Economist: Τέλος Μαρτίου ξεκινούν οι μαστογραφίες του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά»
«Θέλουμε να προωθήσουμε τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας» είπε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Economist Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην ανάγκη για πρόληψη και Πρωτοβάθμια υγεία, με έμφαση στον ασθενή και την έναρξη δωρεάν μαστογραφίες σε 1,3 εκατ. γυναίκες που θα ξεκινήσουν στο τέλος Μαρτίου, αναφέρθηκε εμφατικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist, με θέμα «Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στην μετά Covid-19 εποχή».

«Θέλουμε να προωθήσουμε τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και της φαρμακευτικής πολιτικής, μία στροφή από ένα ιατροκεντρικό σύστημα, το οποίο είχαμε βιώσει, σε ένα ασθενοκεντρικό σύστημα.

Στη χώρα μας προσπαθήσαμε ως προς το σκέλος των θεραπειών, είτε αυτές ήταν θεραπείες είτε ήταν χειρουργεία, ακόμα και στη μεγαλύτερη πίεση που μπορεί να υπήρχε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτές οι θεραπείες να μην μείνουν πίσω και να γίνουν», τόνισε ο υπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Πλεύρης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου, που ξεκινά η πολιτεία από τα τέλη Μαρτίου.

Ένα μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει τη βάση του στην πρόληψη που σχετίζεται με τον καρκίνο, όπως είπε συγκεκριμένα. Η έναρξη του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων θα γίνει με τον προγραμματισμό των δωρεάν μαστογραφιών για 1.300.000 Ελληνίδες, πρόγραμμα που φέρει το όνομα της αείμνηστης «Φώφης Γεννηματά».

Το πρόγραμμα, θα «εκμεταλλευτεί» για την υλοποίησή του την άρτια λειτουργία του εμβολιαστικού προγράμματος του πληθυσμού, με την αποστολή SMS στους δικαιούχους ασθενείς των προληπτικών εξετάσεων.

«Θα είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για προληπτικό έλεγχο όπου δεν θα καλούμε στην πραγματικότητα τον ασθενή να πάει στον ιατρό, προκειμένου να κάνει αυτό τον προληπτικό έλεγχο αλλά αντιθέτως θα τον αναζητούμε με την αποστολή του SMS και θα τον καθοδηγούμε», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Από τον Ιούλιο και μετά, θα ξεκινήσουν τα προγράμματα για τις προληπτικές εξετάσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Εμβολιασμός κατά του HPV και στα αγόρια

O υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό κατά του ιού HPV για πρώτη φορά στη χώρα μας, όχι μόνο στα κορίτσια, αλλά και στα αγόρια ηλικίας 9 έως 18 ετών, με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2030.

«Ο εμβολιασμός πλέον αφορά και αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9 με 18 ετών, κάτι το οποίο στη χώρα μας δεν γινόταν και ως πατέρας περιμένω στα δύο χρόνια που θα γίνει 9 χρόνων ο γιος μου να πάει να εμβολιαστεί.

Διότι μέχρι στιγμής ήταν ένα ταμπού κιόλας στη χώρα κατά πόσο ο συγκεκριμένος εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται και στα αγόρια», ανέφερε συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης.

Θα υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των γονέων ώστε να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους, σημείωσε ο υπουργός και για αυτό το λόγο δημιουργείται και ένα ψηφιακό βιβλιάριο που θα διευκολύνει την πρόσκληση των γονέων για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Καρκίνος και καινοτόμες θεραπείες

Στην ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της Πολιτείας να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερες θεραπείες στη χώρα μέσω της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων με τις εταιρείες, «προς όφελος του ασθενούς», όπως είπε.

«Απευθύνομαι εδώ πέρα σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι η ιδιαιτερότητα που έχει η χώρα μας με τους κλειστούς προϋπολογισμούς στο φάρμακο και με το clawback θα προσπαθήσουμε και με τις νέες οδηγίες οι οποίες θα δίνονται για πρώτη φορά να εκτιμάται η θεραπευτική αξία του φαρμάκου και στις εκπτώσεις που θα καλούνται τα φάρμακα αυτά να δίνουν στις διαπραγματεύσεις.

Στόχος μας είναι να μην αποτρέψουμε να έρθουν φάρμακα στη χώρα μας προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους Έλληνες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του καρκίνου.

Και σε κάθε περίπτωση να έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες», τόνισε συγκεκριμένα.Καρκίνος και κλινικές δοκιμέςΑντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και στο σκέλος των κλινικών δοκιμών, στην απορρόφηση των οποίων -όπως παραδέχθηκε ο Θάνος Πλεύρης- «είμαστε κάπως πίσω στην εφαρμογή του κανονισμού και χρειάζεται να αναπτύξουμε με ταχύτητα.

Και ξέρετε πολλές φορές το κομμάτι των κλινικών δοκιμών το βλέπουμε από την πλευρά της προσέλκυσης επενδύσεων που είναι μια λανθασμένη κατεύθυνση για τον Υπουργό Υγείας» ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι θέμα του υπουργού Οικονομίας:

«Ο υπουργός Υγείας θα πρέπει να το βλέπει ως δυνατότητα στους Έλληνες ασθενείς και ειδικά όταν λέμε στις κλινικές δοκιμές στην κορωνίδα βρίσκεται η ογκολογία, να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς σε καλύτερες και καινοτόμες θεραπείες», κατέληξε.

Κωτσιόπουλος: Ογκολογικό πληροφοριακό σύστημα σε 10 νοσοκομεία

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, αναφέρθηκε στην κατάθεση του τεχνικού δελτίου για το Εθνικό Ψηφιακό πρόγραμμα Διαχείρισης του Καρκίνου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο γραφείο του Υπουργού Υγείας.Το εν λόγω Πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1. Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, εθνικής εμβέλειας, που θα ενημερώνεται από όλες τις μονάδες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τις βασικές παραμέτρους για την παρακολούθηση της νόσου ώστε η χώρα να μπορεί επιτέλους να εκπροσωπείται και να συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μητρώων Καρκίνου.

2. Ένα ογκολογικό-αιματολογικό πληροφοριακό σύστημα που θα εγκατασταθεί σε 10 επιλεγμένα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και θα παρέχει πρότυπα ψηφιακά εργαλεία εστιασμένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

3. Ψηφιακά Εργαλεία υποστήριξης των ασθενών που επιδιώκουν να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 36.445.340,96 και έχει διάρκεια υλοποίησης τρία χρόνια, υπογράμμισε ο ΓΓ και πρόσθεσε:

«Ο βασικός μας στόχος είναι το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023 καθώς και η πιλοτική λειτουργία ενός ή δύο Νοσοκομείων.

Ο σημαντικός ρόλος των Data Managers, Digital Coordinators, MDT Facilitators

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι μόνο θέμα τεχνολογίας, σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος, προσθέτοντας: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο από το ιατρικό προσωπικό να ενημερώσει τα κάθε είδους μητρώα.

Ειδικά στο θέμα της συλλογής δεδομένων, αναμφισβήτητα η τεχνολογία διευκολύνει θεαματικά αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, ακόμα και στις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες, η συλλογή των δεδομένων στηρίζεται σε ανθρώπους που συστηματικά ασχολούνται με το άχαρο έργο της επιλογής, της εκκαθάρισης, της διασταύρωσης των δεδομένων, των ανθρώπων που συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ».