Ηλιόπουλος: Χυδαία η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τις ευθύνες της για την ακρίβεια
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνειδητά, στηρίζει την αισχροκέρδεια και τα συμφέροντα των λίγων κόντρα στην κοινωνία», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel το βράδυ της Τρίτης.
«Αυτή τη στιγμή η τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς της, ο κόσμος δεν βγάζει το μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
«Η κυβέρνηση κάνει μια χυδαία προσπάθεια να κρύψει τις ευθύνες της για αυτήν την κατάσταση, αλλά και την αδράνειά της, πίσω από τη ρωσική εισβολή. Όμως οι λογαριασμοί ήρθαν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος.
Υπογραμμίζοντας ότι «οι τιμές πρέπει να πέσουν, για να μείνει η κοινωνία όρθια», εξήγησε: «Ήδη από τον Οκτώβριο η Κομισιόν έδωσε μία εργαλειοθήκη και εκεί περιλαμβάνεται ως βασικό μέτρο η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα».
«Το έχουν κάνει ήδη 19 χώρες», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «με τελευταία παραδείγματα την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ιρλανδία, όμως η κυβέρνηση αρνείται».
Επισήμανε ακόμα ότι «η νέα εργαλειοθήκη της Κομισιόν μιλάει για πλαφόν στις τιμές στην ενέργεια».
«Ο κ. Μητσοτάκης, αντίθετα, χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή– με τα χρήματα των πολιτών- την αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας, οι οποίες βγάζουν υπερκέρδη», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «η Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα ακόμα και για επιβολή έκτακτης φορολόγησης στις εταιρείες ενέργειας».
«Ένα άλλο μέτρο στο οποίο αρνείται να προχωρήσει η κυβέρνηση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη, που ο βασικός μισθός παραμένει χαμηλότερος από το επίπεδο του 2010», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας την ανάγκη «να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα».
«Όλα αυτά τα μέτρα είναι εφικτά και είναι απαραίτητα προκειμένου να ενισχυθεί σήμερα η κοινωνία», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Σχολιάζοντας την αντιμετώπιση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την κυβέρνηση, υπενθύμισε τη «βαθιά προσβλητική αποστροφή του κ. Γεωργιάδη ότι η μείωση του ΕΦΚ θα ενισχύσει τις Καγιέν».
«Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που πηγαίνουν με το αυτοκίνητο στη δουλειά τους χωρίς να έχουν Καγιέν», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «εκτός των άλλων, η μείωση του ΕΦΚ θα ωφελήσει τους αγρότες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος στις πρώτες ύλες».
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει την ακρίβεια, έχει επιλέξει να μπούμε σε αυτό το αρνητικό σπιράλ, είτε λόγω της άρνησής του να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα είτε λόγω της βίαιης απιλιγνιτοποίησης στην οποία προχώρησε στο ενεργειακό κομμάτι», εξήγησε.
Κληθείς να σχολιάσει μέτρα που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση όπως κουπόνια για τη βενζίνη, έκανε λόγο για «μέτρα-κοροϊδία».
«Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχει τα χρήματα για να πάρει μέτρα, βρήκε 1,5 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «τρία χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη σημαίνουν περικοπή 2,5 δισ. στους συνταξιούχους».
«Έχουν βρει τα χρήματα για να κάνουν 7 δισ. απευθείας αναθέσεις», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για «μια κυβέρνηση που λεηλατεί το δημόσιο πλούτο και ενώ –ειδικά τώρα- έχει τις δυνατότητες να στηρίξει την κοινωνία, αρνείται να το κάνει».
Ερωτηθείς για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να συσταθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διαφανή διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει, για παράδειγμα, κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας».
«Οι συγκεκριμένοι πόροι μπορούν να γίνονται προγράμματα κατάρτισης σαν το σκόιλ ελικικού και άλλα τέτοια “διαμάντια” που έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση ή μπορούν να γίνονται πραγματικά προγράμματα, όπως αυτό που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με 5.500 νέους επιστήμονες στο Δημόσιο, τους οποίους απέλυσε η ΝΔ», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου.
«Είναι αναμενόμενο η κυβέρνηση να μην το θέλει, αλλά είναι δημοκρατική υποχρέωσή μας να διεκδικούμε τον έλεγχο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», πρόσθεσε.
Σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, έκανε λόγο για «συνειδητό υγειονομικό έγκλημα» από πλευράς της κυβέρνησης, αναφερθείς στις πρόσφατες αποκαλύψεις που δείχνουν ότι 16.519 θάνατοι από covid συνέβησαν εκτός ΜΕΘ.
«Εξαιτίας των πολιτικών που ακολούθησε η κυβέρνηση, τόσες χιλιάδες κόσμος πέθανε εκτός ΜΕΘ, αλλά και η θνητότητα εντός ΜΕΘ ήταν στο 62,5% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 25%-35%», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.